Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

A székely, aki legyőzte Amerikát

Pontosan tíz éve – 1999-ben – történelmi tettet hajtott végre egy székely származású vajdasági magyar ember: Dani Zoltán. A világsajtót bejárta a hír, hogy Dani és katonái lelőttek egy F–117-es lopakodót.
Szerbiában nemzeti hősként tisztelik, tettéről filmet készítettek. A nyugalmazott ezredest az arabok is megkeresték. Ma pékséget üzemeltet Belgrádtól nem messze, egy Székelykeve nevű faluban.

Dani Zoltán nyugalmazott ezredes 1978-ban kezdte katonai pályafutását. Egészen 2004-ig szolgálta Jugoszláviát, Kis-Jugoszláviát, majd Szerbiát. Megjárta Horvátország és Bosznia-Hercegovina csatatereit, de részt vett a NATO elleni háborúban is.

– Hogyan lett szerb hős? – kérdeztük tőle, mikor beértünk a házba. – Anyám román, apám magyar. Emlékszem, 2001-ben adtak nekünk egy kérdőívet a katonaságnál. Be kellett írni, melyik nemzethez tartozunk. Le is írtam, hogy: magyar. Anyanyelve: román. Milyen más idegen nyelvet beszél: szerb. Be is hívott a főparancsnok, és rám ripakodott: vegyem komolyan a kérdőívet, ne hülyéskedjek – mesélte nevetve a nyugdíjas ezredes.

Dani Zoltán fotókon tíz éve...
A szerző felvétele

Bármelyik éjszaka az utolsó lehet

Dani Zoltán katonai karrierje alatt három alkalommal volt közvetlen életveszélyben. A NATO-légicsapást leszámítva, mert a bombázás 78 napja közül bármelyik lehetett volna az utolsó, ahogy ő mondja. 1991-ben Horvátországban, Zágráb mellett szolgált, amikor elkezdődött a délszláv háború. A horvátok körülvették a kaszárnyájukat. Ekkor két alkalommal tévesztett célt a rá kilőtt golyó. 1992-ben Boszniában lőtt rá egy részeg szerb fegyveres, mert meghallotta, hogy magyarul beszél a kocsmában. Zoltánt csak a csoda mentette meg a haláltól. A részeg szerb harcos lerántotta a székről, és közvetlen közelről mellbe lőtte. A golyótól a pénztárcájában lapuló bőröndkulcs mentette meg. Akkoriban Dani Zoltán írt egy búcsúlevelet a feleségének. Egy barátjára bízta az írást, hogy ha meghalna, adja át.

– 1999-ben, amikor a NATO bombázni kezdett, már csak lélekben búcsúztam el az életemtől és a családomtól. Nem írtam újabb levelet. Tudtam, hogy bármelyik éjszaka az utolsó lehet, hiszen a gépek elsődleges feladata a légvédelmi állások megsemmisítése volt. A zászlóaljban azzal viccelődtek a katonák, hogy nem kell félni, mert Dani Zoltán, a parancsnok az Oroszlán jegyében született, tehát macska, és még hat élete van – emlékezett vissza a veterán katona a légi csapások kezdetére.

...és most, az otthonában. Csak egy "cs" betű hiányzott a boldoguláshoz.
A szerző felvétele

Milliós ajánlatok

A hadsereget nem érte váratlanul a NATO-támadás 1999-ben. A csapatok felkészülten várták a bombázást. Dani Zoltán 200 katonájával a Nyugat-Szerémség légterét ellenőrizte. A légi csapások harmadik napján lelőtt lopakodóról szóló hír percek alatt bejárta a világsajtót. A lapok címlapjai és a tévés híradások tele voltak a láthatatlannak hitt F–117-es roncsával. – Korábban 10 évig tanulmányoztam a lopakodó vadászgépeket. Nem fért a fejembe, hogy ezeket nem látja a radar. Végül találtam egy egyszerű megoldást. A radarokon egy kis módosítást hajtottunk végre, így felderíthetővé váltak a gépek. A vezérkar nem volt nyitott az újításra, így tisztjeimmel titokban végeztük el a változtatást. A támadás harmadik napján, 1999. március 27-én lépett be egy ellenséges gép az általunk ellenőrzött légtérbe. Este 8 óra 42 perckor 18 másodperc alatt befogtuk, rávezettük a föld-levegő rakétákat, és lelőttük a lopakodót. Mindig 20 másodpercen belül kellett maradnunk. Ennyi időnk volt megtalálni és lelőni a gépeket. Ha belépünk a 21. másodpercbe, végünk: felderítenek, és rakétát kapunk. Eltaláltunk még egy F–16-ost és egy B–2-es Spirit lopakodót, de ez utóbbit nem ismerték el soha. Nem a mi területünkön ért földet – elevenítette fel a katonatiszt, miközben egy papírzacskóból az asztalra pakolta az F–117-es darabjait.

