Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

A nyelveket alakíthatja a földrajzi elhelyezkedés

A különböző nyelvek hangzása annak a tájnak a földrajzától függhet, ahol a nyelvet beszélők élnek - állatja egy online tudományos folyóiratban megjelent tanulmány.
Caleb Everett, a Miami Egyetem antropológiai nyelvésze több mint félezernyi nyelvet vizsgált meg világszerte, és arra az eredményre jutott, hogy a hegyvidéki régiókban beszélt nyelvekben több nagy nyomatékkal kiejtett, úgynevezett ejektív mássalhangzó van, mint a tengerszinthez közeli területeken beszélt nyelvekben.

Az ejektív mássalhangzók talán azért elterjedtebbek ezekben a régiókban, mert ott könnyebb kiejteni ezeket a hangokat vagy mert minimalizálják a szájon át történő folyadékveszteséget a száraz, hegyvidéki környezetben - magyarázta a nyelvész a Plos One online kiadványban megjelent tanulmányban, amelyről a LiveScience számolt be.

A nyelvészek általában abból indulnak ki, hogy a földrajzi elhelyezkedés nem játszik szerepet a nyelv formálódásában, a bizonyos környezethez vagy természethez kapcsolódó szókincstől eltekintve. Csokornyi kisebb tanulmány sugallja, hogy a meleg éghajlat nyelveiben több a magánhangzó, mint a hideg éghajlatú területeken, ám ezek a megállapítások ellentmondásosak.

Everett azt akarta kideríteni, hogy a földrajzi elhelyezkedés más aspektusai - mint például a magasság - kapcsolatba hozhatók-e egy nyelv bizonyos hangjaival vagy fonémáival. Kifejezetten az ejektívákra koncentrált, a hangoknak arra (az angol nyelvben nem létező) csoportjára, amelyeket a szájból kiáramló nagy levegővel ejtenek. Everett szerint ezek a hangok azért lehetnek elterjedtebbek a magasban fekvő tájakon, mert ott az alacsonyabb légnyomás miatt könnyebb kimondani őket.

A hipotézis igazolására a nyelvi szerkezetek online világatlaszából 567 nyelv fonémáit elemezte. Az adatokat egy szoftver segítségével összevetette a helyszín magassági adatával, ahol a nyelveket beszélik.

Az ejektív hangokat tartalmazó nyelvek a hat jelentősebb lakott hegyvidéki területből ötben fordulnak elő, köztük Észak- és Dél-Amerikában, Dél-Afrikában és Eurázsiában - ismertette a részleteket Everett.

Az egyetlen kivétel ez alól a Tibeti-fennsík, ahol egyetlen nyelvben sincs ejektív mássalhangzó. Everett szerint azonban ez nem különösebben meglepő és figyelemre méltó, hogy csupán egy régió képez kivételt.

A tudós tisztában van azzal, hogy hipotézisét további kutatásoknak kell igazolnia. "Érthető a kételkedés" - mondta, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magasság és az ejektív hangok közötti kapcsolat adatai nagyon meggyőzőek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világelsők között a magyar kócsagfigyelő webkamera

Bekerült a világ legjobb 10 webkamerája közé a Pro Vértes Közalapítvány kócsagfigyelő kamerája az… Tovább olvasom