Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Combtörés végzett Tutanhamonnal

A legismertebb egyiptomi fáraó, a 18 évesen elhunyt Tutanhamon arcát másfél éve rekonstruálták, halálának okát pedig idén februárban hozták nyilvánosságra.
A tavalyi év legjobb hazai kiállításán páratlanul gazdag sírjának felfedését is nyomon követhetjük.

Filmsztárokat megszégyenítő kultusz lengi körül máig a legismertebb egyiptomi fáraót annak ellenére, hogy a 18 évesen elhunyt Tutanhamon rövid életéhez (időszámításunk előtt 1343–1325) nem fűződnek világrengető tettek. A gyerek királyt halála és szinte teljesen érintetlenül fennmaradt páratlanul gazdag sírja tette a legnépszerűbbé. A Királyok völgyében 1922-ben felfedezett sírja a régészet legjelentősebb lelete. A tudomány fejlődésével többször, többféleképpen vizsgálták az uralkodó tetemét, de csak az idén februárban nyilvánosságra hozott CT- és DNS-eredmények mutatták ki, hogy a tinédzser fáraó nagyapja Amenhotep, apja pedig Ehnaton fáraó volt, aki Tutanhamon testvérét vette el. Az ifjú király is családon belül nősült, ő a 8 évvel idősebb nővérét vette el. Két lányuk halva jött a világra; a két gyerek koporsóját is apjuk mellé temették, ez volt a feltárást végző szakemberek legmegrázóbb felfedezése.


Tutanhamon halálát sokáig találgatások övezték. A legújabb vizsgálatok szerint kizárható, hogy agyonütötték, mert orrcsontja a halála után, a szoros befáslizástól tört be, a tarkója pedig a kicsomagolásakor sérülhetett meg. A kutatók elvetik a maláriaszerű fertőzésről, örökölt anyagcserezavarról, tuberkulózisról vagy végelgyengülésről szóló spekulációkat is. A tesztek azt támasztják alá, hogy a fáraóval vélhetően egy kocsihajtás közben szenvedett nyílt combtörés és a szövődményeként fellépő sebfertőzés végzett.

A Nílus menti temetkezési helyen Tutanhamoné volt az egyetlen érintetlenül fennmaradt királymúmia. A fáraó eredeti magasságát 165 centire becsülik, de nem lehet tudni, hogy pontosan mennyit ment össze a tartósításkor. Arcát másfél éve rekonstruálták a balzsamozástól, gyantától feketére aszott koponyája alapján. Eredetileg is kopaszra borotválta a fejét a tetvek ellen és parókát hordott. Nyugodt, szomorú arcvonásait három koporsója és híres aranymaszkja közül csak kettő őrzi, hiszen korai halála miatt a mumifikálás 70 napja állt rendelkezésre, hogy a túlvilági utazáshoz befejezzék a négyes falú aranyozott sírkamráját. (Az egyiptomi fáraók átlagosan 30–36 évig éltek, a 91 évesen elhunyt II. Ramszesz kivétel volt.)


A 80 négyzetméteres sírt a fosztogatók nem kímélték; már az elején elkezdték kihordani a bort, kozmetikumokat és kisebb aranytárgyakat, de az őrök felfedezték a rablást, és megint lezárták a sírt. Szerencsére feltúrva ugyan, de több ezer tárgy megmaradt: így ékszerek, elsősegélykészlet, játékok, hangszerek, trónok, kocsi, hajó, ruha, saru, sőt, az év minden egyes napjára rabszolgafigurát küldtek mellé, munkafelügyelőkkel. Megmaradt a fáraó zsigereit – tüdő, belek, lép, máj – rejtő aranyláda is, az agyát mumifikáláskor kidobták, annak nem tulajdonítottak jelentőséget.


A fáraó átka

A babonás félelem, hogy a földöntúliak halállal büntetik a betolakodókat, a Tutanhamon-sír felfedezése után csúcsosodott ki. A fáraó bosszújának tulajdonították, hogy az angol régész, Howard Carter kanáriját lenyelte egy kobra, vagy hogy a bőkezű mecénást, Lord Carvarnont a feltáráskor megcsípte egy moszkitó és sebfertőzésben pár hónapra rá meghalt. Halála óráján áramszünet borult Kairóra. Carter 10 évig megszállottan folytatta az ásatást a sötét, rossz levegőjű sírban. Hiába a pihenő és a műtét, rák vitte el.

Olvasóink írták

 • 4. szilléri 2010. május 03. 23:12
  „Velünk meg az APEH.
  Ja !
  Cigány volt !
  Mindenki <moderálva> mindenkivel családon belül.
  Egyiptom, Judea, Ormánság = genetikailag terhelt populáció!”
 • 3. sima 2010. április 19. 15:13
  „"DNS-eredmények mutatták ki, hogy a tinédzser fáraó nagyapja Amenhotep, apja pedig Ehnaton fáraó volt, aki Tutanhamon testvérét vette el. Az ifjú király is családon belül nősült, ő a 8 évvel idősebb nővérét vette el."

  Szép kis család mondhatom...”
 • 2. allwin 2010. április 17. 19:33
  „Ja, olyan kölökképe van.”
 • 1. joy 2010. április 15. 08:19
  „Kikéne javítani:

  Carnarvon

  !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előkerültek Hitler titkos szerelmének levelei

Adolf Hitler titkos szerelmének, Inge Ley német színésznőnek a levelei kerültek nyilvánosságra… Tovább olvasom