Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Babos Tímea: Hinnünk kell magunkban

Babos Tímea: Hinnünk kell magunkbanBabos Tímea és a francia Kristina Mladenovic a bajnoki trófeával. (MTI/EPA/Mark Cristino)
Bravúros győzelemmel zárta párosban múlt héten az Australian Open tenisztornát a 24 éves Babos Tímea. Még gondolkodni sem volt ideje a nagyszerű történelmi eredményen, máris Taipeiben találta magát a következő versenyen, ahol szintén nem okozott csalódást.
– Pályafutása első Grand Slam-győzelme mellett történelmet is írt a múlt héten. Korábban egyetlen magyar játékos sem lépett pályára egy Grand Slam-tornán két döntőben is. Fel lehet fogni ezt a sikert pár nap alatt?

– A vegyes páros döntője után néhány órával már gépen ültem Taipei felé egy újabb versenyre, szóval túl sok időm még nem volt merengeni a történteken. Azt gondolom, ha eltöltök néhány napot otthon, akkor majd jobban leülepszik ez a siker, és persze szakmailag is kielemezzük majd a történteket. Mivel párosban világbajnokként érkeztem, a célom nem is lehetett más, mint a tornagyőzelem. De ezzel még volt így néhány játékos, nem adták ingyen! Egyéniben szerettem volna minél tovább jutni, az, hogy top 10-es játékost is sikerült legyőzni, nagyon boldoggá tesz.
B
Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic ünnepel, miután 6:4, 6:3 arányban legyőzték a Jekatyerina Makarova, Jelena Vesznyina orosz kettőst az ausztrál nyílt teniszbajnokság női párosának döntőjében Melbourne-ben 2018. január 26-án. (MTI/AP/Ng Han Guan)

 

Túl a mélyponton

– Nyáron volt egy kemény mélypontja, ami lelkileg is megviselte. Látszik, hogy megerősödve sikerült ebből kimásznia. Mi kellett hozzá, hogyan tudta visszanyerni az optimizmusát?

– Az edzőm és a családom mindig mellettem állt, ez rengeteget segített. Nagyon elcsépelten hangzik, de a nehéz helyzetekben is hinnünk kell magunkban. Ez néha nagyon nehéz, és olyankor jól jön a segítség.
 

– Úgy tűnik az önnel készült beszélgetések alapján, hogy higgadt, elemző típus. Ezek a tulajdonságok segítik a játékot?

– 24 éves vagyok, fokozatosan válok érettebb játékossá, örülök, hogy higgadtnak tűnök a szurkolóknak is. A tapasztalat rengeteget számít. Az, hogy nagy versenyek döntőiben játszhatok párosban, az egyéni szereplésemet is segíti, ezt semmilyen edzéssel nem lehet szimulálni.
Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic a bajnoki trófeával. (MTI/EPA/Mark Cristino)
Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic a bajnoki trófeával. (MTI/EPA/Mark Cristino)

Számít a piac mérete

– Mit gondol, eléggé megbecsült sport itthon a tenisz?

– Természetesen vannak olyan tenisznemzetek, amikkel nem lehet összehasonlítani a hazai körülményeket, ez részben tradíció kérdése, de akár a piac mérete is számíthat. Bízom benne, hogy a magyar versenyzők sikerei mind a gyerekeknek, mind a szponzoroknak, befektetőknek vonzóbbá teszik a teniszt itthon is, így fejlődhet az infrastruktúra, a közeg. Elsősorban ugyanis az eredményekkel lehet rávenni a gyerekeket, hogy ütőt ragadjanak, és szerintem látni is pozitív jeleket!
 

Hazai pályán

– Hamarosan Magyarországon játszik. A sportolók sokszor elmondják, hogy nincs nagyobb élmény a hazai pályánál. Most, a győzelem után, izgul?

– Nem izgulok, inkább izgatott vagyok. Meglepetéssel is készülök a szurkolóknak, szeretnék valamit visszaadni abból a szeretetből, amit eljuttatnak hozzám. Remélem, sokan kilátogatnak február 19–25. között a BOK-csarnokba!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikerrel felbocsátották a világ legkisebb műholdhordozó űrrakétáját

Sikerrel felbocsátották a világ legkisebb műholdhordozó űrrakétáját
A japán rakéta 10 méter hosszú és 50 centiméter átmérőjű. Tovább olvasom