Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Egy hegybe pumpálják, hogy ne kerüljön a levegőbe az üvegházhatást okozó gáz

Szén-dioxidot pumpálnak a Jura-hegység mélyén fekvő kőzetekbe svájci kutatók, azt vizsgálva, hogy az üvegházhatást okozó gázt vajon el lehet-e zárni ezzel a módszerrel, megakadályozva, hogy tovább erősítse a klímaváltozást.
A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) szakemberei az európai mészkőhegységrendszerhez tartozó Mont Terriben kialakított laboratóriumban végeznek vizsgálatokat.
    
A kutatók sós vízben feloldott szén-dioxidot pumpálnak a hegy mélyében lévő kőzetekbe, ahol egy vízhatlan agyagréteg elméletileg "fogságba" tudná ejteni a gázt.
 
Fotó: mont-terri.ch
Fotó: mont-terri.ch
   
Alba Zappone vezető kutató szerint a projekt első nyolc hónapjában mindössze 500 milligrammnyi szén-dioxidot pumpálnak a kőzetbe egy fúrt lyukon keresztül. Ezután megfigyelik, hogy a gáz interakcióba lép-e az anyaggal vagy egy törésvonalon keresztül kiszivárog.
    
Christophe Nussbaum, a Mont Terri projekt munkatársa szerint a szén-dioxid geológiai tárolása már létező gyakorlat, ám az erre szolgáló helyek általában lakatlanok, mint például a Szahara bizonyos részei.
    
"Ebben az esetben az az újdonság, hogy ha egy napon szén-dioxidot akarunk tárolni Svájcban, amely egy sűrűn lakott régió, akkor biztosnak kell lennünk abban, hogy a szén-dioxid nem fog felvándorolni a felszínre és beszennyezni például az ivóvízforrásokat" - magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy Svájc lakói átlagosan nagyjából 5,8 tonna szén-dioxidot termelnek évente.
    
A környezetvédő szervezetek, köztük a Greenpeace azonban aggódnak, hogy a projekt eredményeit esetleg sokan úgy értelmezik majd, mint "lehetőséget a további szennyezésre" és a technológia elterelheti a figyelmet a károsanyag-kibocsátás visszaszorítását célzó erőfeszítésekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelem, veszélyes lehet a házi készítésű macskaeledel!

Figyelem, veszélyes lehet a házi készítésű macskaeledel!
Az internetes forrásból származó vagy könyvekből vett macskaeledel-receptek többsége általában nem… Tovább olvasom