Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Énekesek, színészek menekültek a halálba

Szeged – A katolikus tanok szerint az öngyilkosság ellenkezik Isten szeretetével. A huszadik században kiváló zenészek, politikusok adták fel a reményt, végeztek magukkal.
Az öngyilkosságról a Wikipédia szűkszavúan csak annyit ír: „szándékos cselekmény, amelynek célja és végeredménye a cselekvő saját életének kioltása". Múlt pénteken az egykori kormányszóvivő, Daróczi Dávid is véget vetett az életének – holtan találták egy budapesti lakásban.

Annak a folyamatnak, amelynek a végén valaki eljut az öngyilkosságig, rengeteg tényezője ismert. Egy blogger a sokszori csalódás, folyamatos kudarcok végén ért el arra a szintre, hogy már nem kívánt élni. Járt pszichiáternél, kereste a kiutat, nem sikerült neki. „Az ismeretlen felfedezése boldogít mindenkit: gyereket, felnőttet egyaránt. Szóval amikor már mindent felfedeztünk, és hasonlóan remek személyiségetek van, akkor egyszerűen vége. Tudjátok, mi mozgatja a világot, és elértetek már szinte mindent. A maradékhoz a világuralom kell, de az meg nem megy csak úgy uk-muk-fuk. Hiszen arra törekszik az összes nagyhatalom vezetője. Gondolataidat megfertőzi, hogy az emberek mennyire kiszámíthatóak, a globalizáció terjeszkedése, a pénz hatalma, az állatok szenvedése, a szerencsétlen sorsú emberek reménytelensége. Szeretném tisztázni, hogy a globalizáció rossz is meg jó is. Ami engem elszomorít, hogy a jövőt egyhangúvá, unalmassá teszi" – írja blogjában vision.

Ha végignézzük a magyar és a világtörténelmet, rengeteg ismert zenészt, színészt és politikust találunk, aki saját kezűleg végzett magával.

Domján Edit, az 1932-ben született színésznő – a szintén öngyilkos Szécsi Pál szerelme – 1972-ben végzett magával. Domján többször próbálkozott, csak a halála előtti napon barátnőjének vallotta meg a korábbi kísérleteket. December 26-án már nem ment be a színházba, 40. születésnapja után egy nappal holtan találták a fürdőkádjában. Pályatársai szerint a színésznő többször beszélt arról, hogy csak negyvenéves koráig akar élni – a jelek szerint ezt teljesen komolyan gondolta.

Schütz Ila és Szabó Győző a Valami Amerikában.
Schütz Ila és Szabó Győző a Valami Amerikában. Fotó: www.filmkultura.hu

Schütz Ila, az 1944-ben született színésznő 2002-ben bekövetkezett hirtelen haláláig méltán népszerű volt, és ünnepelt pályát futott be. Önéletrajza szerint férje halálát követően depressziós lett, nem lelte örömét a munkában. 2001-ben még takarítónőként feltűnt a Valami Amerika című filmben, ahol felejthetetlent alakított az űrsütik elfogyasztása után. A film készítői a második részben egy snitt erejéig megemlékeztek Schütz Iláról.

Az egyik leginkább megosztó történelmi személyiség Adolf Hitler. Az 1889-ben született német vezető 1945-ös öngyilkosságához is mentális problémák vezettek. A Führer Berlin bombázásától teljesen kiborult, beszámíthatatlanul viselkedett. A bunkerjében, feleségével együtt végzett magával.

Teleki Pál
Imrédy Béla, Teleki Pál, Bárczay Ferenc és Darányi Kálmán egy politikai vacsorán, az 1930-as évek végén. Fotó: Escher Károly, Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára, Budapest

Két hazai politikus is önkezűleg vetett véget az életének: Széchenyi István és Teleki Pál sem bírta a rá nehezedő nyomást. Telekit kétszer választották Magyarország miniszterelnökévé, először 1920-ban, majd 1939-ben. 1941-ben bekövetkezett haláláig – amiről sokan nem hiszik, hogy öngyilkosság volt – több külpolitikai sikert is elért. Többek között Erdély visszacsatolását, valamint gátolta a németek Lengyelország elleni támadását azzal, hogy 1939 szeptemberében megtagadta a azon kérésüket, hogy csapataik használhassák a Nagyszalánc–Velejte vasútvonal magyar szakaszát.

