Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A kódexmásoló is hibázik

Egyedülálló tárlaton láthatók együtt az Országos Széchényi Könyvtár kiállításán a magyar nyelv legrégebbi írásos emlékei.
A legelső magyar szavak az eredeti ezeréves Tihanyi alapítólevélben böngészhetők. Bebizonyosodik, hogy a kódexmásoló is ember, aki téveszt.

Felbecsülhetetlen értékű kiállításra rendezte össze Madas Edit az Országos Széchényi Könyvtárban 20 millió forintos költséggel a magyar nyelv 70 legrégebbi írásos emlékét. A február végéig nyitva tartó bemutatót eddig 4500-an látták. A speciális hőmérsékleti és fényviszonyok között automatikusan kutatni kezdi a szemünk a tihanyi apátság alig 40-szer 90 centis alapítólevelén a legrégebbi fennmaradt magyar szavakat: ˝szekesfehervaru meneh hodu utu rea˝, ami a Székesfehérvárra menő hadi utat jelöli a királyi adománybirtokot leíró okmányban. Ezeréves fogalmazványa is megmaradt, a pannonhalmi apátság mégis csak kivételes alkalmakkor mutatja be az eredetit, az ő tárlatukon csak másolat szerepel. Az OSZK bemutatóján az eredeti tekinthető meg.

A legszebben díszített Festetics-kódex.
A legszebben díszített Festetics-kódex.

A kiállítás címadó idézete – ˝Latiatuc feleym˝, vagyis Látjátok feleim – a mindössze 15-ször 23 centi méretű Pray-kódexben talált Halotti beszéd és könyörgésből való. Az elnevezést a kódex Pray György után kapta, aki először hírt adott róla. Ez a szöveg a legrégebbi összefüggő magyar nyelvemlék kezdősora.

A kódexmásoló is hibázik

Erre érdekes példa a Jókai-kódex, amelynek az íróhoz csak annyi köze van, hogy az ő születésének századik jubileumán sikerült árverésen megszereznie a magyar államnak, ezért a tiszteletére keresztelték el.

Legrégebbi magyar könyvünk másolójának a szeme írás közben többször sort ugrott, majd amikor észrevette a tévesztést, kihúzta a hibás részt, és javította. A legismertebb kódexmásolónő, a főnemesi származású apáca, Ráskay Lea meg összekevert két szövegrészletet: a Margit-legenda egy oldalát belemásolta a Példák könyvébe, majd ezt utóbb áthúzta, és a következő lapon már jól folytatta.

A keszthelyi Festetics család könyvtárából került az OSZK-ba, innen a legszebben díszített Festetics-kódex neve. A kicsi, 10-szer 14 centi méretű pergamenre, vagyis juhbőrre készült imádságoskönyvet a Mátyás király fekete seregét vezető Kinizsi Pál feleségének készítették a nagyvázsonyi pálos szerzetesek, hálából a kolostoruk alapításáért.

Egyedülálló a Tabula Hungariae, ez a legrégebbi magyar térkép, és ˝A világ emléke˝ UNESCO-címet is elnyerte, szerzője miatt hívják Lázár-félének. Tájolása is rendkívüli: a keleti irány került az északi helyére.

Legnehezebben a sepsiszentgyörgyi Apor-kódexet szerezték meg a szervezők, amelyet a szegedi származású somlóvásárhelyi apácák köttettek egybe. A székely múzeum egyéves adminisztráció árán úgy adta kölcsön, hogy az OSZK restaurálta a rendkívül rossz állapotú könyvet, amelyet ˝szétrágott˝ a tinta.

Olvasóink írták

 • 4. joy 2010. február 01. 08:32
  „Ha jobb idő lesz, és nem diliznek a süsüsök, fölmegyünk megnézni!”
 • 3. .suhym. 2010. január 31. 23:45
  „Ez nagyon érdekesnek és szépnek ígérkezik.”
 • 2. Hmmm... 2010. január 31. 17:32
  „Nagyon sajnalom, hogy nem lathatom ezeket a paratlan es gyonyoru darabokat. Nehany masolatom van, de hat az csak nem az igazi!!! Aki nem tulzott lemondasok aran juthat el, hogy megtekintse ezeket az "ereklyeket" TEGYE! Nem csak beszelnunk kell a nemzeti kulturarol es nemzeti erzesrol, hanem megbecsulni is azt. A Picasso muveit bemutato kiallitas nezettsege jutott eszembe. Remelem, ez a nem annyira szuk erdeklodok szamara is erdekes MAGYAR kiallitas magasan fogja verni azt a latogatok szamat illetoen. Iskolasok, munkacsoportok, egyeb kozossegek es maganszemelyek vegyek programjaikba!”
 • 1. flexsnake 2010. január 31. 13:41
  „Gondolom ingyenes a belépés....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomorú mérleg a holokauszt emléknapon

A legfrissebb adatok szerint szerte a világon mintegy 517 ezret tesz ki a holokauszt túlélőinek… Tovább olvasom