Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Balaton Sound 2008: azért a víz az úr

Che Guevara és Anettka, lakossági house és new wave-legenda, strand, kolbász és EU-konformitás Zamárdiban. Két nap a Balaton Soundon.
Két dologban különbözik a Balaton Sound a többi nyári „kisfesztiváltól": nagyobb az egy négyzetméterre eső dj-k száma és olyan strand tartozik hozzá, ami szinte önmagában is létjogosultságot ad a rendezvénynek.

Irodarabszolgák katarzisa, csipetnyi EU

Volt, aki egyenesen azt állította, ez az egyetlen fesztivál, ahol jobbak a nappalok, mint az éjszakák. A klímára pénteken és szombaton nem lehetett panasz: perzselő kánikula partmenti szellővel támogatva. Ennek megfelelően este hat-nyolc óráig a víz szinte kizárólagos figyelmet kapott, körbenézve összeállt a kép: irodarabszolgák áznak lila öregre túlvilági mosollyal, jégkrémbe harapnak a kolbászzsíros ajkak, bátor küzdelem többféle rosszullevési lehetőséggel, stírölés tereli el a figyelmet a néha elharapódzó kakofóniától.

Itt nincs „bármi megtörténhet": jól szituált magyar és külföldi fiatalok lavíroznak a szelektív hulladékgyűjtők között, dögburger helyett rozmaringos csirke az ebéd, külön borudvar szolgálja ki a finnyásabbakat. EU – mondja rá az egyszeri fesztiválozó magyar, de nyugatabbra állítólag vérszegényebb az egész. (Viszont aktuálisabbak az előadók, de erről alább). És hogy minden rendben van, a szekusok is tudják, nem póverkodnak, már rég bebizonyosodott: a legkevesebb baj akkor történik, ha nem avatkoznak be maguktól.

A strandolási szükséglet kielégítése után aztán jöhetnek a programok, félvállról, legfeljebb rossz a buli, a fürdésért már megérte. A recept a szokásos: néhány megfizethető, lehetőleg nem a pályája csúcsán lévő külföldi húzónév, plusz az ügyesen kiválasztott magyar előadók. Viszont így fennáll a lehetőség, hogy a „nagy öregek" hozzájuk méltó nagyot alkossanak.

Véresen komolyan, véresen komolytalanul – főfellépők a nagyszínpadon

Az új album kiadására készülő veterán trip-hop-csoda Massive Attack például az előadottak alapján közelében sincs a vélt leszállóágnak: éteri-angyali és mélyre vezető apokaliptikus számok váltakoztak elvárható, mégis letaglózó precizitással, miközben a kivetítőn többek között napi szalagcímek és világmegváltó gondolatok követték egymást (mivel utóbbi hangsúlyosabb volt, ebből idéznék: „A félelem a civilizált embernek nem természetes állapota"), így kerülhetett egy színpadra Anettka és Che Guevara is. A hatásvadász elemek hatottak, az új számok keserves gitársiralmai perspektívát adtak, a ráadás elkerülhetetlen volt.

A The B-52s fellépése a szkeptikusokat is meggyőzte. Fotó: Pécskői Iringó
A The B-52s fellépése a szkeptikusokat is meggyőzte.
Fotó: Pécskői Iringó

A The B-52's 32 éves zenekar, érdekes, hogy pont ebből az alkalomból látogattak először hazánkba, ahol még mindig azt hiszi a többség, hogy egy számuk van. A gyanú, hogy a Balaton Sound közönsége nem a legalkalmasabb erre a nagy alkalomra, az elején beigazolódni látszott: finoman szólva sem feszítette szét a teret a tömeg. A jellegzetesen kántáló Fred Schneider és a kócbabák azonban magasról tettek erre a körülményre, és annak ellenére, hogy alig hallatszott a gitár (lehet, hogy ők nem is tudták?), elsöprő energiával és humorral teli okos őrülettel vették birtokukba az egyre gyarapodó közönséget. Legnagyobb '80-as évekbeli slágereik (Strobe Light, Rock Lobster, stb.) elképesztően táncos elegyet alkottak 2008-as albumuk remekeivel, és a végén ők győztek: a visszatapsolásnak köze sem volt a kínos, kötelező udvariassághoz.

