Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

A történelem híres orvosi műhibái

Friedrich Nietzsche, a filozófus egyszer azt mondta: „Az ember legyen önmaga doktora, különben saját orvosa teszi tönkre."
Talán nem is sejtette, mennyire igaza van. Hisz nemcsak Nietzschét, de más történelmi nagyságokat, többet között Kafkát, Mozartot vagy Napóleont is halálra gyógyították orvosaik.

Téves diagnózisok, terápiák, amelyek inkább ártottak, mint használtak, vagy panaszok, amelyeket nem vettek elég komolyan – ezek vitték a sírba a legkiválóbb szellemi nagyságokat. A Bild című német lap Jörg Zittlau nemrégiben megjelent könyve nyomán felsorolja a legismertebb eseteket.

Friedrich Schiller – költő, drámaíró

Friedrich Schiller maga is orvos volt: maláriáját túlzott mennyiségű kininnel kezelte, ami tönkretette emésztőrendszerét, s így évekig székrekedés és szélszorulás kínozta. Amikor szervezete egy nap összeomlott, orvosa, Dr. Huschke „szokványos reumás lázként" diagnosztizálta ez esetet – tévesen. Spanyol léggyel (porrá zúzott kőrisbogár, manapság potencianövelőként használják), piócákkal (vagyis vérleszívással), szenegálgyökérrel (köptetőként), szalmiákkal (szárazköhögés ellen), kínai kéreggel (láz ellen), és kígyógyökérrel (kígyóméreg elleni szer) kezelte, ami fatális tévedés volt. Schiller hallucinálni kezdett, és még azon a héten meghalt. A boncolás szerint a halál oka tuberkolózis volt.

Bonaparte Napóleon – francia császár

Amikor Napóleont 1815-ben brit fogságban a forró és párás Szent Ilona-szigetére vitték, egy penészes és rothadó házban kellett laknia. Amikor egyszer elsápadt, nyomást érzett a szívében és égő érzést a hasa felső részében, orvosa, Dr. O'Meara amőbás fertőzés következtében fellépő kezdődő májgyulladást (hepatitis) diagnosztizált nála. Ezt a britek nem voltak hajlandók elhinni, ezért hozattak egy másik orvost, aki először teljesen figyelmen kívül hagyta Napóleont, később bőrét megégette, és minden ok nélkül hányinger elleni szert írt fel neki. Közben újabb orvost hívtak, aki hipochondernek tartotta Napóleont. Folyadékhiány, kontrollálhatatlan hasmenés és ájulás következett. Nem sokkal ezután meghalt. Későbbi szövetelemzések bebizonyították: az első orvos hepatitis-diagnózisa volt a helyes.

Bonaparte Napóleon.
Bonaparte Napóleon.

Sigmund Freud - pszichoanalitikus

Sigmund Freud nem csak depresszióban és kényszeres neurózisban szenvedett, hanem tífusz, isiász, himlő, reuma, migrén és krónikus ormelléküreg-gyulladás is gyötörte. Végül szájüregi rákot állapítottak meg nála, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy erős dohányos volt. Megműtötték, de az operáció során komplikációk léptek fel és sok vért vesztett. Ezenkívül az orvos túl kis részt vágott ki, így a tumor tovább nőtt. Harminchárom további műtéten esett át, kivágták a nyirokcsomóit, elszorították a nyaki artériáját,és eltávolították az állkapocs, a szájpadlás, a nyelv és a szájüregi nyálkahártya bizonyos részeit. Az eredmény: aszimmetrikus arc, bomlásnak induló szövetek, az arc jobb oldalának lebénulása, siketség és a jobb fül zúgása. Végül orvosa, Dr. Schur, aki átvette kezelését, Freud akaratára morfium-túladagolással segítette hozzá a halálhoz.

Evita Perón - argentín elnökfeleség

Alhasi fájdalmai voltak, amit háziorvosa morfiummal kezelt, ahelyett hogy okait alaposabban megvizsgálta volna. Amikor egyre rosszabbul lett, férje úgy döntött, hogy titokban megoperáltatja. Végül orvosa morfium helyett érzéstelenítőt adott neki, majd felvágták a hasát. Diagnózis: Méhnyakrák, amely szinte minden alhasi szervet és a májat is megtámadta. Következmény: teljes operáció, ezenkívűl sztómát (mesterséges végbélnyílást) kapott, ami azonban nem használt. 1952-ben 33 évesen meghalt.

Evita Perón.
Evita Perón.

