Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Eddig láthatatlan üzenetet fedeztek fel egy 3000 éves cserépdarabon

A cserépdarabot már 1960-ban megtalálták, de csak most fedezte fel egy izraeli régészcsapat, hogy van még bőven információ a tárgyon.
A 3000 éves feliratos cserépdarabot (osztrakon) 1960-ban találták a Holt-tenger nyugati részén, Tel Aradban. Most, hogy új technológiát alkalmaznak a multispektrális képalkotásban, a Tel Aviv Egyetem kutató képesek voltak úgy megvilágítani az osztrakont, hogy az eddig nem látható üzenetet ki tudják olvasni.

Több ezer évvel ezelőtt Tel Arad katonai előörsként működött, így érthető, hogy a lelet előlapján katonai pénzügyekkel kapcsolatos információk szerepelnek. A darab hátlapja azonban üresnek tűnt eddig, de miután az új eljárással megvizsgálták, kiderült, ez a része is tele van szöveggel - és soha ne legyen ennél rosszabb üzenet: a borról szólt.
Fotó: PLOS One
Fotó: PLOS One

"Az újonnan felfedezett felirat egy borrendeléssel kezdődik, illetve cserébe ígérettétel a segítségnyújtásra, ha valami óhaja lenne a címzettnek", mondta Arie Shaus, a Tel Aviv Egyetem alkalmazott matematika osztályának kutatója és egyben a tanulmány társszezője.

"A szöveg tesz még egy megjegyzést egy ókori mértékegységre, a bátra (22 liter), amit a bor mérésénél is használtak."
Fotó: PLOS One
Fotó: PLOS One

Az osztrakon fotózásához egy Canon SLR 450D digitális fényképezőgépet és egy Tamron SP AF90mm F/2.8 Di 1:1 makró lencsét használtak egy sötét szobában. Különböző szűrök hozzáadásával végül megkapták az eredményt.

Remélhetőleg ezt a módszert több kutatócsoport is alkalmazni fogja, mert hát ki tudja, milyen jó ókori pletykákból maradtunk ki idáig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar tudósok színképadatbázisa segíti majd a csillagászok munkáját

Magyar tudósok színképadatbázisa segíti majd a csillagászok munkáját
Az adatbázisnak köszönhetően megbecsülhető a csillag effektív hőmérséklete, a felszínén mérhető… Tovább olvasom