Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Egy lengyel zenész megépítette Leonardo da Vinci viola organistáját

Két színben pompázó billentyűi teljesen olyanok, mint a zongoráé, de megszólaltatva olyan hangot adnak, mint a cselló húrjai.
Ötszáz évvel a feltalálása után Slawomir Zubrzycki lengyel zongoraművész, hangszergyártó megépítette Leonardo da Vinci viola organistáját, amelynek két színben pompázó billentyűi teljesen olyanok, mint a zongoráé, de megszólaltatva olyan hangot adnak, mint a cselló húrjai.

A Mona Lisa alkotója, a nagy reneszánsz festő és sokoldalú géniusz 1470 és 1480 között vetette papírra a hangszer tervét – magyarázta az ötvenes éveiben járó Zubrzycki a krakkói Zeneakadémián tartott első teltházas koncertje előtt. A királykék színű, aranyozott hangszer egy hangversenyzongorára hasonlít.

Zubrzycki a mesternek az Atlanti Kódexben összegyűjtött rajzaira hagyatkozott a hangszer megépítésekor. A Leonardo műszaki és tudományos felfedezéseit tartalmazó 12 kötetes gyűjteményt ma a milánói Ambrosiana Könyvtárban őrzik.


A viola organista három hangszer sajátosságait egyesíti – a csembalóét, az orgonáét és a viola da gambáét – mondta Zubrzycki. Negyvenöt fokban nyitott fedele alatt, a hangszer belsejében 61 acélhúr van egy kerekekből és fogaskerekekből álló rendszerrel. Minden egyes húr egy-egy fekete, illetve világos faszínű billentyűhöz csatlakozik. A zongorától eltérően azonban a hangszernek nincsenek kalapácsai, hanem négy kerék mozog vonókhoz hasonlóan a húrokon. Lószőrrel vannak beborítva: hagyományosan ebből az anyagból készülnek a vonók is. Egy kerékszerű forgattyú segítségével mozgatja őket a zenész egy pedállal.

Amikor a zenész leüt egy billentyűt, az egyik keréknek dörzsöli a húrt. A vonó és a fém találkozásakor igen változatos hangok, a cselló, az orgona, illetve a harmonika hangjára emlékeztető rezgések keletkeznek.

Zubrzycki három évig dolgozott a hangszer megépítésén, 5000 munkaórát és 30 ezer zlotyt (több mint kétmillió forintot) fektetett a vállalkozásába.

A brüsszeli Hangszermúzeumban (MIM) őriznek egy ilyen típusú hangszert, amelyet Truchado Raymundo készített 1625-ben Spanyolországban. Pascalle Vandervellen, a múzeum szakértője szerint ez az egyetlen épen fennmaradt ilyen hangszer.

Olvasóink írták

  • 2. petrov 2013. november 17. 07:45
    „A hangszerről bővebben: http://videos.lexpress.fr/culture/musique/video-la-viola-organista-de-leonard-de-vinci-un-instrument-hors-du-commun_1299605.html”
  • 1. petrov 2013. november 17. 07:38
    „"A királykék színű, aranyozott hangszer egy hangversenyzongorára hasonlít". Amennyit látok belőle, nem hasonlít a kékre. Igaz nem tudom milyen a királykék... :D Talán a külső borítása mégis kék lehet ? A hangjára lennék igazán kíváncsi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2000 óta sokkal több fát vágtak ki a világon, mint amennyit elültettek

Argentína területének megfelelő erdőt irtottak ki 2000 és 2012 között, míg az újonnan telepített fás… Tovább olvasom