Wolfgang Amadeus Mozart - zeneszerző

Mozart 6 éves korában epilepsziája ellen nagy mennyiségű babarózsagyökeret és fekete port kapott. Később téves módon skarlátot állapítottak meg nála. A mai feltételezések szerint erythema nodosum-ban ( a bőr alatti zsírszövetek gyulladása) szenvedett, ami krónikus reumás lázat okozott. Felépült, de később újra reumás lett és fertőzéseket kapott, amit ismét babarózsagyökérrel kezeltek. Himlőszerű sebeihez feltehetően egy májgyulladás is társult, bár ezt eddig még nem bizonyították. Később hátfájások jöttek, bágyadtság, depresszió, ájulások és szellemi leépülés következett. Végül orvosa, Mathias von Sallaba köleshimlőt állapított meg, ami arra utal, hogy fogalma sem volt Mozart állapotáról. A zeneszerző 36 évesen hunyt el, miután lázra és elviselhetetlen fejfájásra panaszkodott, mire egy másik orvos, Dr. Closset azt tanácsolta, mossa meg homlokát és halántékát hideg vízzel. Ma kereken 80 elmélet létezik Mozart haláláról, ezek közül az egyik szerint agyhártya-gyulladásban és reumás lázban halt meg.

Friedrich Nietsche - filozófus

Reuma, fejfájás, látási zavarok és hányinger gyötörte. Az orvosok migrént gyanítottak, de tehetetlenek voltak. Nietzsche egyértelműen gyegeelméjű volt ezért idejekorán nyugdíjba vonult. Orvosa, Dr. Baumann néhány perces konzultáció után diagnosztizálta gyengeelméjűségét és őrültségét. Később a neurológus Wilhelm Lange-Eichaun a lues fertőzés, vagy közismertebb nevén szifilisz elméletét vetette fel. Érdekesség, hogy a szifilisz nemi úton terjedő betegség, ám a köztudottan félénk Nietzsche minden valószínűség szerint szűzen halt meg. Mai feltételezések szerint demenciában szenvedett, amit egy agytumor válthatott ki.

Friedrich Nietsche.
Friedrich Nietsche.

Franz Kafka - író

Kafka hipochonder volt, és gyakran tartózkodott szanatóriumokban, mert élvezte, hogy az orvosok kezei között alárendelve érezheti magát. Végül épp az orvosok okozták a vesztét, mert amikor Kafka egyik reggel arra ébredt, hogy vért köhög, a háziorvosa, Dr. Mühlstein köhögés elleni orvosságot írt fel neki. Amikor másnap visszament, hogy ismét vért köhögött, az orvos tuberkolózist állapított meg. Valóban tuberkolózisa volt, ami megtámadta a gégefőjét is, így végül már enni, inni és beszélni is alig tudott. Elment egy specialistához, Dr. Hajekhoz, aki alkoholt fecskendezett közvetlenül a gégefő idegeibe, ami azonban nem segített. Barátai egy másik kórházba vitték. Amikor légszomjra panaszkodott, jeget tettek a torkára, de ez sem segített, Kafka meghalt. A halál oka a hivatalos jelentés szerint szívelégtelenség.

Ludwig van Beethoven - zeneszerző

Beethoven nem csak félig siket és gyengénlátó volt, de himlő, kanyaró, tífusz, reuma, asztma és alhasi görcsök is gyötörték. Ehhez még sárgaság, gyakori hányás, hasmenés és vízkór is társult - vagyis minden jel szerint májproblémái voltak, amit a mértéktelen borfogyasztásnak köszönhetett. Hogy enyhítsék a fájdalmait, gyakran megcsapolták a hasát, és literszámra engedték ki belőle a vizet. Sebeit ilyenkor ólomszappannal ragasztották le, ezenkívül háziorvosától, Dr. Wawruchtól ólomsót kapott köptetőként - tehát igen valószínű, hogy Beethoven halálát nehézfém mérgezés okozta.

Ludwig van Beethoven.
Ludwig van Beethoven - Ear Club for Composers...

II. Vilmos - az utolsó német császár

Az utolsó német császárnak, II.Vilmosnak már a kezdetekkor sem volt szerencséje az orvosokkal. Farfekvéssel született, és hogy enyhítsék anyja fájdalmait, kloroformot adtak neki. Ettől azonban teljesen megszűntek a fájások, így az orvosok anyarozzsal segítették elő a szülést. Az anyarozs az LSD egyik fő alapanyaga, amit akkoriban vetélések előidézésére használtak. Vilmos azonban nem csak erős droghatás és oxigénhiány miatt szenvedett közvetlenül a születése után. Karja és könyöke is kificamodott, ám ezt csak néhány nappal később vették észre. Az orvos, Dr. Wegner hideg vizes kötést rendelt el. Az eredmény: karja merev lett és visszamaradt a fejlődésben - az operáció és az elektromos kezelés ellenére is. Anyja kitagadta, neurózist kapott, hollandiai száműzetésben halt meg.

