Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Előállították világ első mesterséges ivarsejtjét

A mesterséges spermiumok közvetlen felhasználását gyermeknemzésre egyelőre törvény tiltja Nagy-Britanniában.
A világ első, laboratóriumi körülmények között előállított, életképes férfi ivarsejtjének létrehozásáról számoltak be brit kutatók.

Az északkelet-angliai Newcastle egyetemének tudósai embrióból nyert őssejt felhasználásával hozták létre az őssejtkutatásra szakosodott nemzetközi szaklapban - Stem Cells and Development - szerdán leírt spermiumkultúrát. A szakértők szerint az eredmény elvezethet a férfiak gyermeknemzési problémáinak gyógyíthatóságához, de a kutatócsoport is elismeri, hogy még csak az első lépésről van szó, és a technika teljes kifejlesztése évekbe telhet.

Karim Nayernia professzor, a csoport vezetője szerint az eredmény azt teszi lehetővé, hogy a kutatók tanulmányozzák a férfi ivarsejtek képződésének folyamatát, és a nemzőképtelenség okainak jobb megértését. Lehetővé válik annak tanulmányozása is, hogy a reproduktív sejtekre miként hatnak a különböző toxinok, például a leukémiában szenvedő fiatal fiúk esetében a kemoterápia, amely egy életre nemzőképtelenséget okozhat; ez utóbbira a mostani tudományos vívmány akár megoldást is hozhat.

A professzor szerint a laboratóriumi eljárással nyert spermiumok rendelkeznek a természetes módon képződő férfi ivarsejtek tulajdonságaival: 23 kromoszómájuk van a nem reprodukciós célt szolgáló sejtek 46 kromoszómája helyett, felépítésük is azonos a nem laboratóriumban született ivarsejtekével, és mozgásképesek.

A mesterséges spermiumok közvetlen felhasználását gyermeknemzésre egyelőre törvény tiltja Nagy-Britanniában: a jogszabályi tilalmat éppen tavaly fogadta el a londoni parlament.

Olvasóink írták

  • 1. floridaimagyar 2009. július 12. 06:41
    „Baj van ferfiak - hamarosan muzeumi targyak leszunk !!! Mar a ferfiassagunkat is elveszik a tudosok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódít az Americas Army

A játék fejlesztője és tulajdonosa az Amerikai Egyesült Államok kormánya. Tovább olvasom