Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

A Times szerint Obama az évtized embere

Barack Obama amerikai elnököt választotta az évtized legkiemelkedőbb közéleti személyiségének a The Times. Oszama bin Laden és Joanne K. Rowling is az élmezőnyben.
A vezető konzervatív brit napilap 21 tagú zsűrije - amelyben az újság saját szerkesztői és a brit média más neves szereplői vettek részt - ötven fős listát állított össze az utóbbi tíz év legbefolyásosabb embereiről. A névsorban politikusok, uralkodók, valóságshow-k sztárjai, nagybefektetők, az internet és a média moguljai ugyanúgy megtalálhatók, mint elítélt bűnözők és tömeggyilkos terroristák. A The Times szombati ismertetése szerint azonban a lista egyértelmű éllovasa Barack Obama lett; a zsűrinek mindössze egyetlen olyan tagja volt, aki nem az amerikai elnököt tette az első helyre.

A lap méltatásában kiemeli: Obama az amerikai politika több, eddig törvényszerűségnek elkönyvelt alapvetésén lépett túl. A legfőbb ezek között az, hogy egy északi, liberális szenátor nem diadalmaskodhat az elnökválasztáson. Barack Obama higgadtsága, fesztelensége, személyes vonzereje minden aggályt eloszlatott, olyan mértékben, hogy a liberalizmusa elleni támadások egyszerű rémhírkeltésnek tűnnek - áll az értékelésben. A The Times szerint nem biztos, hogy a következő évtized embere is Barack Obama lesz, de a jelenlegi évtizedé egyértelműen ő. Közvetlenül Obama után jön az ötvenes listán Simon Cowell producer, a legnagyobb brit televíziós tehetségkutató műsorfolyam, az ITV kereskedelmi adón jelenleg is zajló X Factor kitalálója. A műsor különböző változatai a brit televíziózás legjövedelmezőbb exportcikkeivé váltak.

A Times szerint Obama az évtized embere
A Times szerint Obama az évtized embere

A harmadik helyre Tony Blair előző brit miniszterelnök került. Blair, aki 1997 és 2007 között töltötte be a kormányfői tisztséget, a brit Munkáspárt első olyan vezetője volt, akinek egymás után három parlamenti választást sikerült megnyernie, és övé a leghosszabb ideig szolgáló Labour-kormányfő rekordja is. A The Times megjegyzi ugyanakkor, hogy az iraki háborúval a politikus "rendkívül ellentmondásos örökséget" hagy maga után. Az első tízben szerepel még Joanne K. Rowling írónő, a példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam szerzője, akinek 67 nyelvre lefordított könyveiből 400 millió példány kelt el.

Rögtön utána Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője, majd Larry Page és Sergey Brin, a Google internetes keresőrendszer kitalálói következnek. A felső tízes listát Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál alapítója és David Beckham, az elmúlt évtized legismertebb angol labdarúgója zárja. Beckhamről a The Times megállapítja: vannak sportolók, akik a pályán többet értek el, mint ő, a Beckham márkanév azonban az egyik legsikeresebb brit exporttermékké, maga a sztár pedig világszerte bálványozott személyiséggé vált.

A brit uralkodó ugyanakkor meglehetősen szerény helyezéssel kénytelen beérni. II. Erzsébet a zsűritagok összesített és súlyozott szavazatai alapján éppen a mezőny közepén, a 25. helyen végzett, és még Angela Merkel, a 20. helyre került német kancellár is jócskán megelőzi a legbefolyásosabbnak ítélt világszemélyiségek ötvenes listáján. A királynő azzal vigasztalódhat, hogy minden idők legnagyobb csalója, a hozzávetőleg 21 milliárd dollár befektetői vagyon eltüntetéséért nemrég 150 év börtönre ítélt amerikai Bernie Madoff tőle jóval lemaradva, a 33. helyen szerepel.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. .suhym. 2009. december 21. 21:02
  „Johnson,

  azert keretik nem elfelejteni, hogy azok hivatasos katonak, akik nagyon jol tudtak, mire vallalkoznak.”
 • 23. theseus 2009. december 21. 10:54
  „"3. dragboyz 2009.12.12. 17:34
  ÚÚÚÚtálom amerikát! Csak a Mustang-ot nem!:-)"

