Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Elhunyt az atombomba egyik kifejlesztője

96 éves korában tüdőgyulladás miatt elhunyt John Wheeler, aki nagy szerepet játszott az atombomba feltalálásában, és nevet adott a fekete lyuk jelenségnek.
John Wheeler sok éven át a nagy presztízsű amerikai Princeton Egyetem professzora volt, és olyan nagyágyúkkal dolgozott együtt, mint Albert Einstein és a dán Niels Bohr.

– Számomra ő volt az utolsó titán, az utolsó szuperhős fizikus - mondta róla Max Tegmark, a Massachusetts Institute of Technology kutatója.

George Bush elnök nyilatkozatában kiemelte: ő volt „Amerika egyik legnagyszerűbb fizikusa. Wheeler diákok generációit inspirálta, felébresztette bennük az érdeklődést a tudományos felfedezések iránt".

1911-ben született, 21 éves korában doktorált fizikából a baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen. Az 1930-as évek közepén Dániába utazott, hogy Bohrral együtt dolgozzon. A dán tudós 1922-ben kapott fizikai Nobel-díjat az atomok szerkezetének és az azokból eredő sugárzásoknak vizsgálatáért.

Az atombomba gombafelhője
Az atombomba gombafelhője.

1939 elején a háborúval fenyegetett Európából Bohr az Egyesült Államokba menekült, azzal a hírrel, hogy a német tudósok rájöttek az uránium atomokat hasításának módszerére. Bohr Princetonban dolgozott, és Wheelerrel együtt felvázolták a nukleáris fúzió elvét.

A második világháború idején Wheeler részt vett a Manhattan projectben, és társaival az Egyesült Államok első atombombáját állította elő.

Wheeler - akinek bátyját, Joe-t 1944-ben egy olaszországi csatában ölték meg - soha nem fejezte ki sajnálatot azzal kapcsolatban, hogy az atombombát ledobták Japánra, csak amiatt, hogy az atombomba előállítása túl késő volt ahhoz, hogy véget vessen a háborúnak Európában.

Ezt követően Teller Edével együtt dolgozott az atombombánál lényegesen pusztítóbb erejű hidrogénbomba kifejlesztésén.

John Wheeler olyan nagyágyúkkal dolgozott együtt, mint Albert Einstein és a dán Niels Bohr
John Wheeler olyan tudósokkal dolgozott együtt, mint Niels Bohr vagy éppen Albert Einstein.

Wheelertől ered a fekete lyuk elnevezés: egy 1967-ben rendezett new york-i konferencián használta ezeket a szavakat arra a jelenségre, amikor egy nagytömegű csillag magja összeomlik és körülötte a téridő annyira meggörbül, hogy a fény képtelen kiszökni belőle, valamint a centrumában a sűrűség és a görbület pedig végtelen nagy lesz.

1998-ban megírt életrajzában azt írta, hogy a fekete lyuk „megtanított bennünket ara, hogy az űr összegyűrődhet, mint egy darab papír".

Wheeler felesége, Janette, akivel több mint 70 évig éltek boldog házasságban, tavaly októberben halt meg. Három gyermekük és számos unokájuk, dédunokájuk van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki rabolta ki Tutankhamon sírját?

Egy szürke novemberi reggelen a kutatók az ókori sír felé vették az irányt. Hátborzongató útjukon kevés fény kísérte őket. VIDEÓVAL Tovább olvasom