Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A II. világháború óta nem tapasztalt válság várható?

A Világbank 1,7 százalékos globális gazdasági teljesítménycsökkenést jósol 2009-re. A nemzetközi pénzügyi szervezet keddi jelentése szerint ez az első gazdasági "összehúzódás" a második világháború vége óta.
A Világbank szerint a magas teljesítmény-kibocsátású országok esetében átlagban még nagyobb lesz a csökkenés: várhatóan 2,9 százalékos. A fejlődő országokra pedig sokkal súlyosabb csapást mért eddig a válság, mint azt korábban várták, mert ezeknek az államoknak nincsenek megfelelő védelmi eszközeik: átlagos GDP-jük várhatóan 2,1 százalékos lassulást produkál majd.

A Világbank előrejelzése alapján Európa és Közép-Ázsia gazdaságai 2 százalékos, Latin-Amerika és a Karibi térség gazdaságai összességében 0,6 százalékos negatívumot mutathatnak ebben az évben.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ugyancsak kedden közzétett előrejelzése még súlyosabb, összességében 4,3 százalékos visszaesést jelez 2009-re a gazdasági szempontból vezető országokban. Az OECD szerint az elmúlt 50 év legsúlyosabb válsága miatt a kormányoknak még több gazdaságélénkítő csomaggal kell előállniuk, hogy a gazdaság 2010-re magához térjen.

Olvasóink írták

 • 5. waterbear 2009. április 01. 18:34
  „3.-4. Miért gondoljátok, hogy nekünk magyaroknak új a válság???
  Eben élünk lassan 20 éve, a különbség csak az lesz most, hogy meg is mondták, meg ránk testálják a következményeit....”
 • 4. török 2009. március 31. 23:20
  „rozator: azért nem gondolod, hogy ő csinálta a válságot, mert ez nevetséges. :) Sok szart csinált, meg képtelen volt kezelni a válságot, de nem ő okozta.”
 • 3. rozator 2009. március 31. 21:04
  „Szólni kellene a világnak hogy vége a válságnak! Minden bajok okozója (Gy.F.) lemondott már!”
 • 2. comet 2009. március 31. 20:27
  „ami vigasztaló lehet, hogy a válságot előidéző pénzügyi világban munkálkodók változatlanul nagyot kaszálnak.
  A múltkor még a 29-es nagy világválsághoz hasonlították a jelenlegi krízist, ami analógabbnak tűnt.A világháború annyira nem egyértelmű, az USA gazdasága pl. rendesen lendületbe jött, Európában viszont komoly bajok voltak.”
 • 1. micsibucsi 2009. március 31. 17:51
  „Ahogy az olaj, gáz, és egyéb kincsei a földnek merülnek kifelé ezzel a kitermelés is csökken, pedig az igény az egyre nagyobb lenne! Nos, ez nem a válság megoldása felé lendíti a Világot, hanem pont ellenkező irányba. A szén és az olaj év milliók alatt alakult ki, az emberiség ehhez képest másodpercek alatt felélte ezeket a készleteket. Arról nem is beszélve, hogy az így nyert energia elégetésével jutottunk odáig, hogy a környezetünk is, nem kis mértékben megváltozott, átalakult.
  Hogy is fest ez valójában? Ezt a linket bemásolva nézhető egy mindenre kiterjedő megdöbbentő tényekre épülő összegzés: http://blip.tv/file/1397572/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elutasították a Zentai kiadatása elleni fellebezését

A 87 éves magyar származású férfi - vádlói szerint - a II. világháborús magyar hadsereg katonájaként halálra vert egy Balázs Péter nevű zsidó fiút 1944-ben. Tovább olvasom