Olvasóink írták

 • 12. fazer 2009. augusztus 20. 09:55
  „#11
  - Viszlát Doktor Úr! Minden jót, csak egészség legyen ... ja, meg beteg!”
 • 11. eva45 2009. augusztus 19. 17:38
  „Jó Írás ez Sziszifusz! Szerinted elgondolkodnak rajta az emberek?
  Mellékelten leírok egy idézetet.
  " Mi fosztja meg az orvost a kenyerétől? a) egészség b) halál
  ezért, hogy élni tudjon a kettő között lebegtet minket."”
 • 10. Sziszifusz 2009. augusztus 19. 09:53
  „Hamár flexsnake arról ír, hogy lesznek változások az egészségügyben, egy kis adalék hozzá:

  (Forrás: Infowars, June 25, 2009; WakeNews [innen letölthetők Burgermeister dokumentumai]; Journalist Accuses WHO of Plan to Commit Mass Murder; angolból fordította: Hunyadi Edit)

  "Egy osztrák oknyomozó riporternő, Jane Burgermeister feljelentést tett bioterrorizmus és népirtási kísérlet vádjával az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) és még néhány, nagy tekintélyű kormányzati és egyéb hivatali szervezet ellen. Ezt követően áprilisban a Baxter AG és az Avir Green Hills Biotechnology of Austria nevű vállalatokat jelentette fel a madárinfluenza vírus előállításának és terjesztésének vádjával. Állítása szerint szándékosan - a WHO megbízásából - szaporítottak 72 kg élő madárinfluenza vírust, hogy később profitálhassanak a világméretűvé nőtt járványból. Egy cseh tudós vizsgálta a szezonális influenza elleni oltóanyagokat, ekkor fedezte fel, hogy abban élő H5N1 és H3N2 vírusok találhatók.

  A média hallgat, az FBI nyomoz!

  Tökéletesen beleillik a képbe, hogy a Baxter International cég megbízást kapott az újinfluenza elleni oltás kifejlesztésére - annak ellenére, hogy éppen vizsgálat zajlik ellene a néhány éve történt madárinfluenza vírus terjesztése miatt. 2009 februárjában a Baxter influenza elleni vakcinákat és címkézetlen H5N1 vírust (a madárinfluenza emberekben megjelenő formája) küldött egy osztrák kutatóközpontnak. Mivel csak influenza elleni védőoltást vártak a rakományban, az osztrákok ellenőrzés nélkül továbbküldtek bizonyos mennyiségű - fertőzött - anyagot Csehországba, Szlovéniába és Németországba. Egészen Csehországig nem vették észre a bajt.

  A cseh laboratóriumban azonban észlelték, amikor az oltóanyaggal vadászgörényeken végeztek kísérletet. Az állatok, miután beoltották őket, váratlanul elpusztultak. Ekkor fedezték fel a fertőzött oltóanyagot. Miért maradt mégis következmények nélkül egy ilyen nagy horderejű ügy? Ha ez a mennyiségű élő madárinfluenza vírus és egyéb, szezonális vírusok elérték volna a népességet, annak szörnyű következményei lehettek volna. A H5N1 vírus nem fertőzi meg könnyen az emberi szervezetet, de a szezonális influenza vírusa igen. A mindkét vírusnak kitett emberi szervezet könnyen a kettő kombinációjának hordozójává és a halálos madárinfluenza vírus átadójává válhatott volna.

  Halált okozó gyógyszerek

  Jane Burgermeister szerint ez az eset a Baxter és más biotechnológiai cégek szándékos akciója volt, hogy a betegséget terjesztve nyereséghez juthassanak. Az osztrák egészségügyi miniszter megerősítette, hogy eljárás indult a Baxter ellen, valamint az osztrák hatóságok is vizsgálják az ügyet. De nem csak a Baxter az egyetlen vétkes.

  2008-ban több mint 80 ember meghalt, több száz pedig megbetegedett fertőzött heparintól (vérhígító gyógyszer). 2001-ben több mint 50 dialízises beteg halt meg a Baxter hibás berendezései miatt. A Baxter egyik leányvállalatát nemrég 2 millió dollárra büntette a bíróság az intravénás gyógyszerek árának szándékos, mesterséges emeléséért. A Baxter hihetetlen hanyagsága, a potenciálisan veszélyes, esetleg halált okozó gyógyszerekkel való kereskedése tehát már önmagában elegendő indok lenne arra, hogy ne kerülhessenek be az újinfluenza elleni oltást kifejlesztők piaci versenyébe.