Számokban elbeszélve

A NATO 1999-ben 78 nap alatt minden jelentősebb szerb várost bombázott. Az akció ideje alatt szerb források szerint a 2300 légi csapásban több mint 4000 bomba által 1002 katona és 2500 civil halt meg, köztük 89 kiskorú. 10 ezer ember szenvedett valamilyen sérülést.

Olvadt fém, valami tengelyféleség, apró hatszögekből álló furcsa anyag: a szárny. – Ezért a darabért 1000 dollárt kínált egy japán – mutatta a méhsejtszerű szárnyszeletet Dani Zoltán.

– Nem adtam. Visszajött: 10 ezer dollárt ajánlott. Nem adtam el százezerért sem, mert eddig ment el a licitálással – fogalmazott Dani ezredes, mivel kezdődött a hihetetlen ajánlatok sorozata. – Egyszer felhívott egy férfi, aki azt mondta: üzletet ajánl. Akkoriban használt mobiltelefonokkal bizniszeltem, azzal egészítettem ki a fizetésem. Azt hittem, őt is a telefonok érdeklik. Egy hotelben találkoztunk, hárommillió dollárt ajánlott, ha kimegyek Irakba, és kiképzem a katonákat. Ha megosztom velük a titkot. Nem mentem. Nem tudhattam, mi lesz velünk, ha vállalom. Az egész családnak mennie kellett volna, és ki tudja, hazajöhettünk volna-e még valaha – árulta el a katonatiszt, aki mellesleg három gyerek apja. – Kerestek más arab országokból is. Sokkal több pénzt ajánlottak. Azt mondták, új személyazonosságot is kapunk, de nem vállaltam – tette hozzá.

Karikatúra is készült a hősről. A szerző felvétele
Karikatúra is készült a hősről.
A szerző felvétele

Méltatlan befejezés

Minden tiszt és altiszt egyet lépett a ranglétrán, és az egész zászlóalj minden tagja kitüntetést kapott a 78 napos háború után. Dani Zoltán is alezredesből ezredessé lett, de nem úgy alakult a sorsa, ahogy szerette volna. A hadseregben hamarosan nemkívánatos személy lett. A háttérbe tolták, áthelyezték, logisztikai munkákat bíztak rá. Egyre kényelmetlenebbül érezte magát az egyenruhában. Végül korkedvezménnyel nyugdíjba vonult. – Alig várták, hogy elmenjek. Arra gondoltam, ha senkinek sem kell, amit tudok, amihez értek, akkor olyan helyet kell találnom magamnak, ahol hasznos lehetek. Ha a hadseregnek nem hiányzom, akkor oda kell mennem, ahonnan már sokat hiányoztam: a családomhoz. Most pékséget üzemeltetünk, falusi turizmussal foglalkozunk Székelykevén. Az egyik barátom azt mondta: Zoltán, neked semmi bajod nincs, csak hiányzik egy betű a nevedből. Ha nem Dani, hanem mondjuk Danics a neved, többre viszed.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. Orfeusz 2009. április 13. 09:38
  „Egy magyar, aki az amerikai nagyképűségen foltot ejtett. Sok ilyen ember kellene az egész világban, hogy a világ csendőrét jámborabbá, birkapásztorrá szelídítsék... Ja és a szerbek tiszteljék a magyarokat, hogy volt valaki, aki segített a honvédő háborújukban.”
 • 37. SP 2009. április 13. 08:59
  „34. hozzászólás török 2009.04.12. 21:10
  ez is jó :)”
 • 36. BSC 2009. április 13. 08:03
  „Hát gyerekek... eleinte nagyon meglepődtem, milyen globális összeesküvést tudtok egy-egy címadás, vagy mondat mögé képzelni. Azt hittem mostanra már megszoktam, nincs új a nap alatt. Mignon te tudtál újat mutatni. Köszönöm.”
 • 35. Mignon 2009. április 13. 01:00
  „Nagyon ügyes a cikk cimenek megfogalmazasa!!

  A "szekely", aki legyözte Amerikat"

  Szuper!