Lötyögés, kabócák, Babylon és koptatott farmerek – a nagyszínpad egyébjei

A Goldfrapp 40 percet játszott csupán, Allison ezalatt elcsicseregte az összes slágert. Megérdemelt lötyögés, egy külföldi: pipa. A Quimby szokásos megállapodott, hibátlan formáját hozta, kicsit öregesen, kicsit túl jól. Szombaton először koptatott farmeres latinók foglalták el a nagyszínpadot, zenéjük a ruhájukhoz mért egyszerű, bugyuta, kedvesen szórakoztató röglatin (Orishas). Őket követte a német született rasta, Gentleman, alias Otto, aki ugyan képtelen kiszakadni a „BabylonZionSensimilla" kultúrkörből, azért jó pár ismert számmal rendelkezik, meg tudja azt ő nagyon is: a reaggae-dancehallnak mindig lesz bázisa, táncoltak is rajta nem kevesen.

Néhány ár:

Korsó sör: 400 Ft körül, dobozos: 550 Ft
Egy 4 cl-es tömény: 700 Ft körül
Bor (dl): 250-500 Ft
Gyros: 690 Ft
Sült kolbász (épp elég): 450-800 Ft
Lángos (sajtos-tejfölös): 450 Ft
Palacsinta (1 db): 150 Ft
Kávé: 250-300 Ft
Churro: 320 Ft

Svéd jazz, magyar rock, éjjeli őrjárat – kisszínpados véletlenek


A jazzben, nu jazzben utazó, visszatérő svéd Koop meglepően sok embert vonzott, a lányszíveket elolvasztó melódiákat talán csak az amúgy a gépeket bütykölő egyik alaptag nem élvezte annyira, vagy mert nem szereti ezt a mai, élőzenés trendet vagy csak megülte az agyát egy hungarian special csülök. Csókok csattantak a párok között, széles mosoly feszítette az arcokat, virágoskertté változtak a zordbeton bevonatú lelkek.

Az Erik Sumo Bandnek is nyitva állt a lehetőség valami hasonló reakció kiváltására, ám ők ezt nemcsak elszalasztották, de koncepcionálisan is vakvágányra kerültek. Az egyébként rafkós jazzes-popos-elektronikus zenéjüket agyonnyomta a Ricse karcosságával beépített rock, így zseniális énekesnők, remek lehetőségek és tehetség ide-vagy oda, sem a hangulat felépítése, sem a megújulás nem sikerült. Túl sok minden hiányzott most.

Az éjjeli partyk nem okoztak különösebb meglepetést: szokásos drum&bass (hihetetlen, hogy LTJ Bukeem még mindig ugyanazt nyomja...), szokásos lakossági house (mint Armin van Buuren, akinek a nevét különösen vicces ittasan felemlegetni), szokásos breakbeat, big beat (mert az mindig jól szól nagyon hangosan). Hol épp jó időben, hol vállvonogatást, hol fintorgást kiváltva ízlés, alkoholszint és aktuális bioritmus szerint.

A napfelkeltéhez pedig már zene sem kellett.

Azért a víz az úr

Összességében ugyan a tó, az időjárás és néhány kiemelkedő fellépő megmentette az idei fesztivált is, azért a zenei felhozatal és a keverések még mindig nem érték el a szervezettség amúgy viszonylag magas szintjét. A potenciális balatonos jó hangulat és az ebből fakadó növekvő ismertség azonban a jövőben változtathat ezen, és remélhetőleg jövőre már a fellépők sora is méltó lesz a víz erejéhez.

*

Írd meg nekünk a véleményed és azt, amiről mi lemaradtunk, itt a cikk alatti kommentfelületen!

