Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Fesztelenség - kordonok közé zárva

A szombati Tarka Magyar! demonstráció előtt néhány órával csend és béke honolt az Andrássy úton, az öreg nénik kutyát sétáltattak, a tinik a kirakatokat nézték, és körülbelül kétszáz rendőr sorakozott a biciklis sávban, a csapatszállítóik mentén.
A szervezők többsége már dél környékén a Gödör klubban berendezett főhadiszálláson tanácskozott, majd tizenhárom óra magasságában eligazítást tartottak, Várady Tibor a Humanista Párt elnöke az esőben állva egy megafonon keresztül közölte a teendőket az aktivistákkal és a civil szervezetek képviselőivel. Többször is kihangsúlyozta, hogy ez egy békés demonstráció, amennyiben mégis erőszakot vagy agressziót tapasztalnak, akkor az szándékos provokáció. A Gödör klubban meglepően fesztelen arcokat látni, mindenfelé transzparensek, zászlók és néhány angyaljelmez is feltűnik. Bódis Kriszta író, dokumentumfilm-rendező, a Tarka Magyar! szóvivője folyamatosan beszél élőszóban vagy telefonon, tárgyal, pörög, ahogyan Novák Péter is, bár neki jut ideje tréfálkozni, csevegni a többi szervezővel. Az egész helyet betölti valami feszültséggel teli vidám várakozás és izgalom.

Az Erzsébet téren tizennégy óra magasságában már gyülekeznek a rendőr menetoszlopok, de a teknőspáncélok még nem kerültek fel. Egy férfi mellettem sétál a téren trikolor kitűzővel a sapkáján, kéjes arccal vörös kukoricát morzsol a földre: „nesztek, abrak tarka marháknak"- mondja és kuncog, majd a tér lezárása előtt átvonul az épp gyülekező ellentüntető táborba. Már órák óta rendőrségi helikopter köröz a belváros felett idegesítő berregéssel. A térrel átellenben, az út túloldalán körülbelül tízen ácsorognak és beszélgetnek két Árpád-sávos zászló alatt, velük szemben a téren kétszer ennyi rohamrendőr nézelődik, nem tűnnek idegesnek, néhányukkal járókelők beszélgetnek kedélyesen, az egyik mellettem álló épp az édesanyjával beszél telefonon.

Fotó: Huszti István / Index.hi
Többezren vettek részt a Tarka Magyar! elnevezésű felvonuláson.
Fotó: Huszti István / Index.hu

Délután háromig körülbelül kétszáz érdeklődő volt a téren, de percek múlva elkezdtek áramlani egyre nagyobb sorokban az emberek. Fél négykor Novák Péter köszöntötte a jelenlévőket, és bíztatott mindenkit, hogy hívják el barátaikat, ismerőseiket erre a vidám rendezvényre, bár ekkor talán már késő volt. A rendőrökön kívül egy cigány civil szervezet is óvta a rendet, a Készenléti Közrendvédelmi Akciócsoport, akik fényvisszaverő mellényben járőröztek a tömegben.

Az Akciócsoport két tagja elárulta: Tura községből érkeztek, és örülnek, hogy ilyen színes felvonulást biztosíthatnak, úgy érzik nem lesz semmilyen rendbontás, ez egy másfajta tömeg.

A tömeg tényleg másfajta volt, színes mondhatni tarka, voltak itt raszta-fiúk és kopasz lányok, meleg és hetero párok, zsidók, keresztények, buddhisták. A balomon punk párocska szöges kabátban és bakancsban, a jobbomon nyugdíjas házaspár konszolidált elegáns polgáriságban, a férfi pipázik, míg a punk srác cigit kér tőlem, sajnos nem szolgálhattam vele.

Novák Péter háromnegyed négy körül konferálta fel Bódis Krisztát, aki felsorolta a tüntetés céljait, és bírálta a magyar politikai elitet a kialakult anti-demokratikus gyakorlatok miatt. Megemlékezett Gandhiról és kifejezte örömét, hogy vannak még emberek, akiknek fontos az erőszakmentesség. A beszédet és eligazítást követően világzene szólt, mindenki az indulásra várt, kérdésemre egy tizenéves peace-zászlós lány elárulta, a szülei nem akarták, hogy eljöjjön, mert veszélyesnek gondoljáka rendezvényt, de ő nem fél, hiszen rengeteg rendőr van a környéken. Ekkor körülbelül négyezer főt számlált a tömeg.

Fotó: Huszti István / Index.hi
A rendezvény békésen zajlott.
Fotó: Huszti István / Index.hu

Ez igen kevés annak tükrében, hogy százezer embert vártak a főszervezők, de még ez is szép szám, amennyiben azt nézzük, hogy a deklaráltan politikamentes felvonulásra rátelepedett a politikai elit egy része és ezzel távol tartott sok ezer embert. Nem akartunk a miniszterelnökkel összetűzni, azzal is ő kerülne a középpontba, amit pedig mindenképpen el akartunk kerülni – mondta el Szabó Anita a Humanista Párt aktivistája.

