Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Egy elrabolt amerikai lány naplója

Az amerikai Jaycee Lee Dugardot 1991-ben rabolták el. Most hozták nyilvánosságra naplóját, amelyet fogságának 18 éve alatt írt. A papírra vetett gondolatokat olvasva elborzad az ember, akaratlanul is átéli a kislány kétségbeesését, szenvedését, magányosságát és reménytelenségét.
2004. július 5-én – ekkor 24 éves volt – azt írta naplójába: „Úgy érzem, elmerülök, pedig szeretném ellenőrzés alatt tartani az életemet." Mégsem tehette: akkor már tizenharmadik éve szenvedett az őt elrabló Philip Garrido és felesége foglyaként.

Jaycee tavaly, 29 évesen térhetett vissza az igazi életbe: Garridóra valaki gyanakodni kezdett, és a rendőrök házkutatást tartottak a férfi kaliforniai otthonában. Ekkor szabadították ki az 1991-ben elrabolt Jaycee-t, aki már fiatal nőként, 29 évesen léphette át elrablója házának küszöbét.

Jaycee tavaly, 29 évesen térhetett vissza az igazi életbe.
Jaycee tavaly, 29 évesen térhetett vissza az igazi életbe.

A kislányt 1993. július 16-án rabolta el Garrido és felesége, Nancy, amikor iskolába ment.

A fiatal nő szabadulása óta ismeretlen helyen él két gyermekével, a 15 éves Angellel és a 12 éves Starlite-tal. Jaycee első gyermekét 14 éves korában szülte meg. Tizenhat éves volt, amikor Garrido újra megerőszakolta. Tizenhét évesen adott életet második gyermekének.

A rendőrök házkutatást tartottak Garrido kaliforniai otthonában.
A rendőrök házkutatást tartottak Garrido kaliforniai otthonában.

Jaycee naplójában – amelyet a bírósági tárgyalás során bizonyítékként fognak felhasználni – arról is ír: úgy érzi, Garrido elveszi az életét. Bejegyzéseiből kitűnik, hogy bár haragszik a férfira, nem akar – nem mer – neki fájdalmat okozni. Egy másik alkalommal pedig azt jegyezte be naplójába: már abban sem biztos, hogy a gondolatai a sajátjai.

Garrido jelenleg a tárgyalás megkezdésére vár, a vád gyermekrablás, személyes szabadság korlátozása és több rendbeli nemi erőszak. Garrido a börtönből folyamatosan megpróbál ügyvédein keresztül találkozni Jaycee-vel, annak ellenére, hogy a fiatal nő szabadulása után kijelentette: soha többé nem akarja látni.

A fiatal nő szabadulása óta ismeretlen helyen él két gyermekével, a 15 éves Angellel és a 12 éves Starlite-tal.
A fiatal nő szabadulása óta ismeretlen helyen él két gyermekével,
a 15 éves Angellel és a 12 éves Starlite-tal.

Korábban szakértők rámutattak: Jaycee nyilvánvalóan Stockholm-szindrómában szenved, hiszen bár hozzáfért a telefonhoz, és használhatta a számítógépet – elrablója saját vállalkozásában dolgoztatta –, soha nem próbált meg segítséget kérni. A fiatal nő szabadulása után azt mondta a pszichológusoknak: Garridóra úgy tekintett, mint a férjére, és erős érzéseket táplált iránta. Majdnem úgy éltek, mint a házaspárok. A pszichológusok szerint Jaycee teljes agymosáson ment át 18 éven át tartó fogsága alatt. Felvette az Allyssa nevet, és Garrido nyomdai vállalkozásában dolgozott, ő tartotta a kapcsolatot e-mailen az ügyfelek egy részével. A cég ügyfelei közül sokan udvariasnak, kedvesnek és szolgálatkésznek jellemezték az elrabolt lányt.

A fiatal nő szabadulása után azt mondta a pszichológusoknak: Garridóra úgy tekintett, mint a férjére, és erős érzéseket táplált iránta.
A fiatal nő szabadulása után azt mondta a pszichológusoknak: Garridóra úgy tekintett,
mint a férjére, és erős érzéseket táplált iránta.

Jaycee szabadulása után elmondta családtagjainak: bűntudata van amiatt, hogy Garrido iránt úgy érez, ahogyan feleség érez a férje iránt, holott a férfi többször megerőszakolta – de nem tud ezzel az érzéssel mit kezdeni.

Olvasóink írták

 • 6. tulipant 2010. március 22. 01:42
  „Kezdetben meg elrablas volt, hiszen valoban meg csak gyerek volt amikor elrabolta. Kesobbi evekben viszont mar nem. Hiszen a cikkbol vilagosan kitunik hogy lett volna alkalma segitseget kerni vagy elmenni, a torveny mellette allt, nem egy elmaradott vagy egy arab orszagban tortent ahol eselye sem lett volna no letere egy ferfival szemben.”
 • 5. csiperke73 2010. február 24. 00:24
  „Rohadék egy ember!
  Remélem a műanyaglakat is rározsdásodik!”
 • 4. leeannlarue 2010. február 21. 11:45
  „bocs, hogy szőrszál-hasogatok, de akkor most ´91-ben, vagy ´93ban rabolta el? két bekezdés két tök ellentmondó dátummal.
  ez olyan, mint Natasha Kampusch (így írják?), aki az elrablója házában él. bizarr!”
 • 3. floridaimagyar 2010. február 21. 04:30
  „Garrido korabban el volt itelve nemi eroszakert es volt gyanu hogy valami nem volt rendben a haza korul - csak a sheriff deputy-ik ketszer is elvetettek eszrevenni ami ott tortent. utalom azokat akik gyerekekkel eroszakoskodnak, es nagyon megvetem oket. Vedtelen gyerekeket bantani - nincs ennel nagyobb bun. Remelem elete vegeig a fogdaban fog szenvedni es legalabb reszben vissza fogja kapni azta fajdalmat amit okozott.”
 • 2. bambinaXX 2010. február 19. 00:04
  „és a gyerekeinek milyen rossz lehet...”
 • 1. Amira 2010. február 18. 08:20
  „Szegény lány! Remélem egyszer meggyógyul. Elrablója meg rohadjon élete végéig a börtönben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tutanhamon ˝családi titkai˝: lázban az egyiptológia

Az egyiptológia szakértői izgatottan várják a Tutanhamon fáraó múmiáján elvégzett DNS-vizsgálat… Tovább olvasom