Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 29°C Még több cikk.

Ezer éves érmét találtak egy lakatlan ausztrál szigeten

Valószínűleg a középkori Afrikából származó érmét találtak egy lakatlan ausztrál szigeten, a pénz akár ezer éves is lehet.
Valószínűleg a középkori Afrikából származó érmét találtak egy lakatlan ausztrál szigeten, a pénz akár ezer éves is lehet. A rézérme a Wessel-szigetekhez tartozó Elcho-szigeten, Ausztrália északi partjai közelében került elő. A tudósok szerint az érme azokhoz hasonlít, amelyeket a Királyi Ausztrál Légierő (RAAF) egy katonája talált 1944-ben a Wessel-szigetek egy meg nem nevezett, elhagyatott tengerpartján.
 
fotó: dailymail
fotó: dailymail


A háborúban talált érmékről kiderült, hogy egy kelet-afrikai városból, a mai Tanzánia területén lévő Kilwából származtak. Ha a most megtalált érméről is megállapítják, hogy Kilwából való, akkor akár 1000 éves is lehet, mert a kilwai szultanátus a 11. században kezdett saját pénzt verni. Az érmét Canberrába szállították, hogy megvizsgálják az eredetét és korát.

Hetekbe telhet, ám ha a réztartalma azonos, az tényleg igazolhatja eredetét.

- magyarázta kedden Mike Owens, az érmét felfedező csoport egy amatőr történész tagja.

Nagyon törékeny és vékony, de a mérete megfelelő, a súlya megfelelő, a színe is jó, és a szakértőink szerint Kelet-Afrikából származik, mert semmi máshoz nem hasonlítható.

- jelentette ki Owens. A Past Masters amatőr történészekből, kutatókból és régészekből álló csoport öt évet töltött el az 1944-es lelet helyszínének felkutatásával. A csoport bizakodik, hogy az eredeti helyszínt sikerült fellelniük, és az támpontot adhat, hogy hogyan kerültek az érmék Ausztráliába.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az eddigi legrégibb részletét találták meg az Odüsszeiának Görögországban

Az eddigi legrégibb részletét találták meg az Odüsszeiának Görögországban
Olümpiában, az ókori olimpiák helyszínén találtak rá az agyagtábla töredékre. Tovább olvasom