Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Elküldte az utolsó adatokat a Plutóról a NASA űrszondája

Több mint ötórányi időre volt szükség ahhoz, hogy a felvétel a Földre érkezzen az űrszondáról.
Az utolsó adatokat továbbította a Földre a Pluto törpebolygó melletti elhaladásáról az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) New Horizons nevű űrszondája.

A Plutóról és holdjáról, a Charonról készült felvétel a héten érkezett meg az űrprogram marylandi irányító központjába - közölte pénteken a NASA.

Több mint ötórányi időre volt szükség ahhoz, hogy a felvétel a Földre érkezzen az űrszondáról, amely már 4,8 milliárd kilométerre jár bolygónktól.

"Megcsináltuk! Befejeződött a Pluto adatainak a letöltése!!" - írta Twitter üzenetében Alan Stern, a program vezető tudósa.

"Megvan az aranyládánk" - tette hozzá Alice Bowman, a misszió irányítója.

A New Horizons űrszonda 2016. január 19-én startolt a New Frotiers program első küldetéseként, és 2015. július 14-én repült el Pluto mellett, hogy adatokat gyűjtsön a törpebolygóról és holdjairól. A hét tudományos műszere által gyűjtött adatokat 2015 szeptembere óta folyamatosan továbbította a Földre. Több mint 50 gigabitnyi adatot juttatott el a John Hopkins Egyetemen lévő laboratóriumba. Az utolsó adat kedden érkezett meg.

Az űrszonda a törpebolygó és holdjai összetételéről gyűjtött adatokat, nagyfelbontású felvételeket készített róluk, vizsgálta a napszelet és a mágneses mezőket, tanulmányozta a Pluto légkörét és pormintákat vett.

Az irányítóközpont szakemberei most teljességgel meg fognak győződni arról, hogy semmi nem maradt az űrszonda adattárolóján, mielőtt letörölnék azokat, hogy helyet biztosítsanak a jövőbeni megfigyelésekről gyűjtött adatoknak - közölte Bowman.

A New Horizons most már több mint 500 millió kilométerre jár a Plutótól, és a Naprendszer egy másik távoli objektumához a 2014 MU69 jelzésű üstökösszerű égitesthez tart. A Naprendszer külső fagyos részén, a Kuiper-övben lévő új célpont nagyjából 1,5 milliárd kilométerre van a Plutótól. Az objektum körülbelül 45 kilométer átmérőjű, azaz alig egy százaléka a Pluto méretének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztrália egyre forróbbá és szárazabbá válik

Ausztrália egyre forróbbá és szárazabbá válik
1910 óta egy Celsius-fokkal emelkedett a felszíni hőmérséklet az ötödik kontinensen. Tovább olvasom