Délmagyar logó

2019. 06. 15. szombat - Jolán, Vid 21°C | 33°C Még több cikk.

Családok, ahol minden egyes nap karácsony

„A" gyermek, a kis Jézus, a szent családnak az ünnepe a karácsony. A születéshez milyen a mai család viszonya? Mai „háromkirályokként" tettük tiszteletünket – kismamák és kispapák társaságában – a születés titkos helyein.
Zsilipelünk: műtőszöld köpenyt a ruhára, sapkát a fejre, kék színű zacskót a cipőre, csizmára! Beavatási szertartásra készülünk: domborodó pocakú kismamákkal és apaságra hangolódó ifjakkal indulunk felfedező útra a szülőszoba és újszülöttosztály titokzatos világába.

A praktikáktól a misztériumig

– Vonzott mindig is a szülés, a születés misztikuma – jelenti ki Ráczné Gyémánt Andrea védőnő, aki hungarikumnak számító hivatása kiteljesítésének érzi, hogy szülésre felkészítő tanfolyamot szervez gyermeket váró nőknek és a párjuknak. Kiderül: túravezetőnk két fiú édesanyja, így személyes tapasztalattal hitelesíti, amit szakemberként fontosnak tart elmondani a fogantatás titkáról, a babakelengye válogatás praktikáiról, a szülés fájdalmas gyönyöréről. Gyorsbeszédűként beleszövi mondandójába a gyermekágyas regenerálódás folyamatát, érvel a szoptatás mellett. Beavat a kicsinyek ellátásának aprólékos részleteibe a fürösztéstől kezdve az orrszíváson át a szájpenész kezeléséig, kitér a családi ellátások ügyintézési részleteire. Előadássorozatának csúcspontja ez a klinikai látogatás.

Családok, ahol minden egyes nap karácsony. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Illúzió és valóság: a szeretet

„Egyszer csakugyan Isten járt a földön, és itt hagyott az embernek valami illúziót, ami több, mint a világ minden valósága, a szeretet." Móra Ferencnek ezek az 1927-ben rótt sorai idéződnek fel emlékezetemben, ahogy Som Zoltánt és feleségét, Gubovics Melindát hallgatom. Egymás mondataiba öltögetve mesélik, hogyan várták kisfiuk, Huba Sámuel születését és miként élik meg világra jövetele, a 2012. október 5. óta sorjázó napokat. Minden mondatuk egy-egy „igen" a kérdésre: „Szülővé lenni annyit tesz, mint teljességében megélni a szeretetet?"

– Pont idejében jött, a legmegfelelőbb pillanatban született – mosolyog a fiúcskára Melinda. Huba Sámuel mintha válaszolna: fölsír. Az ifjú anyának az édesanyja segít a csecsemőt elringatni, hogy folytathassuk a beszélgetést. Melinda elárulja: neki is meg kellett érnie az anyaságra, és szerencsés, hogy képzőművésznek tanulhatott, majd munkahelyen is kipróbálhatta magát, mint dolgozó nő. – A véletlennek is megvan a szépsége, de szerintünk – néz a férjére – fontos átgondolni, mikor érkezzen körünkbe a gyermek.

– Családban gondolkodtunk, amióta ismerjük egymást. A várandóság idején a gyermekes párokat, barátokat kérdezgettük: igyekeztünk begyűjteni minden információt, aztán szelektáltuk aszerint, hogy mit éreztünk hozzánk közelállónak – fűzi hozzá Zoli. Informatikusként számokkal is érzékelteti tapasztalatát: tizenöt ismerős közül csak egytől hallottak szülésre felkészítő tanfolyamról, és még ennél is rosszabb az arány, ha a segítő asszonytársról, a dúláról van szó. Élete legnagyobb élményének tartja, hogy feleségét végigkísérte a várandóság hetein, részt vett a tanfolyami programokon és jelenlétével is támogatta a szülésnél.

– Az idő múlásával egyre kevésbé jut eszembe a szüléssel járó fájdalom. A férjem és a dúla jelenléte sokat segített, mert minden pillanatban tudtam, mi miért és hogyan történik. Szépül a kisfiunk világra jöttének az emléke – árulja el Melinda. – Azóta minden megváltozott.

– Ez a hetedik együtt töltött karácsony nagyon más, mint a többi! – ismeri el Zoli is. – A készülődés külsőségeire idén kevesebb idő maradt. De a munkából öröm haza érni: otthon vár a kisfiunk, aki újdonságot ajándékoz a fejlődésével, így hoz az életünkbe minden nap „karácsonyt".

Fertőtlenítőszag és tisztaság. Az íróasztalon régi táskaírógép, mellette modern komputer és kézzel írt „születési napló": a 4856. számú bejegyzésnél tartanak. A medencecsont átmérőjének pontosításra alkalmas régi fémeszköz mellett modernül villogó műszerek. A családi szülőszobában ott a vajúdást segítő hatalmas labda, a bordásfal, amelyen mozogva kissé csendesíthető a fájdalom, ami nélkül a kismamából nem születhet édesanya.

– Vajúdás alatt lehet-e sétálni? – kérdezi az egyik várandós asszony. Bólintással nyugtázza az „Igen!" feleletet. Azt mondja, számára megnyugtató, hogy a gyermeke születése előtt szemrevételezheti, hol és milyen körülmények közepette élik át életük közös, nagy fordulatát! Ez a túra sokkal barátságosabb helynek mutatja a szegedi klinikát, mint ahogy gondolta.

