Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Csodás felfedezést tettek Izraelben

Egy település bővítésekor bukkantak rá az 500 ezer éves kőeszközökre.
Félmillió évvel ezelőtt készített kőeszközöket találtak Izrael Dzsaldzsulia nevű településének bővítésekor - jelentette a Háárec című újság honlapja vasárnap. A régészek több száz kovakőből készült tárgyat találtak egy mintegy tízezer négyzetméteres területen, amely csodálatosan megőrződött.

A helyszínről hatalmas mennyiségű lelet került napvilágra - jelentette be az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA). Az írásbeliség előtti, prehisztorikus korszakhoz, az Acheulean-kultúrához tartozó maradványok feltárását közösen végezte a tel-avivi egyetem és az IAA.

A homo sapiens megjelenése előtti Acheulean-kultúrában többféle előember is élt. Ennek a mintegy egymillió évig tartó korszaknak a legfontosabb jellemzője a kőeszközök, főként kovakőből készített vadászeszközök használata. Az emberiség eddigi történelme során a leghosszabb ideig az efféle marokra fogható, pattintott kőeszközöket használta, melyeknek a nagyobb állatok feldarabolásában jutott a legfontosabb szerep.
Fotó: Picasa/Israel Antiquities Authority
Fotó: Picasa/Israel Antiquities Authority

Dzsaldzsuliánál a régészek szerint a modern ember egyik elődje, a homo erectus élhetett. Az ásatásokat vezető két szakember, Majan Semer és Ran Barkai szerint több százezer éven keresztül rendre visszatértek erre a területre különböző vadászcsoportok. A kutatók szerint a kőeszközök sokféle módszerrel készültek, alkotóik kiválóan értettek a kovakő megmunkálásához, és bepillantást tesznek lehetővé a félmillió éve élt ősemberek életmódjába és viselkedésébe.

A régészek szerint a terepen talált leletek arra utalnak, hogy az ott élő előembernek lehetett földrajzi emlékezete, és meglehet, hogy bizonyos évszakonként visszatért. Ezen a vidéken, mintegy öt kilométer távolságban, még két helyen találták meg az ősemberek nyomait: Kibuc Éjálban és a Keszem-barlangban. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 éve összefogott a világ, hogy meggyógyítsa az ózonlyukat, és a NASA szerint bevált

30 éve összefogott a világ, hogy meggyógyítsa az ózonlyukat, és a NASA szerint bevált
A Föld ózonrétege már nem fog teljesen rendbejönni, azonban a NASA-nak bizonyítékai vannak arra, hogy ez a hatalmas környezeti heg lassan ugyan, de gyógyítja magát. Tovább olvasom