Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Fáraókori hivatal maradványait tárták fel Felső-Egyiptomban

Fáraókori hivatal maradványait tárták fel Felső-Egyiptomban
Az egyiptomi régészeti tanács elnöke szerint az épületegyüttes az eddigi legrégibb lelet, amelyre Tel Edfuban bukkantak.
Fáraókori közigazgatási hivatal maradványaira bukkantak egyiptomi és amerikai régészek a felső-egyiptomi Asszuán tartományban, a mintegy 4400 éves épületeket közigazgatási hivatalként és bányafeltárásokon felszínre hozott drágakövek, ércek raktározására használták - közölte az egyiptomi régészeti tanács.

A Nílus menti Asszuán városától északra fekvő Tel Edfu lelőhelyen talált épületek egyike az V. dinasztia idején uralkodó Iszeszi fáraó (Kr.e. 2381-2353) idejéből való, a másik épületet mintegy 4200 éve, a hatodik dinasztia (Kr.e 2323-2135) idején építették.
    
"Az épületegyüttest olyan anyagok raktározására használták, amelyeket a fáraó által a keleti sivatagba indított expedíciók során feltárt bányákból nyertek" - közölte Nadine Mueller, az amerikai-egyiptomi régészeti misszió vezetője, a Chicagói Egyetem régésze. A misszió 2014 óta végez feltárásokat az észak-afrikai országban.
    
Mueller hangoztatta, hogy az épületegyüttes és a benne talált tárgyak az Iszeszi fáraó idején szervezett expedíciókról tárnak fel információkat. 
    
Musztafa Vaziri, az egyiptomi régészeti tanács elnöke szerint az épületegyüttes az eddigi legrégibb lelet, amelyre Tel Edfuban bukkantak. "A korábban talált legősibb leletek a hatodik dinasztia második feléből valók" - emlékeztetett.
    
Az épületekben találtak számos korabeli tárgyat, köztük Iszeszi fáraó 220 agyagpecsétjének gyűjteményét, az expedíciókban és a bányafeltárásokban részt vett bányászok nevének hivatalos listáját, köztük vezetőjük egy bizonyos Szementio nevével. 
    
A régészeti tanács illetékese azt is bejelentette, hogy egy másik egyiptomi régészcsoport az asszuáni Kom Ombo templomban négy Ptolemaiosz-kori műtárgyra, köztük egy sztélére bukkant, a templom nyugati oldalán.
    
A 40-szer 27 centiméteres kissé hiányos sírkövön egy férfi és felesége látható, amint egy ülő istennek ajánl áldozatot. Két mészkőből készült szobor Hórusz istent, az ég urát ábrázolja sólyom alakjában.
    
A Kom Ombo templomot a hellén korban uralkodó Ptolemaiosz-dinasztia (Kr.e 180-47) építette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elképesztő dolog derült ki a kutyákról

Elképesztő dolog derült ki a kutyákról
Az izzadság mellett az izolált DNS-t is képesek kiszagolni a személykereső kutyák. Tovább olvasom