Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Az én nevemben! – kampány a millenniumi célokért

„Ne az én nevemben!" – ez volt a jelmondata az Afganisztán ellen indult amerikai támadásokkal szemben megrendezett civil tüntetéseknek, amelyek minden idők legnagyobb civil akciójává váltak.
2003 elején világszerte mindösszesen több mint 10 millió ember a világ 600 városában tiltakozott az erőszak és a szegény országok gazdasági gyarmatosítása ellen. „Az én nevemben!" – ez pedig az idén ősszel indult pozitív hozzáállású civil kampány jelmondata, ami a rossz kicsengésű állandó tiltakozás helyett a Millenniumi Fejlesztési Célok melletti tudatos kiállás mellett kampányol. A kezdeményezés célja, hogy felhívja az emberek figyelmét e célok létére, és tudatosítsák, hogy az ő nevükben is aláírták országuk vezetői a Millenniumi Nyilatkozatot, amire emlékeztetni kell őket, hiszen ha most nem cselekszünk, akkor lehet, hogy ezek a célok örökre elvesznek a történelem viharaiban.

A kampányban számos híresség is aktívan szerepet vállal úgy, mint Bono a U2 zenekarból, Scarlett Johansson színésznő, Fergie és Will.i.am a Black Eyed Peas zenekarból, ezzel is próbálják bevonni a fiatalságot, és trendivé tenni a szegénység és egyenlőtlenség elleni küzdelmet, petíciók írására sarkallni őket, vagy pusztán blogolni az adott témában.

2000 szeptemberében az ENSZ 189 tagállamának vezetője írta alá a Millenniumi Nyilatkozatot, amely a szervezet alapokmányában lefektetett alapértékek melletti tudatos kiállást és a szegénység elleni direkt küzdelmet, valamint egy mindenki számára élhetőbb világ megteremtését tűzte ki célul.


A Nyilatkozatot 2001-re nyolc fő gyakorlati cél köré gyűjtötték, melyek a legégetőbb problémákat állítják a központba.

1. cél: A szélsőséges szegénység és éhínség felszámolása.
2. cél: A mindenkire kiterjedő alapfokú oktatás biztosítása.
3. cél: A nemek közti egyenlőség és a nők felemelkedésének előmozdítása.
4. cél: A gyermekhalandóság csökkentése.
5. cél: Az anyai egészségügy javítása.
6. cél: A HIV/AIDS, a malária és más betegségek elleni küzdelem.
7. cél: A környezeti fenntarthatóság biztosítása.
8. cél: Globális partnerség kialakítása a fejlesztés érdekében.

10 millió ember a világ 600 városában tiltakozott az erőszak és a szegény országok gazdasági gyarmatosítása ellen.
10 millió ember a világ 600 városában tiltakozott az erőszak és
a szegény országok gazdasági gyarmatosítása ellen.

Ezek a problémák nem számítanak újdonságnak, a kilencvenes évek eleje óta az ENSZ különböző szervei igyekeznek a maguk módján fellépni egy-egy részprobléma ellen. A Nyilatkozat ereje abban rejlik, hogy széleskörű és közvetlen megoldásokkal kíván élni. A probléma az, hogy 2008-ban már a program felénél járunk, és a tagállamok, és a világ nyolc legfejlettebb gazdasági hatalmát tömörítő G8 sem hajtja végre elvállalt kötelezettségeit, és csak töredékét fizeti be a vállalt összegeknek, míg a fegyverkezési kiadások drasztikusan nőnek világszerte.

A világ fejlett országai mindennap 2 milliárd dollárt költenek fegyverkezésre, ez a szám különösen sok, annak tükrében, hogy a fegyverkezési kiadások 1 százalékos csökkentése már elég lenne ahhoz, hogy minden gyermek iskolába járhasson a Földön – vélekedik Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerika választ: kezdődik a végső visszaszámlálás

Vajon képes lesz-e az utolsó pillanatig megőrizni hidegvérét Obama? El tudja-e feledtetni egy hét alatt több hónap hibáit McCain? Amerika hat nap múlva választ. Tovább olvasom