Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

A fejlődő országok a klímaváltozás megfékezéséért küzdenek

A napsugárzás tompításának lehetséges módjait fogják vizsgálni a fejlődő országok kutatói a klímaváltozás megfékezésének jegyében.
A napsugárzás tompításának lehetséges módjait fogják vizsgálni a fejlődő országok kutatói a klímaváltozás megfékezésének jegyében, remélve, sikerül meggyőző bizonyítékot találniuk arra, hogy egy mesterséges "vegyi napernyő" kevesebb kockázattal járna, mint a globális átlaghőmérséklet veszélyes megemelkedése. A "szoláris geomérnökségre" - a Nap erejét mérséklő természetátalakító próbálkozásokra - irányuló kutatásokban jelenleg a gazdag nemzetek és az olyan intézmények járnak az élen, mint a Harvard és az Oxfordi Egyetem.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált mostani tanulmány készítői szerint azonban mivel a bolygó legszegényebbjei a legsebezhetőbbek a globális felmelegedés hatásaival szemben, ezért jobban be kellene vonni őket a felmelegedés ellen vívott harcba.

A fejlődő országoknak vezető szerepet kell játszaniuk a szoláris geomérnökség területén.

- írta az egyebek között Bangladesből, Brazíliából, Kínából, Etiópiából, Indiából, Jamaicából és Thaiföldről származó 12 kutató.

A szoláris geomérnökség ötlete meglehetősen furán hangzik, ám egyre inkább kezdi megvetni a lábát a tudományos kutatásokban.

- mondta a tanulmányt vezető Atiq Rahman, a Bangladesh Centre for Advanced Studies vezetője. A szakemberek szerint a fejlődő országok kutatóinak munkáját jelentősen segítheti a Solar Radiation Management Governance Initiative (SRMGI) elnevezésű új projekt, amely anyagi támogatást tudna biztosítani a szoláris geomérnökség regionális - például aszályokra, árvizekre és monszunokra - gyakorolt hatásait vizsgáló kutatásaik számára. Rahman szerint a javasolt ötletek között szerepel például, hogy repülőből lehetne fényvisszaverő kénrészecskéket a bolygó légkörébe permetezni.

Egy ilyen módszer hatásait azonban korai lenne még megjósolni: nagyon hasznosak, de akár nagyon károsak is lehetnek.

- írták a kutatók. Az ENSZ egyik klímaszakértőkből álló bizottsága - amelynek októberben megjelenő jelentéséből már kiszivárogtak részletek - szkeptikus a szoláris geomérnökséggel kapcsolatban, mondván, hogy az egyebek között gazdaságilag és társadalmilag is kivitelezhetetlen. A szakértők szerint az ilyesfajta beavatkozások káros hatással lehetnek az időjárási mintákra, nehezen lehetne leállítani őket, és arra sarkallhatják az országokat, hogy az ígértekkel ellentétben ne váltsanak át a fosszilis tüzelőanyagokról a tisztább energiákra.

Rahman szerint azonban a fejlett nemzetek többsége ez idáig "elbukott" az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorításában, ezért a globális felmelegedés megfékezését célzó radikális módszerek egyre vonzóbb alternatívákká válnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forró fürdővel csökkentik a makákók a stresszt

Forró fürdővel csökkentik a makákók a stresszt
Nem is különbözünk annyira. Tovább olvasom