  Azért ne feledkezzünk meg Reaganről sem, aki megnyerte a hidegháborút, és nagyban hozzájárult a berlini fal és a vasfüggöny lebontásához is (Bush papa csak befejezte elődje munkáját).
  A demokrata am. elnökök a II. Vh. óta egyébként általában nem sokat törődtek Európával, Obama sem.”
 • 22. floridaimagyar 2009. december 20. 08:26
  „Nem tudom mi bajotok van Obamaval. nagy faba vagta a kis fejszejet amikor nekirohant a itteni gyogyszergyarak es biztositok ellen akik millio dollarokat nyernek, es azt akarja hogy minenkinek legyen egy jo biztositasa. A recessziokezelese bevalt es a nagy bankok (pl Chase, Bank of America) mind megmaradtak sot mar egesz jo profitot hoznak. Baratsagosabb kulfold fele sokkal, tamogatja a szendioxid kibocsajtasanak a korlatozasat es zold energia fele nyul sokszor (Floridaban is felallitottak egy uj napenergia eromuvet). Sokkal jobban emberkent es csaladszeretokent viselkedik mint elodjei. Nem ugy kell nezni hogy fekte hanem ugy hogy egy masabb es szabadabb gondolkozasu ember mint elodjei voltak...”
 • 21. qrumpli 2009. december 18. 03:52
  „Erröl az emberröl az ecceri ember jut eszembe:
  két kézzel ütöttete a feleségét és közbe üvöltve monta:
  Nem érted ,hogy SZERETLEK.”
 • 20. aranka2 2009. december 14. 18:05
  „Hmmm... ,
  amit a 2. pontban írtam, tréfa volt, a Mártélyon öklét rázó kommunista tanácselnököt akartam nevetségessé tenni.
  A végén pedig azt akartam mondani, hogy az USA-nak köszönhetjük, hogy ma szabadon élünk országunkban.
  Ebben mi nem tetszik, és főképp, miért?”
 • 19. Hmmm... 2009. december 14. 15:21
  „Amerikarol kedves "aranka 2" ne nyilatkozzon ilyen konnyelmuen es egyoldaluan. Eppen olyan es akkora hibat kovet el vele, mint azok, akiket biral hozzaszolasaban. Amerika iranyitasa a nemzetkozi eletben nagyon trukkos. Legtobb esetben mas all a dolgok mogott, mint amit latunk. A szinesre festett kulisszak mogott sok a hulladek!”
 • 18. aranka2 2009. december 13. 16:32
  „Kötelet ne, csak börtönt. Úgy 8-10 évet fejenként. At éppen elég lenne, hogy kihózanodjanak.”
 • 17. apátfalvifaszagyerek 2009. december 13. 15:54
  „Léni! Ezt a kurucnak mondd inkább! Ott megpróbálták bebizonyítani egy cikkben, hogy a feketék intelligenciája alatta van a fehéreknek! <moderálva>”
 • 16. Léni 2009. december 13. 15:51
  „7. maradandó! Problémád van Obama bőrszínével? Az, hogy megválasztották az Amerikai Egyesült Államok
