Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Beteges a tisztaságmánia

Amíg a takarítás a heti rutin, a mosdás a mindennapi higiénia része, addig nincs baj. Amikor azonban naponta vagy akár napjában többször előkapja valaki a porszívót, felmosót, vagy állandóan rohan a fürdőszobát sikálni, akkor felmerül a kérdés: normális ez?
A állandó takarítás és tisztálkodás nem csupán rigolya, hanem orvosi nyelven szólva kényszerbetegség. A lakosság mintegy két százaléka (főleg nők, de egyre több férfi is) szenved tisztaságmániában. Ez a hangulati betegség igen közel áll a depresszióhoz. Az érintettek egyharmada egyébként depressziós is, amikor a kényszerbetegségét megállapítják.

„Tulajdonképpen akkor tekinthető komolynak a probléma, ha valaki naponta több, mint egy órát fordít a kényszercselekvésre – mondja Irtzl Károly pszichológus. – A beteg elveszti a realitásérzékét, szellemileg zavart, és valami állandóságra, kapaszkodóra van szüksége a világban."

Az „Ágnes asszony-szindrómában" szenvedők tulajdonképpen megőrzik tudatosságukat – tudják, hogy elzárták a vízcsapot, vagy hogy bezárták a lakást –, mégis egy perc elteltével kényszert éreznek arra, hogy megismételjék cselekedetüket. Ha nem tehetik, elviselhetetlen félelem lesz úrrá rajtuk. A betegek az állandó félelem és ellenőrzés ketrecébe zárják önmagukat.

„A tisztaságmániások állandóan kétségbe vonják cselekedeteiket – magyarázza a pszichológus. – Nem bíznak abban, hogy valamit jól csináltak, hiányzik belőlük az önbizalom és a magabiztosság. Fantáziájuk ráadásul felnagyítja a lehetséges és persze csak a képzeletükben élő szörnyű következményeket."

Figyelmeztető jelek

A betegségre utal, ha valaki folyton attól fél, hogy beszennyez valamit, vagy bepiszkolja magát. A mániára utal, ha attól tart, hogy elront, tönkretesz valamit, vagy megsért, megsebesít valakit. Nem jó jel, ha kényszeres a késztetése a rendre, a szimmetriára, vagy ha túlzott bizonytalanságtól szenved.
A tisztaságmánia hátterében rendszerint valamilyen mélyen elnyomott szorongás (lelkiismeret-furdalás, bűntudat, megfelelni akarás) és agresszió áll – hangsúlyozza Irtzl Károly. „Amikor valakin kitör a takarítási láz, és folyamatosan súrol, sikál, rendezget és kényesen ügyel arra, hogy még egy morzsa vagy hajszál se kerüljön a parkettára, az arra utal, hogy nem tudja megvalósítani a lelkében a rendet és a harmóniát, ezért próbálja maga körül megteremteni azt. Nem akarnak agresszívek lenni, ezért a feszültséget a takarításban vezetik le. Lelki rendetlenségüket vetítik ki a lakásra. Azzal, hogy otthon rendet, tisztaságot tartanak, úgy gondolják a lelkükben, emberi kapcsolataikban is rendet tudnak tenni."

Gyakori, hogy ha valaki egy rend- és tisztaságmániás lakásában rendetlenséget csinál, akár már azzal is, hogy arrébb helyez egy tárgyat, amelynek a mániás számára pontos helye volt – hatalmas letolást kap. „Ennek oka valójában nem a rendetlenség, hanem az, hogy kettejük kapcsolata nincs rendben" – mutat rá a pszichológus.

A kényszeres páciensek kezelése súlyos esetben pszichoterápiával történik, magatartás- vagy viselkedésterápiás módszerekkel. Sokszor depresszió elleni gyógyszerre is szükség lehet.

Allergiát is okozhat a túlzott tisztaság

Ha keveset érintkezünk a környezetünkkel, megfosztjuk az immunrendszerünket attól, hogy megtanulja megkülönböztetni saját baktériumait az idegenektől. A túlzott higiénia elősegíti az allergiás és asztmás megbetegedéseket. „Nincs szükség arra, hogy a természetes ép bőrt baktériumpusztító szerrel ápoljuk" – mondja Járfásné Annamária kozmetikusmester. „Vigyázni kell a bőrre, hiszen ez a szervezet elsődleges védelmi vonala. Itt fordulhat a tisztaságmánia a visszájára: egy vékony, dehidratált bőrön egy gyengébb kórokozó is áthatol."

Olvasóink írták

 • 13. CID 2009. július 14. 09:34
  „andrisne : Nem ezek miatt, de igen :)”
 • 12. persona 2009. július 13. 17:36
  „Tisztelt DM, kérnénk egy olyan cikket, amely arról szól, hogy levegyem-e a cipőmet ha vendégségbe megyek, vagy nyugodtan hordjam be a barátnőm fehér perzsaszőnyegére a sarat, mert a lakásban nem illik zokniban és harisnyában ülni, legalábbis egyesek szerint. Köszönöm! :D”
 • 11. andrisne 2009. július 13. 05:38
  „gárdista!!!!!!!!!!!!!nagyon kár volt megszólalnod......a helyesírást meg nem pontos j-vel írjuk!!!!!!!!!!!!!

