Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Fény derült a békagyilkos gomba titkára

Ausztrál kutatóknak sikerült megfejteniük, hogyan végez kétéltű áldozataival a chytridiomycosis nevű gombabetegség.
A gomba világszerte tizedeli a kétéltűek állományait, néhány éven belül több faj kihalását is okozta. Úgy tűnik, a kórokozó az elektrolitok egyensúlyát zavarja meg, amely végül szívleálláshoz vezet.

A kétéltűek bőre különböző szerepeket tölt be az állatok életében. A fajok legtöbbje képes rajta keresztül lélegezni, ezen kívül elektrolitokat - például nátriumot vagy káliumot - is képes felvenni környezetéből vagy leadni.

Az elsősorban ausztrál kutatókból álló csapat bőrmintákat vett egészséges és fertőzött ausztrál levelibékáktól, és rájöttek, hogy az elektrolitok sokkal kevésbé jutottak át a bőrön, ha azon megtelepedett a gomba. A fertőzött békák vére és vizelete pedig sokkal kevesebb nátriumot és feleannyi káliumot tartalmazott, mint egészséges társaiké. Más állatokról, például az emberről is ismert, hogy ez a zavar szívleálláshoz vezethet.

A kutatók EKG-t is készítettek a békák szívéről a halálukat megelőző órákban, amelyek kimutatták, hogy a leállást megelőzően ritmuszavar lépett fel. Az elektrolitok egyensúlyát helyreállító gyógyszerek adagolásával az állatok pár órára vagy napra jobban lettek, de végül mind elpusztultak - írják a kutatók a Science című folyóiratban.

A következő lépés az lesz, hogy hasonló vizsgálatokat végezzenek más fajokon is - mondta a BBC-nek a kutatás vezetője, Jamie Voyles, az ausztrál James Cook Egyetem kutatója. Egy másik fontos feladat lesz megvizsgálni, hogyan gátolja a chytrid gomba (Batrachochytrium dendrobatidis - Bd) az elektrolitok cseréjét.

Lehetséges, hogy a Bd egy toxint választ ki, vagy a sejteket roncsolja - véli Matthew Fisher, az Imperial College London munkatársa. Mindenképp fontos, hogy ez kiderüljön, hiszen a mostani kutatás eredménye még nem oldja meg a problémát - azt nem árulja el, hogyan lehetne útját állni a pusztító kórnak, és megmenteni a vadon élő békákat.

A fogságban élő kétéltűeket könnyedén lehet gyógyítani gombaölő szerek segítségével, de a természetben ez még megoldásra vár. Számos kutatócsapat próbálja felderíteni a békák bőrén természetesen előforduló baktériumokban rejlő lehetőségeket. Amennyiben sikerül megérteni, hogyan zavarja meg az elektrolitok egyensúlyát a gomba, a békákat segítő baktériumokat is könnyebben lehetne azonosítani, és végül gátat vetni a pusztító kórnak.

Olvasóink írták

  • 3. rodeziai 2009. október 29. 14:56
    „hát igen a békagyilkos bérgyilkos gomba esete a délmagyarral”
  • 2. frsbegbie 2009. október 29. 11:13
    „´ Más állatokról, például az emberről ´ :)”
  • 1. flexsnake 2009. október 28. 21:03
    „elöszőr a vízi lények pusztulnak el, majd a táplálkozási láncban feljebb lévők, végül mind. Pá emberek :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feketeszakáll hajójának horgonyát felhozták a felszínre

A karibi kalóz, Feketeszakáll zászlóshajójának roncsai mellől hoztak fel a búvárok egy horgonyt. Tovább olvasom