Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

A Jupiter és a Nap ikertestvérére bukkantak egy távoli galaxisban

A Jupiterhez nagyban hasonlító bolygó és a Napra emlékeztető csillag között kőzetbolygók keringenek.
A Naprendszerre vélhetően kísértetiesen hasonlító távoli bolygórendszert fedezett fel csillagászok egy nemzetközi csoportja a Cet csillagképben, benne a Jupiter és a Nap ikertestvérével.

A brazil kutatók vezetésével dolgozó tudósok szerint gyanítható, hogy a Jupiterhez nagyban hasonlító bolygó és a Napra emlékeztető csillag között kőzetbolygók keringenek. A csillagászok a Chilében működő Európai Déli Obszervatórium (ESO) 3,6 méteres teleszkópja segítségével tették felfedezésüket. Ezen a teleszkópon működik a nagy pontosságú színképelemző, a HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher), a világ legpontosabb "bolygóvadásza".

A Jupiter messze a legnagyobb bolygója a Naprendszernek. A gázóriástól a Naphoz közelebbi pályán kőzetbolygók keringenek, a Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars. Újabb elméletek szerint a bolygók ezen - az élethez elengedhetetlenül szükséges - elrendeződését a Jupiter és az a nehézségi erő alakította, amelyet a gázóriás a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése során gyakorolt.

"Mindezek alapján a Jupiter egy ikertestvérének azonosítása mérföldkő lenne egy olyan bolygórendszer felfedezésében, amely a miénk mása" - emelte ki közleményében az ESO. A távoli naprendszerben a tudósok leírása szerint a Jupiterhez hasonló bolygó a Jupiteréhez hasonló pályán kering egy Naphoz hasonló csillag - a HIP 11915 - körül, ugyanolyan távolságra, mint a Naprendszerben.

A kutatók emlékeztettek arra, hogy korábban már sok Jupiter-szerű bolygót találtak Nap-szerű csillagoktól különböző távolságra. Az óriásbolygó most megismert ikertestvére és csillaga ugyanakkor az eddigi legpontosabb mása a Napnak és a Jupiternek. A felfedezés megerősítéséhez azonban további megfigyelésekre van szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy 9 éves kisfiú felfedezésétől hangos a világ

Saxon Thomas egy új kockamedúzafajt talált a kelet-ausztráliai Gold Coast egyik csatornájában. Tovább olvasom