Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A nácik unokái szembesülnek a múlttal

Rainer Höss tizenkét évesen tudta meg, hogy a nagyapja a történelem egyik legkegyetlenebb tömeggyilkosa volt: az iskola kertésze, egy auschwitzi túlélő kékre-zöldre verte, amikor meghallotta, hogy az egykori auschwitzi lágerparancsnok unokája.
A németek évtizedeken át szembesültek a náci korszakkal, milliárdokat fizettek kárpótlásra, aprólékosan tanították a Harmadik Birodalom történelmét az iskolákban, és emlékműveket emeltek az áldozatoknak. John Demjanjuknak, a sobibóri haláltábor őrének múlt heti elítélése ismét rámutat, hogy mindmáig milyen nagy figyelmet szentelnek a németek a holokausztnak.

Saját családjuknak a náci kegyetlenkedésekben való esetleges érintettségét azonban sokáig kerülték. Most, több mint 65 évvel a hitlerizmus vége után egyre többen próbálnak meg utánajárni a családi titkoknak.

Egyesek Hösshöz hasonlóan magányosan kutatnak. Mások a Németország-szerte kutatási és lelki segítséget nyújtó foglalkozásokon keresek segítséget. "Kívülről úgy tűnik, hogy a harmadik nemzedék tanulhat, jólétben, békében és stabilitásban él - magyarázza Sabine Bode, aki könyvet írt arról, hogyan nehezedik a holokauszt a mostani német családokra. - Ugyanakkor ki nem mondott titkok, némán viselt teher, szeretethiány és gyakori szorongás uralkodik a családjukban."

Másokhoz hasonlóan Höss is a családja ellenállásába ütközött: jobbnak látták nem piszkálni a múltat. Magányosan folytatta hát a kutatást a levéltárakban és az interneten a nagyapjáról.

Rudolf Höss 1940 májusától 1943 novemberéig volt az auschwitzi haláltábor parancsnoka. 1944-ben tért vissza egy rövid időre, hogy felügyelje mintegy 400 ezer magyar zsidó elpusztítását a gázkamrákban kevesebb mint két hónap alatt. A háború után egy észak-németországi tanyán bujkált, elfogták el, és 1947-ben felakasztották.

Rainer Höss elmondása szerint valahányszor megtudott valamit a nagyapja bűneiről, minden egyes részlet mintha darabokra szaggatta volna. Kétszer kísérelt meg öngyilkosságot, három szívrohama volt. Ma már nem érzi magát bűnösnek, de minden pillanatban nyomja a múlt terhe. Családtagjaival, akik árulónak tartják, nincs kapcsolata.

"Az első generáció szégyellte és megpróbálta eltitkolni az általa elkövetett bűnöket. A második nemzedéknek gyakran jelentett gondot, hogy személyesen nézzen szembe a náci szülőkkel. Így az unokák dolga most, hogy levegye az átkot a családokról" - érvel Sabine Bode.

Ursula Boger egyetemista korában a holokausztról olvasva tudta meg, hogy a nagyapja, Wilhelm Boger Auschwitz legrettegettebb kínzójának unokája. A 41 éves nő évekig járt terápiás kezelésre, amíg fel tudta dolgozni, hogy a nagyapja szörnyeteg volt.

Bettina Göring, Hermann Göring náci vezetőnek az unokahúga egy izraeli dokumentumfilmben feltárta, hogy 30 éves korában úgy döntött: sterilizáltatja magát, mert "attól tartottam, hogy még egy ilyen szörnyeteget hozok a világra".

Aleksandra Senfft, Hanns Elard Ludinnak, a közel 70 ezer zsidó deportálásában érintett szlovákiai követnek az unokája Schweigen tut weh (A hallgatás fájdalma) című könyvében leírja, hogy milyen nyomasztó terhet jelentette a hazugság a családja, különösen az apja kivégzésekor még csak 14 éves édesanyja számára. Az özvegyen marad nagyanyja abban a hitben nevelte gyermekeit, hogy apjuk "jó náci" volt.

"Ha én is elhallgatom nagyapám bűneit, a tudtomon kívül én is cinkos lettem volna" - hangsúlyozta Senfft.

