Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

A világon elsőként gyerekeknek szóló kézátültetési program indul az USA-ban

A gyermekgyógyászat és a sebészet új útját kövezi ki egy amerikai kórház azzal, hogy meghirdette a kiskorúaknak szóló első kéztranszplantációs programot.
A Bostoni Gyerekkórház a honlapján ismertetett közleményben jelentette be kutatási célú programját, amelybe kettős kézátültetésre szoruló gyerekeket várnak. A intézmény 10 év feletti, általában véve jó egészségnek örvendő kiskorúakon végezné el a beavatkozást, amelynek az életkoron túl előfeltétele az is, hogy a betegnek egy vagy több éve kellett elveszítenie mindkét kezét. Mindazonáltal olyan gyerekeket is számításba vesznek, akiknek "csak" az egyik kezük hiányzik és már immunszupressziós gyógyszereket szednek szolid szervi transzplantációra várva, vagy hiányzik az egyik kezük, a másik pedig nem működik rendesen.

Mivel a kézátültetési program jelenleg egy kutatás része, a kórház a transzplantáció előtt szükséges összes teszt, valamint a beavatkozás és a rehabilitáció első három hónapjának költségeit is állja.

"Felnőtteknél már bebizonyosodott, hogy a kézátültetés biztonságos és hatékony lehet, itt az idő, hogy a fiatalabbaknál is kipróbáljuk" - fogalmazott William Harmon, a program orvosi igazgatója. "Tapasztalatból tudjuk, hogy a gyerekek idegei jobban regenerálódnak a felnőttekénél, és úgy véljük, hogy a még ki nem forrott immunrendszerük jobban tud alkalmazkodni" - fűzte hozzá.

Az orvostudomány mindeddig egyetlenegy kézátültetést tart számon gyerekeknél. A beavatkozás Malajziában történt két iker között, az egyik gyerek meghalt, és kezével pótolták az életben maradt testvér hiányzó végtagját. Mivel ikrekről volt szó, ez azt jelenti, hogy genetikailag azonos donor és recipiens között került sor az átültetésre.

A világon először Lyonban végeztek kézátültetést 1998-ban, az Egyesült Államokban egy évvel később hajtották végre az első ilyen jellegű műtétet. Az elmúlt csaknem másfél évtizedben több mint 50 hasonló transzplantációra került sor világszerte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érintetlen templomokat rejthet egy most talált ősi város

A kambodzsai városra egy nemzetközi kutatócsoport bukkant új, légi lézertechnológia segítségével. Tovább olvasom