  Én naponta rendet rakok,porszívózok,felmosok,mosogatok többször,szemetet leviszem,kádat kimosom,stb....ami még jön!Ezek szerint pszichiáterhez kéne fordulnom???????Nem mondom,van a cikkben igazság,de azért mert valaki szereti a rendet és a tisztaságot maga körül,még nem kényszerbeteg.Talán utána kéne nézni mi is a kényszerbetegség.....

  Ja,és a cipőm leveszem vendégségben......de nálam nem kell levenni a vendégnek!”
 • 10. egal 2009. július 12. 23:03
  „A vendégeimnek direkt mondom,aki le akarja venni a cipőjét az előszobában,hogy ne vegye le ! Nálunk nem kell levenni a cipőt.
  Azt pedig nem szeretem, ha vendégsében papucsot tesznek elém,hogy vegyem fel. Legközelebb nem megyek el,legfeljebb.”
 • 9. Titanilla 2009. július 12. 22:24
  „Én nem vagyok rend mániás, de az utca olyan mocskos, hogyén magam sem megyek az előszobánál tovább utcai cipőben, és az én vendégeim kérés nélkül leveszik a cipőjüke, természetesen mindenki kap nálam papucsot.Én sem megyek soha be cipővel senkihez. El sem tudom képzelni milyen lesz egy padlószőnyeg. íííne adj Isten ha épp kutyagumiba lépett a látogató.”
 • 8. aranka2 2009. július 12. 22:04
  „.suhym igazad van! Soha nem veszem le a cipőmet vendégségben, pedig naponta mosom a lábam. Ezt általában azzal a viccel ütöm el, hogy: - gondolom ez egy európai lakás, nem pedig egy mohamedán mecset!”
 • 7. egal 2009. július 12. 19:40
  „Pedig milyen mókásan néz ki a vendégségben a vendég esetleg öltönyben,nyakkendőben jelenik meg,a felesége is csinosan felöltözve,aztán zokniban ( feltételezzük,h nem büdös lábbal ), az asszony pedig harisnyában vesz részt egy vacsorán,pl. :D”
 • 6. persona 2009. július 12. 18:15
  „5. veled ellentétben én mindig leveszem a cipőmet, ha vendégségbe megyek, mert nekem nem büdös a lábam..:D”
 • 5. .suhym. 2009. július 12. 16:42
  „4. hozzászólás persona 2009.07.12. 14:22

  "..a mindennapi mosogatás, felsöprés nem a takarítás része....

  Hmmm...megnyugodtam, már kezdtem aggódni a lelkem nyugalmáért.))))))
  Pedig milyen büszke voltam magamra eddig, hogy én naponta kitakarítok:))))))))
  Igaz csak felseprem az egész lakást, felmosok, letörlöm a port, ja és mosogatok is...... ez akkor nem takarítás..)))))))

  Egy dolog viszont biztos, nem vagyok rendmániás, depressziós...utálom a hypo szagát!:)))))))))))))))

  Még azért van valami, amit nagyon ki nem állhatok. Ha vendégségbe megyek és le kell vennem a cipőmet!
  Számomra, az ilyen háziasszony a rendmániás...lehetséges, csak utál takarítani?:))))))))))))))))”
 • 4. persona 2009. július 12. 14:22
  „szerintem a takarítás nem egyenlő a rendrakással. Ha takarítok, akkor az azt jelenti, hogy porszívózok, felmosok, ablakot pucolok, letörölgetem a polcokat, lemosom a csempét és az ajtókat, kifertőtlenítem a wct, meg ilyenek. a mindennapi mosogatás, felsöprés nem a takarítás része. gondolom így értette a cikk írója is. de lehet ezzel vitázni, nyilván mindenki másképp csinálja.
  viszont túlzásba viszed a tisztaságot, ha mindennek hipo íze van. (asszem Murphy) :D”
 • 3. .suhym. 2009. július 12. 12:15
  „" Amíg a takarítás a heti rutin......."...."Amikor azonban naponta..."

  Miket meg nem tud az ember...

  Nehogy már, aki naponta egyszer kitakarít az depressziósnak vagy kényszerbetegségben szenvedőnek kiáltsuk ki.

  Szépen nézhet ki az a konyha, amit csak hetente egyszer tesznek rendbe. Azt mifelénk úgy hívják trehányság!”
 • 2. Timcsike 2009. július 12. 12:09
  „Három kisgyermekem van, a két nagyobb folyton a földön mászkál, kúszik-csúszik, játszik. Én naponta egyszer porszívózok, felmosok és legalább ötször mosogatok. Fürdés után a kádat is kisúrolom, és akkor én már kényszerbeteg vagyok?
  Némileg erőltetettnek érzem ezt a dolgot. Azért, mert valaki szereti maga körül a tisztaságot, az még nem biztos hogy depressziós vagy beteg!”
 • 1. gardista1122 2009. július 12. 11:05
  „beszenynyez ,EZ IGY HEJESIRÁSILAG RENDBEN VAN? :p”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezettudatos tudatlan nők?

Egy amerikai kutatás szerint a nők nagy része fontosnak tartja a környezetvédelmet, de energetikai… Tovább olvasom