Olvasóink írták

71 hozzászólás
 • 71. Yaqy 2011. június 12. 13:52
  „"Bettina Göring, Hermann Göring náci vezetőnek az unokahúga egy izraeli dokumentumfilmben" hol másutt?

  Ajánlom a youtube-on megnézni a világ legnagyobb hazugságai c. sorozatban az auschwitz-ről szóló részt. Nem mellesleg egy zsidó származású fiatalember tesz fel a múzeum igazgatónak kínos kérdéseket :)”
 • 70. purgator 2011. május 29. 21:31
  „A kommunista gyilkosok leszármazottai mikor fognak végre szembesülni felmenőik rémtetteivel? Persze sokan még élőben elmesélhetnék utódaiknak ügyes-bajos cselekedeteiket.”
 • 69. Lacusch69 2011. május 21. 11:21
  „62. Annyi bizonyítékot elég nehéz lett volna eltüntetni... (Amúgy a krakkói Auschwitz-perben a 300.000-res szám hangzik el a vád részéről, ami az idők folyamán felkúszott 4.5millióra, majd a 90-es évek elején 1.1millió lett belőle)

  És hogy honnan van a jelenlegi életszínvonal?
  Talán a Marshall-segély kifejezés feleleveníti az ált.isk.8.oszt. történelem órákon elhangzottakat...”
 • 68. bánki 2011. május 20. 12:25
  „67. Apátfalvi** 2011.05.19. 23:24
  Az író úr már 1944-ben hallott volt, de a neje a ,,ranpán" állítólag külön elbánást kért a szintén zsidó kápótól, mivel kiválasztott elit tagja.

  Vajdaság 1944 nem ugrik be ??????????????????????????????????????????”
 • 67. bánki 2011. május 20. 12:21
  „A zsidók meg szembesüljenek a jelennel !

  15 palesztin tüntetőt lötek le két napja.”
 • 66. Apátfalvi** 2011. május 19. 23:24
  „Nem, Pres, nem jár azoknak kárpótlás akik nem járták meg valamely konc. tábort. És igen, sajnos vannak, akik csalnak. De ez nem az egész zsidóságot minősíti, akármennyire is el akarjátok hitetni a kurucnácikkal karöltve. Karinthyról tanultál-é? Őt is táborba akartad volna küldeni?”
 • 65. Pres 2011. május 19. 17:19
  „65. Kárpótlás.”
 • 64. randika 2011. május 19. 14:44
  „63!
  mi az a kárpi?”
 • 63. Hammada_Fleet 2011. május 19. 12:50
  „"...az iskola kertésze, egy auschwitzi túlélő kékre-zöldre verte, amikor meghallotta, hogy az egykori auschwitzi lágerparancsnok unokája."

  Ez azért nem volt korrekt. Nem is tudom, hogy miért, de most ugrott be nekem, hogy a zsidók arabok millióit tették földönfutóvá a "saját hazájuk" elfoglalásakor. lehet, hogy lassan a zsidóknak is volna okuk egy kis lelkiismeret-vizsgálatra? Csak mert hogy nagyon jól ki tudnak osztani mindenkit tisztességből...”
 • 62. Pres 2011. május 19. 09:41
  „59. Apátfalvi**
  És akkor ők is kapnak kárpótlást?
  62. randika
  "énis voltam ott....és azt sem bizonyítja semmi hogy nem volt mészárlás!!"
  Na ilyen érvekért jár a kárpi! :)”
 • 61. randika 2011. május 19. 08:39
  „54!
  énis voltam ott....és azt sem bizonyítja semmi hogy nem volt mészárlás!!
  szerintetek a nagy vezír halála után,meg a háború után nem igyekeztek a németek a lehető legtöbb eszközzel eltávolítani ezeket a nyomokat?? és azon elgondolkodott már valaki,hogy vajon mitől tudott újjáépülni Németország a háború után?valljuk be nem élnek rosszul az emberek,még a nyugdíjasok is mercivel járnak..de honnan volt a sok vagyon?”
 • 60. keiner 2011. május 19. 07:30
  „Hitler rokonok fogadtak, hogy nem lesz utodja, jó tedtek. Egy gyilkos gyilkos marad, mindegy miért gyilkolt.”
 • 59. Csonka László 2011. május 18. 19:08
  „42. N.P. 2011.05.17. 21:15

  "Szombathelyi már 1942. február 4-én elrendelte a vizgálatot, amelyet azonban Feketehalmy-Czeydner vezetett, így nemhogy felelősségre vonás nem történt, de Deák László ezredest még ki is tüntették a Magyar Érdemrend Középkeresztjével, hadiszalagon, kardokkal." - ez persze a partizánok vadállati brutalitását nem menti!!!!!!!"

