Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Elkészült a világ legnagyobb űrteleszkópja

Elkészült a világ legnagyobb űrteleszkópja
A James Webb űrteleszkóp a NASA 26 éves Hubble-űrteleszkójának utódja lesz.
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bejelentette, hogy befejeződött a James Webb űrteleszkóp, a világ legnagyobb űrtávcsövének az építése.

A James Webb űrteleszkóp a NASA 26 éves Hubble-űrteleszkójának utódja lesz, 2018 októberében egy Ariane 5 rakétával fogják a világűrbe juttatni.

"Ma ünnepeljük azt a tényt, hogy teleszkópunk elkészült, és készen állunk arra, hogy bizonyítsuk működőképességét." Az új űrtávcső az űrkutatás egy teljesen új területét fogja megnyitni - közölte szerdai sajtóértekezletén John Mathr, a Webb-program Nobel-díjas tudósa.

"Olyan dolgokat fogunk látni, amelyeket még soha nem láttunk, mivel ez a teleszkóp jóval hatékonyabb lesz, mint a nagy Hubble-űrtávcső" - tette hozzá.

A NASA szerint mérnökeik és műszaki szakembereik szerdán sikeresen befejezték a WEBB űrtávcső teljesen összeszerelt fő tükrének első fontos optikai mérését. A következő lépés az lesz, hogy a 18 hatszögletű szegmensből álló, 6,5 méter átmérőjű fő tükröt szigorú teszteknek vetik alá, amelyek szimulálják azokat az éles hang- és vibrációs viszonyokat, amelyek teleszkópot a világűrbe juttató rakéta belsejében vannak.

Ezután megismétlik az optikai mérést, és összevetik az első méréssel, hogy megállapítsák, okozott-e bármilyen változást, vagy kárt a környezeti tesztelés.

A NASA 8,7 milliárd dollár költségvetésű programjában részt vesz az Európai Űrügynökség és a Kanadai Űrügynökség is. A NASA első igazgatójáról, James Webbről elnevezett űrtávcső a Földtől mintegy másfél millió kilométerről, a Föld-Nap rendszer L2 Lagrande-pontjából fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait, és mintegy 5-10 éven keresztül készít majd korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket. Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble-űrteleszkópé.

Az infravörös tartományban működő John Webb csillagászati műhold "szeme" képes lesz áthatolni a kozmikus poron és távoli égitestek igen halovány jelzéseit észlelni. Fénygyűjtő rendszerének 70-szer nagyobb a kapacitása, mint a Hubble-űrteleszkópé, ily módon a nagy tükörátmérőjének és az infravörös tartományban végzett megfigyeléseinek köszönhetően a világegyetem "hőskorába" kalauzol el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sértetlenül került elő a malajziai dzsungelben két hete eltűnt férfi

Sértetlenül került elő a malajziai dzsungelben két hete eltűnt férfi
Piócákkal borítva, kimerülten, de épségben került elő a borneói dzsungelből egy ausztrál férfi, aki… Tovább olvasom