Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Benedek Miklós: Nem az ordibálós típus vagyok

Bár nem tartja magát vízilabda-szakembernek, de elmondhatja magáról, hogy mindenkinél jobban ismeri a világbajnok magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányát. Benedek Miklós Jászai Mari-díjas színész büszke fiára, a háromszoros olimpiai bajnok Tiborra, aki – mint elárulta – nem szeret veszíteni.
– A magyar férfi vízilabda-válogatott barcelonai tündöklése és a döntő magabiztos győzelme nagyon sokaknak okozott örömöt és izgalmat. Gondolom, önnek még fokozottabban. Hogyan bírja az efféle boldogító megpróbáltatásokat?

– Nehezen, és természetesen elmondhatatlanul boldogan. Amikor a fiam a három olimpiai aranyérem után befejezte az aktív sportot, azt hittük a feleségemmel, hogy vége a szívinfarktus közeli drukkolásoknak, kifújhatjuk magunkat. Mekkorát tévedtünk, most kezdődik minden elölről! A feleségem egyáltalán nem bírja már, most is az aranyat érő meccs alatt inkább lement a kamrába, a pincébe tenni-venni, és csak néha jött fel, ha hallotta az unokám és a menyem kiabálását.

– Ön is hangosan biztatja a csapatot?

– Nem, én nem az az ordibálós típus vagyok, inkább belülről izgulok. Egyébként a tévé mellett főleg interneten követtem az eseményeket, és amikor Szivós bedobta a gólt, már lehetett szívből örülni.

Benedek Miklós: Tibor szerénysége mögött pedig ott van a magabiztosság és a tudás.
Benedek Miklós: Tibor szerénysége mögött pedig ott van a magabiztosság és a tudás.
– Nem is kérdés, hogy egy büszke édesapát kérdezek, mindenkinél jobban ismeri a válogatott szövetségi kapitányát. Hogyan látja, ezen a poszton mi Tibor erőssége, és mi a gyengéje?

– Valóban, elmondhatatlanul büszke vagyok a fiamra és a világbajnoki címre, ugyanakkor féltem is ettől a feladattól. Bár nem vagyok vízipóló-szakember, és nem szólunk egymás munkájába, de azért elmondhatom, hogy nagyon felkészültnek tartom, pontosan tudja, hogy mit akar. Valahogy úgy kell irányítania a csapatot, mint egy rendezőnek a színészeit. A Tiborban megvan a képesség erre, rendkívüli módon tudja lelkesíteni, motiválni a fiúkat, és nagyon jó a pedagógiai érzéke. Van benne gyakorlata, hiszen amikor a szívével voltak problémái, és be kellett fejeznie a vízilabdát, Kemény Dénes pedig utána felkérte edzői, illetve segítői feladatokra, sok tapasztalatot szerzett. A fiam igazi nyerő típus, nem szeret veszíteni. Lehet, hogy ez a gyengéje is egyben?

– Nagyapja, Benedek Tibor is színész volt. Gyermekkorában soha nem volt kérdés, hogy Tibor nem a világot jelentő deszkákon bizonyít? Nem volt hatással rá a családi tradíció?

– Nem, bár szereti és becsüli a színházat, és néz is előadásokat, de soha nem volt kérdés, hogy a sport, a vízipóló a hivatása. Erre tette fel az egész életét.

– És ezzel a hivatással mindig is együtt járt a sok utazás, Tibor évekig Olaszországban pólózott. Mennyire erős a családi kötelék, hogyan tudják megoldani a kapcsolattartást?

– Nagyon egyszerűen, ugyanis mi gyakorlatilag együtt, egy házban élünk, Tiborék fölöttünk laknak. Ha korábban elutaztak, itt maradt az életük, ide jöttek vissza hozzánk.

– Tibor rendkívül taktikusan, óvatosan, és mondhatjuk, szerényen nyilatkozik a jövőt illetően, mint mondta, minden verseny tiszta lappal kezdődik. Ön mit jósol, mit lát ebben a csapatban?

– Ha a fiúk a világbajnoki cím után most nem mennek be az erdőbe, nem gőzölnek be a kezdeti sikerek után, és nem lesznek nagyképűek, akkor nagyon nagy dolgokra lehetnek képesek. Tudni kell azonban, hogy nagyon sok jó csapat van a világon, legalább 8-9, és bármikor bármelyikük alkalmas arra, hogy megnyerjen egy világversenyt. Az ötödik és a nyolcadik helyezés között nagyon pici a különbség. Tibor szerénysége mögött pedig ott van a magabiztosság és a tudás.

– Önnek hogyan telik a nyár, milyen feladatok várják?

– Az előző szezonban nagyon sokat dolgoztam, most pihenek. A közeljövőben a Vidor fesztiválon lépünk fel a Napsugár fiúkkal, játsszuk még a Játék a kastélybant, A nagy négyest, és a jövő szezonban a Játékszínben is várnak még feladatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet, hogy a Voyager-1 mégis elhagyta a Naprendszert

Tovább gyűrűzik a vita a tudósok körében arról, hogy az ember építette első szerkezetként a… Tovább olvasom