  elnökének, elégtétel és jóvátétel az Amerikába behurcolt /nem önként betelepült/ rabszolgák leszármazottainak is. Valószínűbb azonban, hogy az amerikaik többségét már a bőrszín nem befolyásolja, Ők
  ezen már túl vannak. Rájöttek arra, amire Nekünk is rá kell jönni, hogy az ember milyensége a
  fontos, nem pedig a bőrszín vagy egyéb külsőség. Obama van olyan okos, intelligens, empatikus személyiség,
  hogy bebizonyítsa , nem hiába jelölték erre a címre.”
 • 15. aranka2 2009. december 13. 14:51
  „Intellektuális kihívással küzdő amerikafaló jobboskáim, két dolgot azért figyelembe vehetnétek.
  1. Ez a szavazás NEM a listán szereplők pozitívumairól, nem szimpátiáról szól, hanem befolyásosságról. CÍgy volt pl. egyszer valamikor Sztálin az év legbefolyásosabb embere. Utálták, mint a sz-rt, de sajnos a legbefolyásosabb volt. Most meg Obama a legbefolyásosabb.
  2. Amerikaellenességetek pontosan olyan, mint a kommunistáké (sok másban is hasonlítotok rájuk). Hallottam, mert arra még én sem emlékszem, hogy valamikor az ötvenes elején a vásárhelyi tanácselnök valami beszédében így szólt:
  - innen, Mártélyról üzenem az amerikai imperialistáknak ...
  Gondolom egy óra múlva már össze is ült a válságstáb a Fehér Házban.
  Van még egy harmadik is.
  Ha nem lenne az USA, Magyarország területe már régen virágzó náci (német) gyarmat lenne, az a kevés magyar meg, akit meghagytak és kitelepítettek a "felsőbbrendűek", valahol Kazahsztánban terelgetné urai nyáját.”
 • 14. achilleus 2009. december 13. 14:51
  „Még az év is majdnem stimmel:
  A Time, amely 1927 óta "osztja ki" a gyakran vitatott díjat - 1938-ban például Adolf Hitler, /lett az év embere”
 • 13. Johnson 2009. december 13. 14:49
  „Obama Úr! Beszélt már ön olyan amerikai gyermekkel,akinek egyszerűen agyonlőtték az édesapját Irakban,béke önnel,önt igy szeretem!”
 • 12. achilleus 2009. december 13. 14:46
  „5. hozzászólás juhaszjoe 2009.12.12. 17:57
  Fején találtad a szöget, mert Hitler volt - ha nem is az évtized - de az év embere a Timesnál, ha nem is biztos, hogy 1939-ben. Na majd utánanézek.”
 • 11. szegedil 2009. december 13. 13:38
  „Bírnék egy top50-es listát Magyarországról is. Ki volt az évtized embere?”
 • 10. szegedil 2009. december 13. 13:33
  „A H1n1-t Mexikótól kaptuk. Ez így, hogy Amerika túl általános.”
 • 9. dragboyz 2009. december 13. 11:13
  „Mit kapunk amerikától?
  -H1N1
  -válság
  -háború
  -használhatatlan szabványok
  -tudatlanság
  -Bush
  -Obama
  -stb....
  Amerika én így szeretlek!!!! :-(”
 • 8. efje 2009. december 13. 07:24
  „Évek óta hazudoznak Oszama bin Ladenről