  "Vitéz Feketehalmy-Czeydner Ferenc (Piski, 1890. november 22. - Zsablya, 1946. november 5.) magyar katonatiszt (legmagasabb viselt magyar rendfokozata vezérezredes) harcol az első és a második világháborúban, az újvidéki vérengzés szervezője, önkéntes az SS-ben SS-Obergruppenführer rendfokozatban, a Szálasi-kormány alatt a honvédelmi miniszter helyettese. Tevékenységét elítélték a második világháború után, és mint háborús bűnöst kivégezték."

  "Az újvidéki razzia az egész világ közvéleményében nagy felháborodást keltett. Kállay Miklós miniszterelnök és sokan mások közbenjárására a kormányzó vizsgálatot rendelt el Feketehalmy és társai ügyében. A vádlott felettese, Szombathelyi Ferenc nem tartotta vizsgálati fogságban őket mert, mint később elmondta, nem nézte ki egy katonából, hogy a felelősségre vonás elől megszökjön. Márpedig Feketehalmy és társai ezt tették, a Német Birodalomba menekültek és beálltak a szerveződő SS-be."

  "Az elkövetők hadbíróság elé kerültek, ám a négy főbűnös (Feketehalmy-Czeydner, Deák, Grassy, Zöldy) 1944 elején megszökött az igazságszolgáltatás elől, és Németországba menekült. Az itthon maradt vádlottak súlyos, 10-15 éves börtönbüntetést kaptak."

  Kun Miklós történész előadását hallgattam a történésekről, ő több tiszt nevet említett, kiket a vizsgálat után lefokoztak, +frontszolgálatra vezényeltek! Szerintem, ha a média többet foglalkozna, a 44-45-ös vérengzésekről, akkor mostani generáció másképpen gondnokozna az akkori történelemről!”
 • 58. Apátfalvi** 2011. május 18. 17:28
  „57. Sajnos igen, de ezért sem a II. vh. alatti, sem a mostani magyar zsidóság nem felelős, bármennyire is ezt akarjátok elhitetni <moderálva>”
 • 57. N.P. 2011. május 18. 15:26
  „LV-426 2011.05.18. 11:57
  Az általad összehordottakat olvasva kezdek félni. A félműveltséggel kombinált korlátoltság megspékelve egy kis küldetéstudattal - egyszerűen borzasztó.”
 • 56. Pres 2011. május 18. 14:49
  „Izraelben voltak népirtások?”
 • 55. Apátfalvi** 2011. május 18. 13:28
  „55. .....:

  Churchill nem volt zsidó, ezt maga Hitler is elismerte. Sztálin sem volt zsidó, épp ellenkezőleg, majdnem nekiugrott a Szovjetunió-béli zsidóságnak is, a deportálásukat tervezte, csak a halála miatt nem tudták megvalósítani ezt a tervet.

  "A Schindler listájában is a zsidó származású Churchill által lebombázott Drezdából vonaton menekülő németeket mutogatják úgy, mintha zsidók lennének."

  Szerinted Spielberg archív felvételeket alkalmazott a filmben...? Mit szívtál kisfiam? :D

  "Továbbra is azt állítom, hogy senki nem tehet arról, hogy a nagyszülei mit követtek el és nem is felelős a tetteikért." Tökéletesen igaz, de akkor<moderálva...> miért róják fel a mostani zsidóságnak a kommunista bűnösök tetteit, vagy Izrael régebbi népirtásait...?”
 • 54. LV-426 2011. május 18. 11:57
  „"2szobányi haj meg fogsor van összegyűjtve,meg több teremnyi használati holmi,a cipőtől a böröndig, amit a zsidóktól szedtek el amikor vitték őket a kamrába "fürdeni""

