Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Chaplin is szerepelt Hitler halállistáján

Kis csavargóként milliókat nevettetett meg – de a nácik soha nem a mosolyogtak Charlie Chaplinen. Adolf Hitler gyűlölete odáig fajult, hogy a politikailag szókimondó mozisztár neve feltűnt a náci propaganda úgynevezett sárga könyvében, amelyben Chaplint a prominens zsidók között tüntették fel.

A tény, hogy Chaplin nem volt zsidó származású, nem mentette meg attól, hogy ne váljon a nácik célpontjává. A Juden Sehen Dich An (A zsidók figyelnek téged) című könyvben pszeudo-zsidóként tüntették fel a híres színész-rendezőt.

Chaplin egyébként kiváló társaságba került: Albert Einsteinnel került egy listára abban a füzetben, amely -maró gúnnyal - 95 oldalon sorolta az elpusztítandó zsidók neveit. A könyvet, amely politikai aktivisták, bankárok, közgazdászok, újságírók, akadémikusok és vállalkozók nevét és fotóját tartalmazta, Dr. Johann von Leers, egy megszállott zsidó ellenes propagandista írta. Az irományt az 1930-as években adták ki Berlinben. Vélhetően erre válaszként született meg Chaplin klasszikus komédiája: A diktátor.

Adolf Hitler - a diktátor
Őrület a szemében. Adolf Hitler - a diktátor.

1940-ben készült filmjében Chaplin egy náci zsarnokhoz hasonló diktátort alakít, akinek a neve Adenoid Hynkel, Tomainia diktátora. A figurát teljes egészében Hitlerről mintázta.

A könyvet nemrég Nagy-Britanniában aukcióra bocsátották. Az árverés vezetője, Richard Westwood-Brookes azt mondta: a kötet a zsidókat világszerte támadta, és figyelmeztette a német embereket arra, hogy a könyvben felsorolt személyek nemzetközi hálózatot hoztak létre azért, hogy uralkodjanak a világ felett. Minden vezető beosztásban lévő zsidó ceruzarajz-portréját és nevét közzé tették a könyvben, de a kiadvány legbizarrabb aspektusa az, hogy Charlie Chaplin is szerepel benne.

Chaplint a Zsidó művészek fejezetben mutatták be, azt szuggerálva, hogy ő maga is zsidó származású. Egyébként az antiszemita kiadványban szereplők többségét a nácik kivégezték. A történelem ezen darabja egyfajta emlékeztető arra, hogy mi történt, és mi történhet meg. Könnyű filmeket nézni, de amikor az ember a történelem egy valós darabját tartja a kezében, akkor az nagyon is dermesztő.

Chaplin maga is eljátszotta a diktátort
Chaplin maga is eljátszotta a diktátort.

Kevin Brownlow film történész szerint Chaplin filmje, A diktátor volt a válasz arra, hogy ő is rákerült az elpusztítandó személyek listájára.

– A nácik tévesen azt gondolták, hogy Chaplin zsidó. A művész pedig ezt soha nem cáfolta.

A filmes Ivan Montague, aki Berlinben dolgozott az 1930-as években, küldött egy példányt a könyvből az amerikai színésznek.

– Chaplin írt egy levelet Montague-nak, és megköszönte neki a könyvet – magyarázta Brownlow. – Ez is mutatja, hogy Chaplin egyáltalán nem tartott a könyvtől, ellenkezőleg: cselekvésre sarkallta.

Olvasóink írták

 • 7. Konrad 2008. március 28. 00:42
  „rekötegedő, egyszerű. Chaplin soha nem volt amerikai állampolgár. Angol volt, és kommunistának tartották, de a nőügyeivel próbálták megfogni. Aztán egyik elutazása után nem engedték be az USA-ba (köszönhetően a McCharty szenátor féle bizottságnak). Később már csak az életmű Oscart ment el átvenni. (Akkor már beengedték...)”
 • 6. rekötegedő 2008. március 27. 21:49
  „Jaaaa,majd te is jössz fehér árja,keresztény faszsággal,akkor inkább hagyjuk”
 • 5. rekötegedő 2008. március 27. 21:40
  „Definiálnád kérlek az amerikai polgár fogalmát? Ki mitől amerikai? Mondj légyszives igazi "amerikai" nevet!”
 • 4. kötekedő 2008. március 27. 21:17
  „És ott is halt meg 1977 december 25-én. Antonio Banderas, Penelopé Cruz, Salma Hayek sem lesznek amerikaiak csak mert ott élnek, és róluk már csak a nevük miatt sem fogják azt gondolni.”
 • 3. okoskalap 2008. március 27. 19:24
  „Kivéve,amikor egy alkalommal Angliába ,s amert az amerika ellenes bizottságis érdekléődött utána, sokáig nem ment vissza.Az Oscart is már éélete végefelé kapta meg, s évtizedekig Svájcban élt.”
 • 2. nemokos 2008. március 27. 19:18
  „Lehet, hogy "he was from England", de több, mint 50 évet Amerikában élt...”
 • 1. kötekedő 2008. március 27. 16:51
  „Charlie Chaplin angol volt nem amarikai.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyümölcsök hatása

A gyümölcsök segíthetnek az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásának megelőzésében –… Tovább olvasom