  Az ügyeletes mumusBob Pappas konzervatív kommentátor, aki korábban az amerikai haditengerészetnél szolgált, évek óta mondogatja: Oszama bin Laden meghalt a Tora Bora barlangban még 2001. decemberében (egyesek azt is tudni vélik, hogy december 13-án). A halálának oka pedig: veseelégtelenség.
  A borzalmas az egészben az, hogy az amerikai és izraeli titkosszolgálatok, és a vezető amerikai és izraeli politikusok is pontosan tudtak Bin Laden haláláról, ennek ellenére hosszú éveken át pofáztak az Al Kaida vezéréről, aki ,,valahol a pakisztáni-afgán határvidéken bujkál" és ,,és még az előzőnél is pusztítóbb merényleteket tervez az USA, Izrael és más nyugati célpontok ellen.". És jöttek bin Laden videoüzenetei, amelyekben rendszeresen ,,üzent" és ,,fenyegetőzött". A bin Laden jelentette ,,fenyegetést" pedig csak úgy lehetett ugye elhárítani, ha az USA lerohanja Afganisztánt és Irakot, és legyilkol több, mint egymillió muzulmánt. És most Obama, McChrystal, Cheney, és az egész hazug banda lassan beismeri: bin Laden bizony ,,valószínűleg" már nincs az élők sorában. Közben elpusztult több ezer amerikai és szövetséges katona, akiket azért küldtek Irakba és Afganisztánba, hogy kézre kerítsék a már régen halott bin Ladent. Akinek az elfogása érdekében elképesztő erőket és összegeket (egyesek szerint legalább 200 millió dollárt) mozgósítottak.
  Nem felelős valaki ezért az elképesztő csalásért? És ha hazudtak bin Ladenről, az iraki tömegpusztító fegyverekről, vajon nem hazudtak-e kezdettől fogva a 2001. szeptember 11-i merényletekről? Nincs felelőse ennek az elképesztő csalásnak, melynek következtében több százmillió dollárt dobtak ki az ablakon egy olyan ember kézre kerítése érdekében, aki már régen a másvilágra távozott? Bush, Rumsfeld és Cheney, meg az egész amerikai politikai osztály, a médiájukkal egyetemben, megállás nélkül festette a falra az ördögöt, miközben persze legalábbis a legfelsőbb vezetők tudták: az ördög nem létezik. És nem kellene utána járni annak, ki hamisította, ki alkotta meg a halott bin Laden videoüzeneteit? Egyáltalán van-e bármi köze bin Ladennek a szeptember 11-i merényletekhez, vagy tényleg az amerikai titkosszolgálat műve az egész akció? Nem háborús, sőt emberiségellenes bűncselekmény hosszú éveken át félrevezetni a világ közvéleményét csak azért, hogy több országot el lehessen foglalni iszonyatos pusztítás árán?
  Az afganisztáni megszálló erők parancsnoka, Stanley McChrystal tábornok legutóbbi, 66 oldalas memorandumában meg sem említette bin Laden nevét, (csak "Mullah Omar" tálib vezér nevét hozta szóba) de Obama elnök sem tett utalást az Al Kaida vezérre a West Point Katonai Akadémián tett beszéde során. Az egykori alelnök, a kivételesen vérszomjas Dick Cheney sem emlegeti egy ideje bin Ladent, sőt nem is oly rég beismerte, hogy Bin Laden már nincs az élők sorában, de szerinte az amerikai katonák ölték meg jó pár évvel ezelőtt. Ami persze megint csak egy nagy hazugság, de azért meg kellene kérdezni Chenytől: ha így történt, miért nem hozták nyilvánosságra a nagy ,,haditett" hírét? Csak tán nem azért, hogy tovább lehessen szédíteni és ijesztgetni a világot bin Ladennel, és meglegyen az ürügy az amerikai-izraeli terjeszkedéshez, és a szabadságjogok súlyos korlátozásához szerte a nyugati világban?
  Forrás: www.thepeoplesvoice.org és http://www.veteranstoday.com
  Zábori László”
 • 7. maradando 2009. december 13. 02:18
  „A Times szerint vajon magyarországnak is szinesbörű államférfire lenne szűksége? Még nem késő !
  Tippek? Kolompár Orbán munkáspárt szineiben ?”
 • 6. comet 2009. december 12. 23:50
  „az évtized embere kétségtelenül Dábljú Bush volt, annak ellenére, hogy az egyre gyengébb Times erről inkább hallgat. A Bush gyerek cselekedetei még sokáig rányomják a bélyegüket a világpolitikára.
  Obama néger és ennyi. Az igéreteiből eddig szinte semmit sem tartott be.
  Nagy pofára esés is lehet a dologból. Főleg ha kiderül, hogy a szálak nála is oda futnak, ahova elődjéé...”
 • 5. juhaszjoe 2009. december 12. 17:57
  „Ennyi erővel Adolf is lehetett volna 1939-ben!
  Igaz akkor csak egy országot rohant le!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számítógépen a szockó járműpark

Amatőr magyar fejlesztők teljeskörű retrósítást hajtottak végre egy számítógépes játékon. Aki még… Tovább olvasom