  Ugye, "magyar"-t nem irhatunk, aki "legyözte Amerikat",

  a fene tudja, a NATO szövetseges ott a Nyugaton nem-e erre az Ujsag netre teved........???
  :):):):)”
 • 34. török 2009. április 12. 21:10
  „Én nem sokat tudok hozzászólni a műszaki gondolatokhoz, de itt minden lényeges fent van: http://hu.wikipedia.org/wiki/F%E2%80%93117_Nighthawk”
 • 33. SP 2009. április 12. 21:01
  „27. hozzászólás gardista33 2009.04.12. 14:06
  Hát igen.
  Flexet érthetetlen módon nem moderálják.
  Elég kemény volt a sok egyéb mellett, pl. mikor a kereszt, a pápa, az ejakulátum témát összekombinálta.”
 • 32. flexsnake 2009. április 12. 19:43
  „27. azt hogy a hiba benned van.

  29. obama legfeljebb pákóig tudná visszakövetni a családfáját... :D”
 • 31. mentelmi-jog 2009. április 12. 18:32
  „Én is úgy tudom, hogy a hullámhossz a kulcs. Egy volt-lokátoros ismerős szerint nem is akkora a titok. Nem pár milis centis, hanem több méteres (talán 50 ha jól emlékszem, már jópár éve mondta, nem most volt) hullámhossz simán látja. Az amerikaiak csak arra nem gondoltak, hogy van még a világon üzemben ilyen elavult radar, ugyanis nem az 50es, 60as évek technológiájára optimalizálták a lopakodót.”
 • 30. Mike3 2009. április 12. 17:26
  „obamát letagadom :)”
 • 29. xene@freemail.hu 2009. április 12. 16:32
  „Azt utálom az ilyen hírekben, hogy 10 éve ugye mindennek el lettek mondva a jugoszlávok, szerbek...miközben ugye az USA-nak nyaliztunk, most meg előveszünk ilyen szép történeteket, s ezen merengünk (ja és kiderül, hogy X meg Y magyar volt). Büszkék lehetünk Dani Zoltánra, hiszen, ha nem engedjük, hogy Taszárról bombázzák Jugoszláviát, akkor nem lenne ilyen sztár ma. A másik kedvenc-hírcsoportom az, amikor elkezdik azt mondani, hogy kinek milyen magyar felmenője is van, volt, s félig magyar az egész világ (lásd például Kevin Kurányi, Tim Howard focisták stb.). Lehet Barack Obama is magyar...vagy legalábbis valamelyik felmenője az lehetett...”
 • 28. BSC 2009. április 12. 14:59
  „ha jól emlékszem, még a te hozzászólásod se kellett moderálni soha. és még sorolhatnám a júzereket, akik mindig képesek kordában tartani a hozzászólásaikat. Ez biztos jelent valamit. Biztos is, hogy jelent valamit. Egész biztosan jelent valamit. Valamit ez jelent. jeletentése van ennek. Biztosan van ennek jelentése.”
 • 27. gardista33 2009. április 12. 14:06
  „végre van moderrrator,de érdekes modon flex es aranka nincs moderalva sose.ez azert jelent valamit.”
 • 26. török 2009. április 12. 11:55
  „Szuper! Büszkék lehetünk rá! Gratulálok, és további szép életet!”
 • 25. Mike3 2009. április 12. 10:34
  „Rosdás

  Nagyon helyes, fel tudják használni az 5-ik generációs gépek fejlesztésénél.”
 • 24. SP 2009. április 12. 08:48
  „19. hozzászólás BSC 2009.04.11. 17:35
  Érdekes, megnéztem.”
 • 23. antracit 2009. április 12. 00:07
  „Jó a cikk.”
 • 22. Rozsdás 2009. április 11. 23:00
  „"Dani Zoltán nyugalmazott ezredes 1978-ban kezdte katonai pályafutását. Egészen 2004-ig szolgálta Jugoszláviát, Kis-Jugoszláviát, majd Szerbiát. Megjárta Horvátország és Bosznia-Hercegovina csatatereit, de részt vett a NATO elleni háborúban is."
  Ez itt mindent elárul!
  !Ha valóban tudott is valamit már régen az orosz szövetségesek kezében van!”
 • 21. CID 2009. április 11. 18:55
  „"Használt mobiltelefonokkal kereskedett" ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a magyar mobilszolgáltatoktól, illegálissan megvásárolt "akciós" telefonokat, kicsempészte Magyarországról, és délvidéki szomszédainknál eladta busás haszonnal.”
 • 20. CID 2009. április 11. 18:27
  „Miért is lettem moderálva BSC ?”
 • 19. BSC 2009. április 11. 17:35
  „http://www.youtube.com/watch?v=XmqLyn4Q15U”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Microsoft szerint a világ e-mailjeinek 97 százaléka spam

Az e-mailek több mint 97 százaléka spam. Ezt tartalmazza a Microsoft szerdán közzétett biztonsági… Tovább olvasom