Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Az eleven iskolásokból sikertelen felnőttek lesznek?

A rossz magaviseletű gyerekek később felnőttként is problémásak: rossz munkához jutnak csak, és előbb lesznek lelki betegek is, derül ki egy 40 éven át végzett kutatásból, amelyről pénteken jelent meg beszámoló.
A kanadai Albertai Egyetem kutatói 3652 1946-os születésű brit életútját kísérték végig, rendszeres időközönként kérdőívet vettek fel velük egészségükről, családi és személyes életükről.

A vizsgált személyeket 13 és 15 éves korukban a tanáraik is értékelték magaviseletük szerint, és 3 csoportba sorolták: súlyos, enyhe magaviseleti problémásokra és problémamentesekre osztályozták őket.

A figyelemmel kísért személyek 9,5 százaléka volt tizenéves korában magaviseleti szempontból súlyosan problémás, 28,8 százalék enyhén problémás, 61,7 százalék problémamentes.

A kutatók 40 év múltán összehasonlították a problémásokat és a problémamenteseket.

A rossz magaviseletű iskolásokból sikertelen felnőttek lesznek?
A rossz magaviseletű iskolásokból sikertelen felnőttek lesznek?

A nagyon rossz magaviseletűek közül az egykori jó gyerekekhez képest kétszer többen lettek szülők 20 éves korukra. Ugyancsak több problémájuk volt az egykori rossz gyerekeknek felnőttként a házastársukkal, gyerekeikkel és a barátaikkal. Négyszer gyakoribb volt soraikban az iskolából való kimaradás. Az egykori rossz magaviseletűek között kétszer több volt az, aki felnőttként csak segédmunkásként dolgozik.

Az enyhén rossz magaviseletű gyerekeknek is több volt a felnőtt életben a problémájuk, mint a jó gyerekeknek, de nem annyi, mint a rosszaknak.

A rossz magaviselet a fiúkra volt jellemzőbb. A legrosszabb kategóriába tartozók 62,6 százaléka volt fiú, a közepes csoportnak 54,8 százaléka.

Gyakoribb volt a kamaszkorban a rossz magaviselet azok között, akiknek kétkezi munkás volt az apjuk.

A kutatásnak voltak korlátai, például nem állt rendelkezésre adat a rossz magaviselet okairól. De a szakemberek számára így is sok tanulsággal szolgál. Például megállapíthatták, hogy a kamaszokat helyesebben ítélték meg a tanáraik, mint a szüleik.

A kutatásról a British Medical Journal (BMJ) online számában jelent meg a beszámoló pénteken.

Olvasóink írták

 • 3. KukoricaJancsi 2009. január 09. 15:49
  „Statisztikával bármit be lehet bizonyítani.”
 • 2. Zs 2009. január 09. 14:25
  „Kezdésnek: az eleven nem egyenlő a rosszal... - már a cím is sz..r
  ennyi! a cikket el sem olvasom...”
 • 1. Konrad 2009. január 09. 11:55
  „Lehet, hogy a nagyon rosszakra ez igaz, de az eleven, ámde nem buta gyerekekre sok ellenpéldát tudok mondani. Azaz én kételkedem ezen megállapítások általános igazában, főleg a nem 46-os, hanem mondjuk az egy vagy két generációval később születettek kapcsán.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatvédelem helyett - vadászat

Az egészen kicsi kölyökoroszlánoktól az elefántcsont trófeákig a zebrát meglovagoló orvoson át számos felvétel került elő a közelmúltban. Tovább olvasom