Szinte hallani, ahogy az egymás mellett ácsorgó fiatal szülőjelöltek magukba szippantják a legfontosabb ismereteket. Praktikusan gondolkodva raktározzák a CTG-ről, a magzat pulzusszámát a méh összehúzódásának gyakoriságával és erejével összevető műszerről hallottakat. Rákérdeznek, mire jó a vákuum és az infúziós pumpa. Mielőtt szertefoszlik a születés körüli misztikum, megérintik a szülőágyat is... Innen immár kézenfogva, ölelkezve sétálnak az újszülöttosztályra. Mikor az üvegablakon át megpillantják, hogy a néhány órával korábban világra jött csecsemőt miként pólyázza a nővérke és közben hogyan mutatja-magyarázza az újdonsült anyukának a fogásokat, mosoly jelenik meg az arcokon. Meglesik azt is, ahogy a 3110 grammos Tóth Tamara Jázmin az első korty vizet issza a kifelé pördülő szélű üvegpohárból. A szülőjelöltek immár nem rejtegetik fátyolos tekintetű meghatottságukat.

„Angyalok húznak a világ fölött..."

– Úr Isten! Milyen pici... És milyen gyönyörűséges! – ámuldozik az apuka. A szülővé lett férfi és egynapos kislánya, a 3580 grammos Csikós-Zsikla Kira első találkozásának is tanúi lehetünk. – Jól eszik? – kérdezi aggodalmaskodva a tagbaszakadt férfi. Párját hallgatva rápillant a klinikai folyosót díszítő karácsonyfára és kijelenti: – Szent estén a fa alá tesszük – bölcsőstül!

Pásztorok imádása – Murillo 1668-ban született festményének reprodukciója mellett Wass Albert Karácsonyi versek című költeményéből vett idézet: „Angyalok húznak a világ fölött. / Hírét hozzák, hogy földre szállt a béke! / Megszületett az igazság, a jóság, / akit úgy vártunk: megszületett végre!" A karácsonyi képeslapként érkezett üzenet is erősíti a közös élményt: december legfényesebb napja valójában születésnap, amit az egész keresztény világ ünnepel.

– Krisztus születése az első lépcsőfok az emberiség számára egy tudatosan szeretetteljesebb élet felé. Mária alakja számomra az ANYA – csupa nagybetűvel, amelybe beleértem a szeretet, a megértést, az ölelést, a melegséget – mondja Erhardtné Mazan Beatrix, aki másfél éve érzi és nevezi magát dúlának. – A gyermek születésével a várandós asszonyból édesanya születik. De ez a változás nem a vajúdás és a szülés néhány órája alatt következik be. Hosszú folyamat, amelynek minden egyes pillanatának a megélésben segít a dúla. Ki a dúla? – kérdez vissza.

Dúla, a segítő asszonytárs

Saját szülési tapasztalata alapján írta meg A várandóság 40 hete című könyvét Mazan Bea. De ehhez a „másállapothoz" kötődő tudnivalókat csokorba kötő és a várandós nő privát bejegyzéseinek is helyet adó könyvnek az ajánlásán túl is folyamatos fizikai, érzelmi és informatív segítséget ad. – Már több mint egy tucat baba világra jötténél jelen voltam, segítettem – lelkileg felkészülni: a nőnek a szülésre és a magzatnak a születésre – mondja a dúla.

Mária megkoronázása

Máriának, Jézus édesanyjának olyan megkülönböztetett tisztelet jár, mint egy királynőnek. Ezt a római katolikus szándékot jelenítik meg a Mária megkoronázását ábrázoló műalkotások. Ezek – a figyelmet az anyai szeretet szeplőtelen tisztaságára irányítva – örök eszményképként állítják a szülők elé Máriát.

Emlékeztet: anyáink, nagyanyáink, dédanyáink mellett is jobbára asszonyok segítettek, mikor életet adtak a gyermeküknek. Ezért örvendetes, hogy a szegedi klinikán is hozzájárulnak ahhoz, hogy egy családtagon vagy a barátnőn kívül a dúla is jelen lehessen az egészségügyi intézményben a vajúdás és a szülés idején is. Elismerik, hogy ez közelít az otthonszülés hangulatához, és hogy a dúla segít a kismamának, de a szülésznőnek és a szülészorvosnak is. Ezeknek a gyermekes családoknak az életében később is jelen lesz – gondolati szinten is – a dúla.

Segítő asszonytársat jelent a görög eredetű szó: dúla. Kismama jógával indul, védőnői információk átadásával folytatódik, asszonyokból érett édesanyák és elérzékenyült férfiakból lett édesapák beszélgetéseivel teljesedik ki a beavatás a várandósság, a szülés és szülővé érés misztériumába.

Olvasóink írták

  • 1. adalen27 2012. december 26. 18:04
    „Nem hiszem,hogy olyat írtam volna tegnap,amit ne lehetett volna megjelentetni,Minősíthetetlen ez az oldal!Lehet ezt is kitörölni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsony Betlehemben, Ázsiában és Afrikában

Megünnepelték a karácsonyt kedden Jézus szülőhelyén, a ciszjordániai Betlehemben, valamint Ázsia és… Tovább olvasom