Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Akár 1,3 méterrel is emelkedhet a világtengerek szintje 2100-ig

Egyre több a rendkívül alacsony oxigéntartalmú tengeri terület, ahol már kétséges az élőlények életben maradása.
A korábban becsültnél nagyobb mértékben, akár 1,32 méterrel is emelkedhet a világtengerek szintje 2100-ig az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) új klímaváltozási jelentésének tervezete szerint.

A testület korábbi, 2013-as klímajelentése még legfeljebb 0,98 méteres tengerszint-emelkedést valószínűsített az évszázad végéig.
Az amerikai Országos Repülésügyi és Urkutatási Hivatal, a NASA által 2019. február 3-án közreadott dátummegjelölés nélküli légi felvétel az antarktiszi Thwaites-gleccserrol. Amerikai kutatók a föld egyik legnagyobb gleccsere alatt egy megdöbbentoen nagy, mintegy tíz kilométer hosszú, négy kilométer széles és 350 méter mély üreget fedeztek fel, amely az elmúlt három évben keletkezhetett; a beszivárgó sós tengervíz olvaszthatta ki. A kutatók számításai szerint 14 milliárd tonnányi jég olvadt el itt észrevétlenül. MTI/EPA/NASA/OIB/eremy Harbeck
A NASA által 2019. február 3-án közreadott dátummegjelölés nélküli légi felvétel az antarktiszi Thwaites-gleccserről.
Amerikai kutatók a föld egyik legnagyobb gleccsere alatt egy megdöbbentően nagy, mintegy tíz kilométer hosszú, négy kilométer széles és 350 méter mély üreget fedeztek fel, amely az elmúlt három évben keletkezhetett; a beszivárgó sós tengervíz olvaszthatta ki. A kutatók számításai szerint 14 milliárd tonnányi jég olvadt el itt észrevétlenül.
Fotó: MTI/EPA/NASA/OIB/eremy Harbeck

    
Az újabb jelentés tervezete szerint valószínűleg gyakoribbá válnak az "óceáni hőhullámok" is, az olyan jelenségek, amikor egy adott térségben szokatlan módon felmelegszik a tenger felszíne, a tűréshatár szélére sodorva a tengeri élővilágot.
    
A melegebb tengerfelszín és tengervíz növelheti az esők, az erős szelek és a ciklonok okozta nagy hullámzást.
    
Gyorsuló ütemben fogy a jég az Antarktiszon és Grönlandon a gleccserek olvadása következtében, és egyre több jel utal arra, hogy az észlelt változások visszafordíthatatlanok lesznek évszázadok távlatában - olvasható a tervezetben, amelyet a Kyodo News japán hírügynökség szerzett meg.
    
A jégtakaró gyors olvadása az egyik oka a tengerszint emelkedésének a tervezet szerint.
    
Egyre több a rendkívül alacsony oxigéntartalmú tengeri terület, ahol már kétséges az élőlények életben maradása - olvasható a tervezetben, amelyet szeptemberi közzétételéig még megvitatnak szakértők és kormányok is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hany Istók legendája évszázadok óta nem hagyja nyugodni az embereket - Elvarázsolnak a vadonban nevelkedett gyermekek

Hany Istók legendája évszázadok óta nem hagyja nyugodni az embereket - Elvarázsolnak a vadonban nevelkedett gyermekek
Medve vigyázott egy amerikai erődben elveszett gyermekre, legalábbis a gyermek szerint. Hogy a kedves történet a fantáziájának szüleménye csak, vagy a valóság, sosem tudjuk meg. Lehetetlen azonban nincs. Tovább olvasom