  Hol van ez az 1 millió állítólag elgázosított emberhez képest? Tonnaszámra kellett volna hamunak és fogaknak maradnia. Az a két szobányi ruha max. 500 emberé lehetett. Tudvalevő, hogy pár száz embert elvitt a Tífusz Auschwitzban, a maradvány akár az övék is lehetett. Az állítólagos gázkamrákat pedig már lebontották, talán egy, ha maradt, de annak a belső falából sem mutatható ki hidrogén-cianid maradvány (ellentétben a néhány négyzetméteres fertőtlenítő helységgel).
  A Schindler listájában is a zsidó származású Churchill által lebombázott Drezdából vonaton menekülő németeket mutogatják úgy, mintha zsidók lennének.
  Mellesleg Szálin is zsidó volt, Kun (Kohn) Béla is, Rákosi (Rosenfeld) Mátyás is és Gábor Péter (Eisenberger Benjamin) is. Ez utóbbi személy az ÁVH vezetője volt anno. Az ő unokáiknak a sajtó szerint nincs bűntudata?

  Éppen lehetne a legyilkolt személyek számán is vitatkozni, de a lényeg az, hogy a holokausztról nap, mint nap olvasni, a túlélők (akik meglepően sokan vannak) folyton sajnáltatják magukat, ellenben a többi terrort túlélő áldozatok kártérítést sem kaptak és a sajtó sem foglalkozik ennyire velük.

  Továbbra is azt állítom, hogy senki nem tehet arról, hogy a nagyszülei mit követtek el és nem is felelős a tetteikért. Ez a szándékos bűntudatkeltés nagyon gusztustalan dolog.
  A viszont érdekes, hogy miért nem engedik kutatni a revizionista történészeket Németországban. Ha a tervszerű tömeggyilkosság valóban megtörtént, akkor a kételkedők választ kapnának a kérdéseikre és a holokauszttagadás értelmetlenné válna. Sajnos jelenleg már a kérdésekért is börtön jár.

  A továbbiakban nem vagyok hajlandó vitatkozni a témával kapcsolatban, mert a végén még tényleg lecsuknak (a magyarországi Viktatúrában már véleményt sem lehet nyilvánítani).
  Aki kíváncsi a témában a nagy történészek nemzetközi holokauszt vitájára, az látogassa meg a legolvasottabb jobboldali hírportált. Nálam sokkal okosabbak vitatkoznak ott ezen dátumokkal, adatokkal, forrás megjelöléssel.”
 • 53. Lacusch69 2011. május 18. 11:36
  „52. Egyik barátom (echte jude) elment a nevezett helyre megnézni hittársak szenvedésének nyomait.
  Ha én most leírnám, hogy miket mondott: lecsuknának.

  Legyen elég annyi, hogy azóta a német katonákat nagyon nagyra tartja.

  Amiket leírtál, még abszolút nem bizonyít semmilyen tömeges elgázosítást. Német források szerint is tífuszjárványok voltak a táborokban, amik nagyon megszedték a maguk áldozatait.
  Továbbá elméleti szinten: mi a fenéért használtak Zyklon B-t (kereskedelmi forgalomban kapható élősködő irtó vegyszert), ha sok ezerszer hatásosabb harci gázaik voltak a németeknek?
  Amikor a szövik tesztelték a a háború után a zsákmányolt német szarin, szomán, tabun gázokat, nem győztek hálálkodni a sorsnak, hogy a németek nem vetették be őket.
  Simán megnyerhették volna velük a háborút.”
 • 52. Csiga 2011. május 18. 11:31
  „Igen, amúgy tényleg vannak érdekes, rejtélyes dolgok a holocaust körül. Én elismerem, hogy valamilyen szinten tuti volt, mert akkor nem beszélnének róla.
  A hova lett a sok zsidó kérdésre a válaszom, hogy gondolkodj el. Elmenekültek te vagy maradtak, de próbáltak nem zsidóként viselkedni (vallást, nyelvet, nevet változtattak), hogy véletlenül se találjanak rájuk a nácik. Nem hiszem el, hogy ez még nem esett le senkinek.”
71 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntek 13.: babonák és hiedelmek

Sokan annyira rettegnek péntek 13-tól, hogy ezen a napon legszívesebben ki sem lépnének itthonról.… Tovább olvasom