Széchenyi halálával kapcsolatban is megosztottak a vélemények. Az új Magyarország megteremtője 1848-től már nemzethalált vizionált, amelyért saját magát tette felelőssé. A Wikipédia szerint „szeptember elején már környezete is tudta, hogy Széchenyi beteg. Amikor szeptember 5-én betegszabadságra indult, világos volt számára, hogy soha többé nem fogja látni Pestet. A folytonos tépelődés a haza sorsán, a forradalom víziója lassanként megtörte szellemi erejét. Orvosa, Balogh Pál szeptember 5-én Döblingbe, a Görgen gyógyintézetébe vitte. Hosszú éveken keresztül tartózkodott itt, felesége is Bécsbe költözött, és folyamatos kapcsolatban állt Széchenyivel és környezetével". A legnagyobb magyar 1860. április 8-ára virradó éjszaka önmaga ellen fordította fegyverét. Vannak azonban feltételezések, miszerint meggyilkolták.

A sort szinte végtelenül folytathatnánk: Csáth Géza, József Attila, Osvát Ernő, Wass Albert, Márai Sándor, Robert E. Howard, Vlagyimir Vlagyimirovics Majakovszkij. Amerikai zenészek és színészek közül is sokan végeztek magukkal: Kurt Cobain, Elvis Presley, Marilyn Monroe. És szinte csak páran tudnak azokról a névtelenekről, akik egy nap eldobták maguktól az életet.

Olvasóink írták

 • 14. franzvon 2010. április 09. 18:45
  „Elvis nem lett öngyilkos.
  Mindenféle gyógyszereket szedett, meg elhízott, szíve nem bírta, de ez nem tudatos öngyilkosság volt...”
 • 13. Léni 2010. április 09. 17:25
  „Egyetértek nyolcassal, Hitler nem tartozik ide!”
 • 12. smalltown 2010. április 09. 17:14
  „milyen jo is masok felett itelkezni......:(”
 • 11. segesvarics 2010. április 09. 16:29
  „8. hozzászólás unknown 2010.04.09. 15:10

  értelemszerűen ő kivétel. bocsánat.”
 • 10. katicaa 2010. április 09. 16:09
  „Bátorság az élethez kell........................”
 • 9. dodó 2010. április 09. 15:45
  „És mindez semmi! Szót sem érdemel!
  Hol vannak ezek az emberek D. Józsefhez képest?”
 • 8. unknown 2010. április 09. 15:10
  „Kedves S. Csaba, a felvezető mondat így szól: "...kiváló zenészek, politikusok adták fel a reményt, végeztek magukkal..."
  Azért én Hitlert kihagytam volna a felsorolásból. Az ő esete mentálisan sem illik a többi felsorolt név, eset közé.”
 • 7. MaLiCa 2010. április 09. 13:57
  „Elvis Presley?
  Persze bizonyos értelemben minden önpusztító ember öngyilkos de nem hiszem hogy ennyire filozofikusan gondolták...”
 • 6. Carlo 2010. április 09. 10:54
  „akinek elege lett ebből az életből, az felőlem lehet öngyilkos
  de akkor is csak gyilkos”
 • 5. nemecsekerno_007 2010. április 09. 10:39
  „1. NTK 2010.04.09.

  Öngyilkosság = Emberi gyengeség

  Kétféle ember van. Van aki öngyilkos lesz, van olyan aki mellett öngyilkosok lesznek mások.

  :)”
 • 4. segesvarics 2010. április 09. 09:43
  „én kérem elnézést.”
 • 3. szegedil 2010. április 09. 09:11
  „Cserháti nem lett öngyilkos. Eddig is tudtam, de vissza is olvastam és az orvosai nyilatkozták, hogy érrepedés történt.
  Ekkora égést.”
 • 2. SBetti 2010. április 09. 09:05
  „Cserháti Zsuzsa öngyilkos lett? Nem az volt anno, hogy gyomorvérzése lett a sok stressz és fogyókúrát követően?”
 • 1. NTK 2010. április 09. 08:46
  „Öngyilkosság = Emberi gyengeség”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Homoszexuális volt Almásy gróf, az angol beteg?

Az angol beteg című Oscar-díjas filmben Almásy László grófról kialakult szoknyabolond képet cáfolta… Tovább olvasom