Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Anatómiailag nagyon hasonló volt a neandervölgyi és a modern ember

Korábbi rekonstrukciók szerint a neandervölgyi ember lapos hátú és görnyedt testtartású volt.
A neandervölgyi ember valószínűleg ugyanúgy felemelkedve járt és hasonlóan ívelt gerincoszloppal rendelkezett, mint a modern ember - állapították meg egy nagyon jó állapotban megőrződött csontváz számítógépes rekonstrukciója alapján svájci és amerikai kutatók.

Korábbi rekonstrukciók szerint a neandervölgyi ember lapos hátú és görnyedt testtartású volt. Elődeink kihalt rokonai azonban anatómiájukat tekintve sokkal jobban hasonlítottak a modern emberre, mint azt eddig vélték - közölte Martin Häusler, a Zürichi Egyetem kutatója és Erik Trinkaus, a St. Louis-i Washington Egyetem tudósa vezette kutatócsoport a PNAS című szaklapban.

Virtuálisan rekonstruálták egy jó állapotban megőrződött neandervölgyi csontváz medencéjét és gerincoszlopát. A maradványokat a franciaországi La Chapelle-aux-Saints-ben találták. A neandervölgyi férfi keresztcsontja a leletek szerint hasonló állású volt, mint a modern emberé - közölte a Zürichi Egyetem.

Az ágyéki és nyaki csigolyáknál, valamint a csípőcsontnál látható elhasználódási nyomok ívelt gerincoszlopra és a modern emberéhez hasonlatos testtartásra engednek következtetni.

A leleteket más, jó állapotban megmaradt gerinc- és medencemaradványokkal rendelkező neandervölgyi csontvázakkal is kiegészítették, amelyek megerősítették az eredményeket. "Alig van valami, ami más anatómiára utalhatna" - mondta Häusler.

Bár az elmúlt évtizedekben rengeteg olyan tanulmány készült, amelyek szerint a neandervölgyi és a modern ember mind törzsfejlődéstanilag, mind viselkedési síkon nagyon hasonlított, néhány éve a különbségek kerültek erőteljesebben a középpontba - véli Häusler.

Néhány új tanulmány például egyes csigolyák formájából következtetett arra, hogy a neandervölgyi embereknek még nem volt jól fejlett, kettős s alakú gerincoszlopa, mint a modern embernek. A La Chapelle-aux-Saints-ban talált csontvázak virtuális rekonstrukciójával a kutatóknak ennek az ellenkezőjét sikerült bizonyítaniuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiderült, hol telepedtek le a pompeji túlélők

Kiderült, hol telepedtek le a pompeji túlélők
A Vezúv kitörése Kr. e. 79-ben csaknem kétezer ember halálát okozta a közeli Pompejiben és Herculaneumban. Tovább olvasom