Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Agyukkal művégtagot irányító majmok

Amerikai tudósok majmokat arra tanítottak be, hogy elektródákon keresztül számítógéphez kapcsolt agyukkal irányítsanak művégtagot. A megoldás továbbfejlesztésével idővel lehetségessé válhat, hogy megbénult emberek gondolattal vezéreljék számítógépes protéziseiket. VIDEÓVAL
A Pittsburgh-i Egyetem kutatói emberi haj vastagságú elektródákat ültettek kísérleti majmok agyába. A megkötözött majmok mindössze néhány nap alatt megtanulták, hogyan irányítsák gondolataikkal az elektródáikhoz kapcsolt számítógépes vezérlésű robotkart. Képesek voltak ételt felemelni, és a szájukhoz emelni egy csipeszszerű alkalmatossággal.

Amikor a vállmagasságban lévő robotkar egyenes vonalú mozgását a kutatók akadályozták, a majmok kikerülő mozdulatot tettek vele. Vagyis 3 dimenzióban is tudták mozgatni a protézist.

Az agyi vezérlésű számítógépes protézis sok ember számára jelentene megoldást.
Az agyi vezérlésű számítógépes protézis sokak számára jelentene megoldást.

Az agyi vezérlésű számítógépes protézis sok ember számára jelentene megoldást. Agyi érkatasztrófa, gerincsérülés vagy degeneratív ideg- és mozgásszervi betegségekben évente több tízezer ember kerül olyan állapotba, hogy az olyan egyszerű mozdulatok is leküzdhetetlen nehézséggé válnak a számukra, mint az ajtónyitás, a viszkető bőr megvakarása, vagy egy pohár víz elfogyasztása.

Vannak olyan emberek, akik teljesen ép tudattal vannak bebörtönözve saját testükbe, amely a legegyszerűbb agyi utasításoknak sem engedelmeskedik. Pedig agyuk képes kiadni azokat a jelzéseket, amelyek normálisan az akaratlagos mozgásokat vezénylik. Csak ezek a jelek vagy nem jutnak el az izmokig, vagy nem aktiválják őket.

A pittsburgh-i kísérletek felcsillantják a reményt, hogy a paralízises páciensek egyszer majd az agyukhoz kapcsolt komputerizált robotok révén visszanyerik mozgásképességüket.


Agyhullámokkal irányítanak majmok robotokat.


Ahhoz azonban a robotvégtagokat miniatürizálni, működésüket pedig automatizálni kell, és ez még sok időbe telik. A hajszál vékonyságú elektródák ma még nem képesek tartósan megbízhatóan működni.

Ma még a laboratóriumi elektronikus és robotberendezések szakember állandó felügyelete alatt vannak, de a páciensnél műszaki felügyelet nélkül kell hosszú időn át megbízhatóan működniük.

Végül a páciensnek tapintási érzetet is kell kapnia a robotvégtagtól, különben egy tárgy megragadása szinte megvalósíthatatlan feladat. Ha nem elég erősen fogja meg a művégtag a tárgyat, akkor elejti, ha túl erősen, akkor meg összetöri.

A pittsburgh-i tudósok most úgy fejlesztik tovább a kísérletet, hogy további ízületeket építenek be a majomaggyal irányított műkézbe.

Olvasóink írták

  • 1. boka 2008. május 29. 18:07
    „hoppá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztria és Svájc bebiztosítja magát az idei labdarúgó EB-re

A döntés, hogy a 2008-as futball EB-t a viszonylag kicsi Alpok-menti államok, Ausztria és Svájc… Tovább olvasom