Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Grönlandi gleccsertavak tűnnek el

Amerikai gleccserkutatóknak első ízben sikerült megfigyelniük, hogyan tűnik el szinte percek alatt egy gleccsertó, és hogyan folyik az összes vize a gleccser alá, meggyorsítva a jégfolyam nyári előrecsúszását.
Műholdas felvételek eddig is tanúsították, hogy Grönlandon a nyári olvadáskor a szigetet fedő egy kilométer vastag jégpáncél felszínén ezrével keletkeznek tavak, amelyek egy része gyorsan, sokszor 24 óra alatt eltűnik. De a szakértők eddig nem tudták, hogy hova kerül a tavak vize, és milyen szerepet játszik a gleccser mozgásában. Erről a Science című amerikai tudományos lap május 9-i számában jelenik majd meg beszámoló.

Az amerikai kutatók 2006 nyarán megfelelő műszerekkel rögzítették, amint egy ilyen jégolvadásból keletkezett 5,6 négyzetkilométer felületű, 44 millió köbméteres tó 24 óra alatt teljesen eltűnt. Sőt, a vízmennyiség nagyja 90 perc alatt folyt le. "Mint a fürdőkád vize, amikor kihúzzák a dugót" - jellemezte a jelenséget az egyik kutató.

 Eltűnőfélben lévő gleccsertó Grönland nyugati részén, Kangerlussuaq közelében. Fotó: Peter G. Knight
Eltűnőfélben lévő gleccsertó Grönland nyugati részén, Kangerlussuaq közelében.
Fotó: Peter G. Knight

A tó elfolyásakor a legnagyobb vízhozam meghaladta a Niagara vízesés átlagos vízhozamát, írják a tudósok.

A kutatók azzal magyarázzák a jelenséget, hogy a jégpáncélban repedések keletkeznek, és ha ezek megfelelő méretűek, akkor el tudják vezetni a vizet. Az olvadék egészen a gleccser alatti sziklaágyig utat találhat magának. A gleccser alatti víz pedig kenőanyagként viselkedik, és sok helyen akár 50, sőt 10 százalékkal is képes meggyorsítani a gleccser nyári előrecsúszását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

McCain árulása - hogyan menekült meg a szenátor Vietnámban?

Egy helyi lakos mentette meg a republikánus elnökjelölt életét a vietnámi háborúban. John McCain egy… Tovább olvasom