Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Az utolsó brit hóhér naplója

Harry Allen mindig arról álmodott, hogy hóhér lesz. 23 éven át tartott karrierje, amelybe ártatlanok is becsúsztak. "Jó, tiszta munka volt" - írja többször is feljegyzéseiben.

Harry Allen ítéletvégrehajtó, Nagy Britannia utolsó hóhéra 1941 és 1964 között tevékenykedett. 81 éves korában halt meg 1992-ben.

Mindig arra törekedett, hogy öltözéke tökéletes legyen. A bajszát frissen nyíratta, haját hátrafésülte. Az utolsó simítás pedig a védjegyének számító csokornyakkendő volt. Természetesen saját maga kötötte meg. Harry Allen így szeretett munkába menni. Ő volt ugyanis az utolsó, akit a halálraítéltek életük utolsó perceiben láttak, mielőtt halálba küldte volna őket.

23 éven át tartó karrierjében Harry Allen számos brit börtönben küldte a halálba a gyilkosokat, a bűnözőket és a náci háborús bűnösöket. Először segédként, majd később fő ítéletvégrehajtóként. Kivételezett helyet foglalt el a történelemben mint Nagy-Britannia utolsó hóhéra, mielőtt a szigetországban 1965-ben eltörölték a halálbüntetést.

"Bűnösei", ahogyan ő hívta őket jöttek és mentek. De mindegyik nyomot hagyott: Harry Allen gyönyörű kézírásával örökre bevéste nevüket tárgyilagosan vezetett naplójába. A napló a rabok hátborzongató listája volt, szerepelt benne súlyuk és magasságuk, valamint egy-egy számítás: a kötél hosszától függött a gyors halál. És Harry Allen mindig az optimális megoldást kereste.

Harry Allen naplóját, amely egy olyan emberről fest lenyűgöző képet, aki büszke volt a munkájára, néhány nap múlva árverésre bocsátják. Kalapács alá kerülnek személyes tárgyai, közöttük egy mérőszalag és fekete csokornyakkendői közül két darab.

Az egyik akasztás után így írt naplójába: "Nagyon jó munka volt, de kellett volna még két-három inchnyi kötél, mert a rab nagyon erős volt." Egy másik feljegyzésben jó, tiszta munkáról beszélt.

Harry Allen, Nagy-Britannia utolsó hóhéra
Harry Allen, Nagy-Britannia utolsó hóhéra.

Allen - akinek az unokája a televíziós színésznő, Fiona Allen - mindig arról álmodott, hogy hóhér lesz. Iskolásfiúként elbűvölték Edith Thompson szenzációs perének újságtudósításai. A nőt 1923-ban akasztották fel férje meggyilkolásáért. Tizenhat évvel később, számtalan más munkahelyen eltöltött év után, Allen álma valóra vált. Egy álláshirdetésre jelentkezett a Manchester-i börtönbe, és egyhetes képzést követően segéd-ítéletvégrehajtóként megkezdhette munkáját.

1941 és 1964 között 53 esetben dolgozott segédként, és 29 halálraítélt esetében ő volt a fő ítéletvégrehajtó.

A legellentmondásosabb ügyei között volt annak a James Hanrattynak a kivégzése, akit az úgynevezett A6 gyilkossági ügyben elítéltek, majd a bedfordi börtönben felakasztottak 1962-ben annak ellenére, hogy ártatlanul ítélték el. 1953-ban segédként részt vett Derek Bentley kivégzésének végrehajtásában. A férfit egy rendőr meggyilkolása miatt ítélték halálra, de 46 évvel később posztumusz ártatlannak nyilvánították.

Az utolsó brit hóhér egy másik, korszakalkotó ítélet-végrehajtásban is részt vett, méghozzá Észak-Írországban. Ő végezte el az ország utolsó halálos ítéletét, amikor 1961 decemberében felakasztotta Robert McGladderyt a Crumlin Road-i börtönben, Belfastban.

Naplójában beszámol arról is, hogy 1945-ben öt német katonát végzett ki, akik megölték bajtársukat. A törzsőrmestert azért gyilkolták meg, mert információt adott át a szövetségeseknek arról, hogy szökést terveznek a skóciai hadifogolytáborból, ahol raboskodtak.