Olvasóink írták

 • 13. hej haj 2008. július 24. 12:44
  „Még jó hogy olyan írta a cikket, aki szemmel láthatólag nem az elektronikus zenékért van oda, holott a fesztivál gyakorlatilag arról szólt, már tavaly is.

  Az, hogy kicsit elment popposabb irányba, meg csipetnyi jazz, csak a célközönség bővítése miatt volt. Engem speciel sem Massive Attack, sem Fatboy nem érdekelt, mivel ott volt a temérdek más előadó és/vagy dj, akik miatt az emberek ÓRIÁSI része lement.

  Javaslom a hasonló cikket íróknak, vagy ezzel együtt érzőknek a Sziget és SZIN színvonaltalan jellegzetesen magyar igénytelenségű rendezvényét! Ott aztán van minden a szartól a pisán át az igénytelen emberekig. A zene nagyon nagy része meg egy hatalmas nagy nulla. Tisztelet a kivételnek. De most tényleg, már csak azokat, akiket bemutatott a cikkíró, nos egyáltalán nem ezek voltak a húzó partik, nem a zenekarokat kellett volna elemezgetni!! Ja, hogy másokról meg fingja sincsen és amúgysem szereti? Gratulálok, pedig róluk szólt a 4 nap!!...

  Magasan a legjobb elektronikus zenei rendezvény, amit eddig Mo-n tartottak, sok külföldinél is jobb volt.

