Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 29°C Még több cikk.

Drámaivá vált a macskák károkozása Ausztráliában

Évente kétmilliárd vadon élő állatot ölnek meg.
Évente több mint kétmilliárd hüllővel, madárral és kistestű emlőssel végeznek a házimacskák Ausztráliában - derült ki egy új tanulmányból.

A Charles Darwin Egyetemen dolgozó John Woinarski, az Ausztrál Nemzeti Egyetem professzora, Sarah Legge és a Sydney-i Egyetem munkatársa, Chris Dickman közös tanulmánya szerint az elmúlt 200 évben végbement ausztráliai emlőspusztulások legalább kétharmadának egyik meghatározó oka a macska volt , miközben a gazdák mit sem sejtettek kedvenceik ártalmas tevékenységéről.

"Egyetlen házimacska átlagosan 75 állattal végez évente, ám a gazdi sok esetben nem szemtanúja a tetteknek" - mondta Legge.

A szakember szerint ez a szám alacsonynak tűnhet egy vadon élő macska évi 740 áldozatához képest, ám a városi területeken sokkal nagyobb számban - négyzetkilométerenként akár hatvannál is többen - fordulnak elő a macskák.

"Ez azt jelenti, hogy a városokban élő macskák évente sokkal több állatot ölnek meg négyzetkilométerenként, mint a vadon élő társaik" - tette hozzá Legge.

Woinarski szerint a probléma megoldását nehezíti az emberek macskák iránti szeretete, ám az ausztráloknak tisztában kell lenniük azzal, hogy négylábú kedvenceik mekkora fenyegetést jelentenek az őshonos ausztrál vadvilágra.

(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A határértéknél százezerszer magasabb a sugárzási szint az 1989-ben elsüllyedt Komszomolec szovjet tengeralattjárónál

A határértéknél százezerszer magasabb a sugárzási szint az 1989-ben elsüllyedt Komszomolec szovjet tengeralattjárónál
Ez a sugárszennyezettség nem jelent veszélyt az emberre. Tovább olvasom