Ennek kapcsán Allen ezt írta naplójában: "Visszataszító gyilkosság volt. Látszattárgyalást tartottak, aztán agyonverték társukat, majd bevonszolták a vécébe, ahol élettelen testét felakasztották egy lefolyócsőre. Ez az öt ember volt a legkönyörtelenebb, akikkel valaha találkoztam, de mindezért a náci doktrínát hibáztatom. Rendkívül rettenetes hitvallásnak kellett lennie.

Két ellentmondásos eset: Derek Bentley, akit 1953-ban akasztottak fel tévesen és James Hanratty, akit 1962-ben megalapozatlanul végeztek ki
Két ellentmondásos eset: Derek Bentley, akit 1953-ban akasztottak fel tévesen
és James Hanratty, akit 1962-ben megalapozatlanul végeztek ki.

A 21 éves Erich Koening volt az első, aki megtette az utat cellájától az akasztófáig október 6-án a Pentonville börtönben. Allen - segédként - ezt jegyezte fel: "Utolsó szavait németül mondta: Hosszú életet a szülőhazámnak. Véleményem szerint ő volt a bandavezér, és nyilvánvalóan náci volt."

Naplójában Allen azt is bevallotta: 29 éves volt, amikor a bedfordi börtönnél szemtanúja volt egy akasztásnak 1940. november 26-án. A 24 éves William Coopert küldték akkor halálba, aki egy idős farmert ölt meg. Allen úgy vélte: a kivégzés "nagyon tiszta, jó munka volt", annak ellenére, hogy Cooper elveszítette minden bátorságát életének utolsó pillanataiban.

Allen azt is feljegyezte, hogy Clifford Holmes nagyon vidámnak tűnt akasztása napján 1941- február 11-én. A 24 éves katona megölte a feleségét, Irene-t, mert a nő megcsalta őt, míg ő a hadseregben szolgált.

Néhány embernek a halál gyorsan jött. A 21 éves Walter Cross egy 55 éves férfit ölt meg Essexben. Kivégzése gyors volt: 6 másodperc alatt halt meg.

De a 22 éves Peter Griffiths, aki megerőszakolt egy hároméves kislányt, akit a kórház ágyából rabolt el, nem volt ilyen szerencsés: 30 másodpercig vergődött a kötélen.

Allen, akinek a fia, Brian csak 18 éves korában tudta meg, hogy az apja hóhérként dolgozik, 1992-ben halt. meg. Özvegye, Doris november 11-én bocsátja árverésre férje naplóját és néhány személyes tárgyát, a Marshall aukciós házban. Harry Allen életrajzát Britain's last Hangman (Britannia utolsó hóhéra) címmel egy egykori börtöntiszt írta meg, a könyvet ebben a hónapban adják ki.

Olvasóink írták

 • 7. conair 2008. november 08. 23:56
  „Kár, hogy eltörölték a halálbüntetést. Ki lehetne takarítani a börtönöket. Lenne újra szava, és visszatartó ereje a jognak.
  Most csak híznak és tanulnak az emberek a börtönben ingyen, miközben a rendes, adófizető ember dolgozik, ugyanezekért fizetnie kell. Vicc.”
 • 6. THK 2008. november 08. 22:35
  „Még rosszabb: az eredetiben "three-year-old girl whom he had snatched from her cot at the Queen´s Park Hospital" áll, vagyis a kórházi ágyából rabolta el a kislányt!

  Hogy lett ebből "kert" és "elzavarás"?!”
 • 5. VBK 2008. november 08. 20:40
  „A kislányt pedig valszeg elcsalta a kórházkertből, nem pedig elzavarta - ez így elég zavarosra sikerült...

  Ok, h valaki nem tud fordítani, de legalább át kéne olvasni mielőtt publikáljuk, nem?....”
 • 4. THK 2008. november 08. 18:23
  „a "long live!" kifejezést sosem láttam még szó szerint "hosszú életet!"-nek fordítva...
  (egyszerűen "éljen!" a magyar megfelelője)”
 • 3. zsargonka 2008. november 08. 16:41
  „A lehető legjobb szakmaválasztás egy beteges kéjgyilkosnak...”
 • 2. hienakutyak 2008. november 08. 16:21
  „fasza”
 • 1. de tényleg 2008. november 08. 14:11
  „ez jó kis cikk volt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen lesz Obamával a világ?

Mit várhat a világ, Európa, Magyarország az üstökösszerűen felemelkedő politikustól, az Egyesült… Tovább olvasom