Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Elképesztő dologra bukkantak egy antarktiszi expedíció kutatói

Kétszázmillió éves ősgyík-lábnyomot találtak a Viktória-föld északi részén.
Egy antarktiszi expedíció kutatói mintegy 200 millió éves megkövesedett dinoszaurusz lábnyomra bukkantak a Viktória-föld északi részén.

A kéznagyságú nyom az archosaurus nemhez tartozó állattól származik - közölte szerdán a német Földtani és Nyersanyagügyi Hivatal (BGR) Hannoverben.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy mely dinoszauruszfaj lábnyomáról van szó. A kutatók a nyomot még 2016 januárjában találták, az antarktiszi Viktória-föld északi részénél, Helliwell Hillsnél, de felfedezésüket csak minap hozták nyilvánosságra a Polar Research című szaklapban.

A Viktória-föld déli részén kutatók már korábban találtak ősgyíkoktól származó csontokat, ezzel szemben a terület északi részén még egy fogra sem bukkantak - mondta az expedíció vezetője, Andreas Läufer. A kutató hangsúlyozta, hogy éppen ezért nem számítottak erre a nyomra.

Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. "Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük" - magyarázta Läufer.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fej nélküli női holttestre bukkantak a rejtélyes sírban

Fej nélküli női holttestre bukkantak a rejtélyes sírban
A guggoló pózban elhelyezett holttest egy 13 és 18 év közötti lányé. Tovább olvasom