  Az eddigi ismeretek alapján kijelenthető, a Baxter International nem alkalmas arra, hogy vakon rábízzuk önmagunkat, az egészségünket és a pénzünket.

  A vád súlyos, de még nem bizonyított

  Burgermeister nyomozati anyaga és az FBI dokumentumai alapján arra lehet következtetni, hogy "egy nemzetközi bűnszövetkezet szándékos népirtást próbál végrehajtani az Egyesült Államok népessége ellen egy mesterségesen generált (genetikai) influenzajárvány és kötelező védőoltási program révén. Ezekkel tömeges haláleseteket és az emberi szervezetben bekövetkező maradandó károsodásokat okozhatnak." A bűnszövetkezetnek állítólag a WHO-nál, az ENSZ-ben és egyes gyógyszergyáraknál (Baxter, Novartis) is megvannak az emberei, és tőkefedezetet nyújt a különböző mesterséges vírusok fejlesztésére, előállítására és terjesztésére. Ezzel teszik indokolttá a tömeges védőoltások bevezetését, amelyeket biológia fegyverként alkalmaznának. Akár igaz, akár nem, hogy a tömeges védőoltások szorgalmazása valójában a népesség ritkítását szolgálja, kétség sem fér ahhoz, hogy az újinfluenza elleni oltás határait a gyógyszergyárak és más kapcsolódó szervezetek pénztárcája szabja meg.

  A Szakértők Stratégiai Tanácsadó Csoportja (ez a WHO legmagasabb rangú tanácsadó szervezete, amely védőoltásokkal is foglalkozik) az újinfluenza ellen legfőképpen a következő célcsoportok beoltását javasolja:

  . egészségügyi dolgozók
  . várandós nők
  . 6 hónapnál idősebb, krónikus betegségben szenvedő gyermekek
  . krónikus megbetegedésben szenvedő felnőttek (pl. asztma, krónikus elhízás, légzőszervi panaszok)
  . 15-49 év közötti egészséges felnőttek
  . egészséges gyermekek
  . idősek

  Ezután jogos a kérdés: a halottakon kívül kimaradt-e valaki a felsorolásból?"”
 • 9. katarakta 2009. augusztus 18. 17:55
  „A mélyen tisztelt szerző,ezt a cikket nyilván például Lara orvosainak dedikálja. A hitelesség netovábbjaként olyan korabeli kóresetekkel,amikor még a nemesek is havonta fürödtek és orvosi diagnosztika nem létezett.”
 • 8. jurigeller 2009. augusztus 18. 16:13
  „Nagybátyámat Makón hasnyálmirigy gyulladással kezelték majd végbélrákban elhunyt, erről ennyit.”
 • 7. Mathiasking 2009. augusztus 18. 15:22
  „Gyurcsányt és Bajnait mivel diagnosztizálták? Konfabulációval szerintem! :-))))”
 • 6. flexsnake 2009. augusztus 18. 13:25
  „A cikk felkészít rá hogy lesznek változások még az egészségügyben :D
  Hajrá magyarok :D”
 • 5. Maki 2009. augusztus 18. 11:32
  „Nem hiszem el, hogy Beethovenről csak ez a photoshoppolt poént találták a gugliban...

  Hair Club for Men... :-D”
 • 4. flexsnake 2009. augusztus 18. 11:19
  „napoleont megmérgezték, a hosszú időn át gyenge méreggel kezelt beteg mája összeomlik. Politika.”
 • 3. ClarkGriswald 2009. augusztus 18. 09:59
  „Érdekes cikk. :)”
 • 2. fazer 2009. augusztus 18. 09:05
  „Friedrich Schiller - költő, drámaíró
  Bonaparte Napóleon - francia császár
  Sigmund Freud - pszichoanalitikus
  Evita Perón - argentín elnökfeleség
  Wolfgang Amadeus Mozart - zeneszerző
  Friedrich Nietsche - filozófus
  Franz Kafka - író
  Ludwig van Beethoven - zeneszerző
  II. Vilmos - az utolsó német császár

  Taníts DM, taníts!!!

  fazer - kötekedő fórumozó”
 • 1. CorvusRosso 2009. augusztus 18. 08:31
  „nemcsak akkor tévedtek az orvosok, most is szoktak...sajnos...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1949-es évszám egy náci érmén?

Ma hazánkban hivatalosan körülbelül 6000–6500-an foglalkoznak numizmatikával. A verdehibás… Tovább olvasom