Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Amnesty International: 5 karika, 5 követelés Kínának

Az Amnesty International a mai napon nyílt levelet ad ki, melyben felkéri a Kínai Népköztársaság elnökét, Hu Jintaot arra, hogy az olimpia előtti egy hónapban teljesítse 5 követelését. A követelések egyike a jogtalanul bebörtönzött emberi jogi aktivisták szabadon engedése.

Az Amnesty International ezt a levelet 2008. július 10-én személyesen adja át a Kínai Nagykövetség képviselőjének. Ezen a napon a nagykövetség előtt demonstrációt szervez a jogtalanul fogvatartott emberi jogvédők szabadon bocsátásának érdekében.

Az aktivisták formációt alkotnak, és az olimpiai ötkarika szimbólumát használva fejezik ki az olimpiát övező emberi jogi sértéseket. A sajtó megjelenésére számítunk.

Az olimpia előtt egy hónappal számos, a véleményét békésen kinyilvánító emberi jogi aktivista van bebörtönözve. Yang Chunlin-t 2008 márciusában zárták börtönbe, mert aláírásokat gyűjtött a földjüktől jogtalanul megfosztott parasztok védelmében. Hu Jia-t 2008 decemberében vették őrizetbe. Hu AIDS-aktivistaként kezdte 2001-ben, majd az olimpia kapcsán más emberi jogi sértésekről is beszélt. 2007 novemberében az interneten keresztül részt vett egy európai parlamenti meghallgatáson Brüsszelben, ahol elmondta, hogy Kína nem teljesítette emberi jogi ígéreteit az olimpia kapcsán. Ye Guozhu-t 2004-ben zárták börtönbe, mert az olimpiai építkezések kapcsán elkobzott ingatlanok tulajdonosainak védelmében szállt harcba.

A Riporterek Határok Nélkül szervezet tiltakozó plakátja a pekingi olimpia ellen
A Riporterek Határok Nélkül szervezet tiltakozó
plakátja a pekingi olimpia ellen.

Nyílt levél:

Őméltósága Hu Jintao,

Mivel már csak 1 hónap van hátra a 29. Olimpiai Játékok kezdetéig, arra kérem Önt, tegyen meg öt lépést az emberi jogok fejlődéséért, ami mellett 2001-ben elkötelezte magát, mikor Peking megkapta az olimpia megrendezésének jogát. Az elmúlt évben az Amnesty International világszerte több százezer ember követelését gyűjtötte össze, akik ugyanezért a célért emelik fel hangjukat. Hozzájuk csatlakozom, amikor arra bátorítom, ragadja meg ezt a történelmi lehetőséget.

Az Amnesty International elismeri, hogy a kínai kormány törekszik arra, hogy néhány hosszú ideje létező embei jogi problémát orvosoljon. Személy szerint kifejezetten támogatom, hogy a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati jogának visszaadásával csökkenteni tudták a halálbüntetések számát. Értékelem azoknak a kínai tisztviselőknek a nyilatkozatait is, például Xiao Yang főbíróét, akik szerint Kína követi azt a globális irányzatot, miszerint a halálbüntetéseket el kell törölni. Az Amnesty International azt a hírt is örömmel vette, hogy 1,157 foglyot elengedtek, akiket a tibeti lakosságú kínai területeken zajlott márciusi tüntetésekkel kapcsolatban tartottak fogva. A "teljes média szabadságról" szóló hivatalos elköteleződés és a külföldi újságírókra vonatkozó szabályok szintén olyan lépések, melyek nagyobb szólásszabadságot biztosítanak az újságíróknak.

Eme fejlemények ellenére az olimpiára való előkészületeknek negatív hatása is volt az emberi jogok egyes területeire nézve. Az emberi jogi aktivisták hivatalos üldöztetése továbbra is folyik, különösen azoké, akik kapcsolatot teremtenek a folytatólagos emberi jogi sértések és az olimpia között. Ilyen emberi jogi aktivista Ye Guozhu, Hu Jia és Yang Chunlin, akik pusztán nézeteik békés kinyilvánítása miatt töltik börtönbüntetésüket. Peking "megtisztítása" az átnevelő munkatáborok kiterjedtebb alkalmazásával szintén aggasztó fejlemény különösen azért, mert mellőzik azokat a helyi felszólalásokat, melyek a letartóztatások ezen önkényes rendszerének megreformálását sürgetik.

Az Amnesty International felszólítja Önt arra, hogy ragadja meg az olimpiai játékok adta alkalmat, és tegyen eleget itt következő 5 javaslatnak — amit Kínán belül és kívül is sok ember támogat — mielőtt a játékok elkezdődnek:

Engedjen el minden foglyot – beleértve Ye Guozhu-t, Hu Jia-t, Yang Chunlin-t és minden más fogvatartottat -, akik fogvatartása az Olimpia megrendezéséhez köthető, és pusztán véleményük békés kinyilvánítása miatt börtönöztek be;

Akadályozza meg, hogy a rendőrség az olimpia előtti "tisztogatás" céljából petíciót benyújtókat, emberi jogi aktivistákat és másokat önkényesen fogva tartson;

Tegye nyilvánossá a halálbüntetések számát, törekedjen a halálbüntetéssel sújtható bűncselekmények számának csökkentésére – különösképpen a nem erőszakos bűncselekmények esetében – és hirdessen halálbüntetés-moratóriumot az ENSZ Közgyűlés által 2007. december 18-án elfogadott 62/149-es határozata alapján;

Biztosítson Kína egész területén teljes szabadságot a kínai és a nemzetközi újságíróknak egyaránt, ahogy erre a teljes médiaszabadságra hivatkozva az olimpiai előkészületek során ígéretet tett;

Adjon számot mindazokról, akiket a 2008 márciusi tibeti tüntetések kapcsán megöltek, vagy fogvatartanak, kifejezetten arról a hivatalos források szerint fogva tartott 116 emberről, akik még mindig őrizetben vannak. A békésen tüntetőket engedjék szabadon, a többiek ügyét méltányos bírósági eljárás során vizsgálják ki.


Úgy hiszem, ennek az öt pontnak a teljesítésével nagy utat teszünk meg a felé, hogy a játékok ne csak a sportpályán, hanem az emberi jogok mezején elért teljesítmények által is emlékezetessé váljanak.

Őszinte tisztelettel,

Irene Khan
Főtitkár

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ürge-Vorsatz Diana, a Nobel-díjas anyuka

Ürge-Vorsatz Diana tíz évvel ezelőtt egy amerikai egyetem jól fizető állását hagyta ott, hogy… Tovább olvasom