Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Bemutatják Stuart Mária rekonstruált arcát

A Skót Nemzeti Múzeum felkérésére végezte el Caroline Wilkinson, a Dundee-i Egyetem professzora a munkát. (Ő rekonstruálta tavaly III. Richárd arcát, illetve fejét is).
Péntektől bárki megtekintheti Stuart Mária arcát, mármint a rekonstruáltat, egy törvényszéki szakértő jóvoltából, aki a lehető legnagyobb anatómiai hűségre törekedett. A skótok királynője a második különös gonddal rekonstruált királyi fő: III. Richárdé készült el elsőként.


A Skót Nemzeti Múzeum felkérésére végezte el Caroline Wilkinson, a Dundee-i Egyetem professzora a munkát. (Ő rekonstruálta tavaly III. Richárd arcát, illetve fejét is). Stuart Máriát 25 évesen ábrázolta Wilkinson. Addigra a skótok királynője már kétszer is megözvegyült és éppen elűzték hazája trónjáról. Angliában keresett menedéket, unokatestvérénél (I.) Erzsébet királynőnél, aki azonban nem segítette vissza trónjára rokonát, hanem 16 éven át házi őrizetben tartatta, majd pedig fővesztésre ítélte és kivégeztette, mert Mária - hogy szabadulhasson - összeesküvést szőtt ellene (nem először.) Kárpótlásul a történelem Mária fiát emelte a skót, majd az angol trónra is a skótoknál VI. Jakab, az angoloknál pedig I. Jakab néven.

Stuart Mária 1542-ben született és 1587-ben veszítette el a fejét. A rekonstruáltat a Skót Nemzeti Múzeumban lehet megtekinteni - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eldőlt, a Voyager-1 még nem hagyta el a Naprendszert

Tavasszal még vitatott volt, mostanra azonban a szerkezet által küldött adatok újabb elemzése… Tovább olvasom