A színes zászlókkal és transzparensekkel ékesített tömeg négy órakor indult el az Andrássy úton a Hősök tere felé. Az Erzsébet térről kiérve igen nyomasztó és ijesztő a nagyszámú, teljes menetfelszerelésben figyelő rohamrendőrök látványa, idővel viszont már fel sem tűnt, hogy két oldalt vonultak körülbelül 5 méterenként, libasorban. Az útvonalat keresztező minden utcában unatkozó, beszélgető rendőrsorfal zárta el az utat, míg felettünk rendőrségi helikopter körözött. A menet indulásakor egy középkorú férfi a hideg és eső ellenére pólóban, magyar zászlóval a kezében azt kiabálta: „Gyurcsány Feri a demokrácia záloga". Volt, aki nevetett rajta és akadt, aki csak értetlenül nézett feléje, én igyekeztem csupán mosolyogni.

A menet közben szinte végig vagy vidám, táncoló dobosok és egzotikus hangszerekkel felszerelkezett aktivisták fokozták a hangulatot, vagy egy-egy civil szervezet kezdett spontán hurrázásba, ami hullámként vonult végig a tömegen; egy idő után én már kicsit erőltetettnek éreztem a kiáltozást. A Humanista Párt és Mozgalom számtalan - az erőszakot elítélő és a békés együttélést éltető - transzparenssel vonult fel, egységesen narancssárga öltözetben; az egyik leghangosabb szervezett blokk ők voltak. Megafonon kihangosítva felváltva szólaltattak meg világzenét és Martin Luther King Nobel békedíjas polgárjogi harcos néhány híres beszédét. Voltak melegszervezetek egyenlőséget és elfogadást szorgalmazó táblákkal, az Amnesty International egységesen citromsárgában és zenélve, énekelve vonult, míg számtalan civil szervezet békességet és erőszakmentességet hirdető transzparenseket tartott a magasba.

Fotó: Huszti István / Index.hi
Dobosok gondoskodtak a hangulatról.
Fotó: Huszti István / Index.hu

A tömeggel párhuzamosan haladt néhány egységesen fekete bőrkabátos, fekete nadrágos, fülhallgatós férfi, de egyikük sem válaszolt, amikor kilétük felől érdeklődtem, közölték, hogy semmi közöm hozzá, távozzak.

A Hősök terére érve Novák Péter elmondta, eleddig semmiféle erőszakos cselekmény nem történt, teljesen békés volt a menet – ezt tapsviharral fogadták a felvonulók. A Szépművészeti Múzeum előtt felállított színpadon körülbelül huszonöt-harminc percig Rácz Kati és a Flush zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt pörgős funky zenével.

Mindeközben megjelent Gyurcsány Ferenc miniszterelnök magánemberként, bár a felvonulók közül csak a magasabbak láthatták, hiszen körülbelül harminc-negyven ember állta körül őt és feleségét, és csak tippelni lehetett, hogy ki lehet a kamerák kereszttüzében.

Fotó: Huszti István / Index.hi
Színes textildarabokkal és esernyőkkel demonstrálták a résztvevők Magyarország sokszínűségét. Fotó: Huszti István / Index.hu

Bódis Kriszta a színpadon felolvasta az alkotmány 70/a paragrafusának első bekezdését, amely a következőt rögzíti: "A Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve az állampolgári jogokat, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül."

A rendezvény záróakkordjaként a demonstrálók vezényszóra színes textildarabokat lengettek a fejük felett, ezzel jelképezve az ország sokszínűségét, tarkaságát. Ezt követően a rendezők megköszönték a részvételt, és kellemes hazautat kívántak a rendezvényt követően megnyitott utcákon. Békében vonultunk végig a lezárt pesti utcákon.

Olvasóink írták

 • 5. itti 2008. október 06. 12:21
  „én az esti tvhirado vezetőinek a döbbent arcát birtam, teljesen kétségbe estek, hogy sehol egy kis csetepaté.”
 • 4. exluzer 2008. október 06. 10:40
  „"míg számtalan civil szervezet békességet és erőszakmentességet hirdető transzparenseket tartott a magasba."

  Ezt vitték elől:
  Erőszak és kirekesztés mentes Magyarországot!

  Nem pedig ezt:
  Erőszak- és kirekesztésmentes Magyarországot!”
 • 3. grenadle 2008. október 06. 07:42
  „"Ez igen kevés annak tükrében, hogy százezer embert vártak a főszervezők, de még ez is szép szám, amennyiben azt nézzük, hogy a deklaráltan politikamentes felvonulásra rátelepedett a politikai elit egy része és ezzel távol tartott sok ezer embert. Nem akartunk a miniszterelnökkel összetűzni,"

  Nehéz is lett volna, mert a "magánembert" vagy 16 testőr vette (sajnos nem teljesen hermetikusan) körül: Beszámoló az Indexen”
 • 2. belabacsi 2008. október 06. 06:47
  „es hany millio kidobott ft?? erre van penz? javaslom a szervezoknek legkozelebb inkabb szervezzenek gyüjtést a hontalanoknak! hasznosabb lenne .”
 • 1. netuddki 2008. október 06. 05:50
  „Igy lesz a kétezerből pár ezer,majd négyezer.Még egy hét és százezer lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodálatos lávafotók a Vulkánembertől

Égő láva lövell ki a levegőbe a Csendes-óceánba Hawaiion – ezeket a pillanatokat a világhírű… Tovább olvasom