Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Eltűnik az északi-sarki jég - Tud úszni?

Az északi-sarki jégsapka 20-30 éven belül nyaranta teljesen eltűnik majd egy kutatócsoport szerint, amely az Északi-sarki jégtakarót tanulmányozta 2009 tavaszán.
A szakemberek szerint egy évtizeden belül a melegebb hónapokban valószínűleg hosszabb ideig szinte jégmentes lesz a térség.

en Hadow sarkkutató és két társa március 1. és május 7-e között 73 napon át 450 kilométer járt be az Északi- sarkvidéken. Több mint 6 ezer helyen vettek mintákat a jégből az északi-sarki Beaufort-tenger északi részén, és úgy találták, a jég átlagos vastagsága alig 1,8 méter, miközben a gerinceket is beszámítva ez korábban 4,8 méter volt.

"A nyári jégtakaró teljesen el fog tűnni 20-30 éven belül, de már jóval hamarabb jelentősen visszahúzódik. 10 éven belül az északi-sarki jég nyílt tenger lesz. Az 1,8 méteres átlagos jégvastagság az elsőéves jég jellemzője, amelyik nyáron sokkal sérülékenyebb. És a többéves jég sokkal gyorsabban húzódik vissza. Ez a folyamatban lévő globális klímaváltozás konkrét példája" - mondta Peter Wadhams professzor, a Cambridge-i Egyetem sarki óceánfizikai csoport vezetője.

A felmérés sötét képet fest a jégolvadással kapcsolatban, mert az "sokkal gyorsabban történik, mint gondoltuk". "Ha az északi jégsapka elmozdul, nagyon más és sokkal melegebb világban találjuk magunkat" - hangoztatta Martin Sommerkorn, a Természetvédelmi Világalap (WWF) nemzetközi sarkkutatási programjának klímaváltozási tanácsadója.

"Mindez a Föld népességének negyedét érintő áradásokhoz vezethet, jelentősen megnöveli az üvegházhatást és szélsőséges időjárási változásokat okozhat" - magyarázta.

A globális felmelegedés hatására felértékelődött az Északi-sarkkör, mert a zsugorodó jég egy napon fejlesztési lehetőségeket és új hajózási útvonalat jelenthet. A gyors olvadás lehetővé teszi majd az Észak-nyugati átjáró és a Csendes-óceán közötti kapcsolatot, ami 4800 kilométerrel csökkentheti a Távol-Keletről a Szuezi-csatornán Európába tartó hajók útját.

Olvasóink írták

 • 20. floridaimagyar 2009. október 18. 19:58
  „15-os - a jegkorszai otlet ha jol tudom abbol szarmazik hogy ha az eszaki sark megolvad az kesobb a Golf-aramlas eltuneset okozhatja ami meg valahogya szelek, stb megvaltozasat okozza, szoval valahol osszefugg a ketto. En amugy sem lattam havat mar 15 eve csak hagy jojjon!!!”
 • 19. floridaimagyar 2009. október 18. 19:55
  „Lehet hogy nehanyan meg hasznot is huznanak az elolvado eszaki sarkbol, mert akkor majd konnyebb lesz hajozni Eszak-amerika es Europa kozott.”
 • 18. THK 2009. október 16. 09:35
  „#15,
  ez sajnos nem igaz, nézz utána!
  Grönlandon a jégréteg több SZÁZEZER éves korú...

  Az más kérdés, h a középkorban valóban melegebb volt, mint most, sőt, valszeg tényleg erősen túlzott a fölmelegedés hiszti - de ettől még konkrétan Grönland az emberi időkben sosem volt teljesen zöld, max. a déli partvidékein kisebb terület (ami most is az).

  Állítólag az egész elnevezés oka marketing: Vörös Erik telepeseket szeretett volna oda csábítani, ezért adta ezt a vonzó nevet bő ezer éve...
  (a jóval enyhébb éghajlatú Izlandnak hasonló, csak épp fordított okból adtak ijesztő, "Iceland" nevet: azt szerették volna maguknak megtartani)”
 • 17. flexsnake 2009. október 16. 06:51
  „11. ha minden jég elolvadna az óceánok vízszintje 1centivel emelkedne... szerinted mi lenne? Semmi. Alacsonyabb páratartalom.”
 • 16. honorus 2009. október 16. 06:50
  „flexi a Piri Reis féle térkép az Antarktiszi szigeteket ábrázolja -jégfeltét nélkül, a déli féltekén:)”
 • 15. Gingko 2009. október 16. 02:12
  „Sajnos a tengerpartok tájainak, településeinek ezzel vége.”
 • 14. mattil 2009. október 16. 00:46
  „Grönlandöt éppen azért hívják Grönlandnak, azaz zöld szigetnek, mert párszáz éve még zöld sziget volt. Voltak telepesei is, nem is kevesen, akikről annyit mindenképpen tudunk, hogy többfajta gabonát (!) termesztetettek ezen a szigeten. Aztán lehült arrafelé az idő és persze ma már nem éppen gabonatermesztésre alkalmas időjárás van arrafelé. Ez azért is érdekes, mert akkoriban még nem voltak gépkocsik, és környezetszennyezés és lám mégis változott az éghajlat párszor. Kicsit túlzó ezért szerintem ez a hisztéria a felmelegedéssel kapcsolatban.
  A mai Népszabiban meg éppen azt ecsetelte az egyik cikk, hogy rosszak a számítások, és nem felmelegedés, hatalmas jégkorszak jön, úgyhogy inkább tüzifából spájzoljunk..”
 • 13. Celtis 2009. október 15. 22:32
  „Nyugi. Ha elolvad az Északi-Sark és az Antartktisz jegének jelentős része, kb. 12-15 méterrel emelkedik meg a vízszint. Ez Magyarországot közvetlenül egyáltalán nem érinti.