  ui: nem sok zenének volt köze a house-hoz :) Mellesleg a rockos vagy popos vagy mittudomén milyen vonulatnak van elég fesztivál ahhoz hogy ott élje ki magát, nem kell az, hogy egy ilyen mértékű rendezvényről is abból a táborból válasszunk cikkírót. Bár ez a délmagyar...”
 • 12. cilekcimboramada 2008. július 15. 00:24
  „Fatboy-jal együtt, aki ugye nyilván szintén nem volt ott Jimi Tenoron, legalábbis én nem láttam, pedig akkor megnyugodhatnának a kedves olvasók, hogy csak a dublőre volt ilyen rettenet a nagyszínpadon. Tehát helyesbítés:
  Fatboy nagy kamujankó, aki (szintén) lemaradt Jimi Tenorról (az emberről, aki fuvolázás KÖZBEN énekelt)”
 • 11. laptoppalnyomomasemmit 2008. július 15. 00:19
  „Fatboy nagy kamujankó, aki lemaradt Jimi Tenorról (az emberről, aki fuvolázás KÖZBEN énekelt), az nagyon sajnálhatja.”
 • 10. cilekcimbalomba 2008. július 15. 00:16
  „HozéPadijja a szlovén tengerparton nyaralt tudtommal a fesztivál teljes időtartama alatt, de úgy hallottam, ott valóban jó szettet tolt.”
 • 9. Normann Backs 2008. július 14. 22:55
  „Azért gondolkodjon már mit ír ez a cikk író, mert ezt már nem bírtam ki, hogy ne szóljak hozzá, ott voltam mind a 4 nap és nagyon jó volt, a 4 nap alatt 25-30 ezer ember fordult meg. Egyébként mi ez a lakossági house, hol él ez az ember alapból Trancet játszik Armin Van Buuren és a világ Number One Dj-e, David Guetta a house fenegyereke Ő is nagy szettet tolt, és tombolt rá a nép, de még sorolhatnám Boka Shadet, Jose Padillat akik még szinvonalas bulit csináltak.
  Amit még megjegyeznék, a Balaton Sound szinvonalasabb rendezvény mint a Sziget Fesztivál, remélem a cikk író oda is betér majd, és véleményezz, legalább az idén lesz utoljára.”
 • 8. xray 2008. július 14. 22:32
  „Azért nem kéne ennyire lehúzni a Balaton Soundot!.
  A Délmagyar miért nem szervez ilyen bulit???? :) Vicces lenne:) Tisza Sound... No, nem fikázni kéne, hanem csinálni jobbat!!!
  Armin Van Buuren pedig a vilag egyik legnagyobb DJ-je.”
 • 7. pederzoli 2008. július 14. 15:54
  „Én nem voltam ott,de aki egy kicsit is vágja ezt a fajta zenét,azt nem érhette meglepetésként,hogy Norman Cook nem áll neki a népnevelésnek vasárnap este. Egyrészt mert az nem lenne Ő,másrészt fenn van a youtube-on az a 2002-es tengerparti hepaj ahol 250 ezer ember előtt játszott,az sem volt egy haj de progresszív szett,harmadrészt július 13.-án volt a születésnapja. Közületek ki az aki harmadfokú egyenletekkel és atomfizikával boldogítja a környezetét? Valószínűleg ez volt.”
 • 6. csokigyár 2008. július 14. 15:50
  „Háháhá, télleg pofás kis cikk lett, jól kimorogta magát az öregúr :)”
 • 5. jimitenor 2008. július 14. 12:06
  „Tobb ilyen cikket az ujsagba! Nagy Zoltan irasait imadom!
  Egy csomo mindenben igaza volt - bar neha szerintem kicsit pesszimista...
  Nekem a szombati nap volt a csucs a fesztivalon! A Fatboy slim tenyleg nagy csalodas volt... Tobbet vartam. De nem baj, a "lakossági house"imadoi (akikkel dugig volt a fesztival...) boldogok lehettek.”
 • 4. más vélemény 2008. július 14. 11:28
  „Nekem is órisái csalódás volt a Fatboy slim, azonbana Zagar és a Barins remekül sikeredett. A cikkről még: végre egy remek hangvételű cikk, mikor először elolvastam megnéztem, hogy biztos a délamagyaron olvasom e. Hajrá Nagy Zoltán!!! Több ilyen cikk kell! Élményeket kell itt olvasni, nyár van, nyári cikkekket szeretnénk szerintem sokan és ilyen kedvesen irónikus remekeül fogalmazott hírekre van szükségünk, nekünk olvasóknak.”
 • 3. mukkerman 2008. július 14. 10:57
  „valószínűleg ´más véleménynek´ igaza van, és a cikk írója már tényleg nem tudott ott lenni vasárnap, és amit nem látott az ember, arról pedig ne is írjon.
  Ha valakinek hiányzik a fatboy slimről pár szó, na az volt csak az igazi "lakossági house" hihetetlen embertömeggel és hangerővel.
  A Balaton Sound legnagyobb csalódása volt számomra.
  De a fesztivál többi része remek volt, hozta az elvárt színvonalat zeneileg és egyébként is! hajrá b.s.”
 • 2. más vélemény 2008. július 14. 09:57
  „én is ott voltam, és én igazat adok Nagy Zoltánnak, mivel a cikk címe két nap a ...Szóval valószínűnek tartom, hogy vasárnap már nem volt ott. Talán nem is vesztett sokat.”
 • 1. ott voltam 2008. július 14. 09:10
  „A cikk írója szerintem vagy nem volt józan amikor a Balaton Soundon volt, vagy a cikk írásakor volt kicsit betépve mert számos tévedést tartalmaz a cikke. A tárgyra térve: a fesztivál nagyon jó volt, igényes, az előadók pedig egyáltalán nem leszállóágban lévő külföldiek. A Fatboy Slim, mint fő előadó bele sem került a cikkbe - jellemző hanyagság. Talán a vasárnap esti finálét már nem tudta kivárni az író?! :D A szegedi SZIN azonban semmivel nem rosszabb, SŐT, pláne ha az idei zenei felhozatalt nézzük (Morcheeba)!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sült hal a lakatlan szigeten

Görögország soha nem megy ki a divatból. A magyar turisták újra meg újra felfedeznek maguknak egy-egy várost. Míg egy évtizeddel ezelőtt Paralia volt az egyik legkedveltebb üdülőhelyük, mára egyre többen választják Stavrost. Tovább olvasom