Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Eltűnőben van a svájci hótakaró

Ezt bizonyítja több mint 20 év műholdas felvételeinek elemzése.
Eltűnőben van a svájci hótakaró, ezt bizonyítja több mint 20 év műholdas felvételeinek elemzése.


Míg 1995 és 2005 között az ország teljes területének 36 százalékát foglalták el a kevés hóval borított vagy hó nélküli régiók, 2005 és 2017 között kiterjedésük 44 százalékra növekedett - jelentette szerdán a Genfi Egyetem.

Eszerint a hó nélküli és hóban szegény területek 5200 négyzetkilométerrel növekedtek. Ez a mértékű növekedés nem fér bele a mérések hibahatárába.

Az örök hó térsége is zsugorodott az elemzés szerint. Azok a régiók, ahol 80-100 százalékos valószínűséggel minden évben esik a hó, 1995 és 2005 között átlagosan a svájci területek 27 százalékát alkották. Azóta 23 százalékra csökkent a területük, ami 2100 négyzetkilométernyi veszteséget jelent.

"Svájcban eltűnik a hó, és ez valószínűleg a klímaváltozásra vezethető vissza" - írta közleményében az egyetem. Az okok kutatása azonban nem képezte a projekt részét.

A tudósok az ENSZ Környezetvédelmi Programja, az UNEP és más egyetemek közreműködésével értékelték a 6500 műholdképet, ezzel elsőként alkották meg Svájc legátfogóbb ilyen elemzését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új értelmet adtak a "felforr az agyvizem" mondásnak magyar kutatók

Új értelmet adtak a
A tartós stresszhatásért felelős új agyi folyamatot azonosítottak a Semmelweis Egyetem kutatói. Tovább olvasom