  Viszont Indiában, Kínában, Afrikában stb. óriási területek kerülnek a part mentén víz alá, és éppen ezeken a területeken százmilliók élnek, valódi népvándorlások indulhatnak meg. A világgazdaság garantáltan megrogy ekkora terhelés hatására, és bizony, többek közt Magyarországnak is fel kell majd ajánlania a helyet szegény földönfutóvá váló hollandusoknak stb.”
 • 12. Esovaro 2009. október 15. 21:58
  „11-hez .Gronladd felett jul 23-an repultem at a parti reszek kivetelevel teljesen jeg alatt volt es Kanada eszaki resze is .”
 • 11. Esovaro 2009. október 15. 21:54
  „ha eddig a 4.8 meter jegvastagsag lecsokkenese 3 meterrel nem okozott aradasokat akkor a maradek 1.8 meteres jeg eltunese sem fog.Ugye a jegnek kb 1/10-es van a vizszint felett, ha eloelvad eppen ennyivel csokken a terfogata,vagyis a vizszint ugyanannyi marad.
  A jegkockas talbol se ont ki a viz ,ha elolvad benne a jeg”
 • 10. CID 2009. október 15. 21:54
  „Basszus flexi, és mi lesz Grönlanddal ?”
 • 9. Kreatív 2009. október 15. 21:15
  „Úgy 10 napja Perőcsényben a kocsma előtt vártuk a buszt, amikor lejöttünk a hegyről.
  Arról beszélgettünk a helybeliekkel, hogy a középkorban sokan feljebb éltek,
  ott ahol most csak várromok vannak.
  - Majd felmegyünk újra, ha elolvadnak a jéghegyek, és elönti a falunkat a víz! - mondták.
  Feljajdultunk.
  Perőcsény 185 méteren van.
  Akkor pont 100 méternyi víz áll majd Szeged fölött...”
 • 8. Mignon 2009. október 15. 20:48
  „Flexi!
  Azok a Piri Reis terkepek allitolag hamisitvanyok.
  Erdekes azert bennük, hogy Del-Amerika partvideke is fel van tüntetve......
  Nem tudom, de mindegy is.

  Annyiban igazad van, hogy volt mar jegkorszak, amikor Eszak-Europaban is kb. Berlin vonalaig
  kilometer vastag jeghegyek voltak.
  Az is elolvadt.
  Ma, megsem jarunk derekig jeges vizben.............!
  ;)”
 • 7. flexsnake 2009. október 15. 19:55
  „Már volt jégmentes az sem emelte meg annyira a vízszintet hogy problémát okozzon. Akkor készültek a Piri Reis térképek eredetijei.”
 • 6. tzrtz 2009. október 15. 18:54
  „Na majd jön hozzánk a fél világ. Minden holland, ír meg angol itt fog kuncsorogni, talán még mások is. Eljön még a mi időnk...”
 • 5. Mignon 2009. október 15. 18:39
  „4. rozator
  Valoban van ott "Ferenc Jozsef föld", a Monarchia idejeböl.
  Ma Oroszorszaghoz tartozik.”
 • 4. rozator 2009. október 15. 18:26
  „Van ott nekünk valami Szent-József (szent-jános, vagy valami) föld! Lehet telket árulni!”
 • 3. rodeziai 2009. október 15. 17:53
  „"Tud úszni?"
  azért nem kellene ezen viccelődni, " vicces"(inkább gáz) címet adni egy ilyen komoly probléma kapcsán...”
 • 2. web 2009. október 15. 17:31
  „majd építünk vízen ringó házikót mint a Tiszán az a vigyorgó valaki(?)”
 • 1. cumania 2009. október 15. 17:11
  „Aztán arra ébredt, hogy a bilibe lóg az ujja... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfejtették a Jézus Krisztus gyík titkát - videóval!

A BBC forgatócsoportja a közép-amerikai Belizében készített nagy sebességű videofelvételt egy… Tovább olvasom