Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Feladta a leckét a vitrinjében rejtélyesen megforduló ókori egyiptomi szobor

Feladta a leckét a tudósoknak a Manchesteri Múzeumban megfigyelt rejtélyes jelenség: egy ókori egyiptomi szobrocska a jelek szerint magától fordult meg a vitrinjében.
A történtekről beszámoló The Daily Telegraph szerint az ismert fizikust, Brian Coxot kérték fel a jelenség magyarázatára.

A Kr.e. 1800-ból származó, 25 centiméter magas szobrot egy múmia síremlékében találták, és nyolc éve került a múzeumba, de csak most vették észre, hogy mozog. A Machesteri Egyetemen fizikát tanító Cox szerint az "eltérő súrlódás" okozhatja a jelenséget. A múzeum egyiptológusa, Campbell Price viszont az egyiptomi átokról beszél.


Price vette észre, hogy a szobor elfordult. Mint mondta: nagyon különösnek találta, mert csak neki van kulcsa a tárolóhoz, amelyben a szobor áll. Visszafordította, de másnapra a szobor megint elfordult, ezért ráirányítottak egy videót, és mikor megtekintették kiderült, hogy bár a mozgást szabad szemmel nem lehet követni, a szobor valóban magától megfordult a képek tanúsága szerint.

Price felidézte: az ókori Egyiptomban úgy tartották, ha egy halott múmiáját megbolygatják, a mellé temetett szobor átveheti a szerepét, és otthont adhat a lelkének. "Talán ez okozza a mozgást" - vélekedett az egyiptológus.

A tudós azt is kifejtette, miért kételkedik Cox szakvéleményében: "Brian szerint a jelenséget eltérő súrlódás okozza, vagyis két felszín, a szerpentin kőzetből készült szobor és az üvegpolc érintkezése olyan finom vibrációt kelt, ami megfordítja a szobrot. Ám amióta a múzeumban van a szobor, mindig ezen a felszínen állt, és eddig nem mozdult. Vajon miért éppen körbefordul?" - tette fel a kérdést Price.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar tanulmány a kvantummemória használatának eredményeiről a Nature-ben

A kvantummemória használatában előrelépést jelentő eredményeikről a tudósok a rangos Nature… Tovább olvasom