Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Haiti, a pokol szigete - sokkoló fotókkal!

Újabb hatalmas, a Richter-skála szerinti 6-os erősségű rengés rázta meg szerdán hajnalban Haitit. A szemtanúk a Daily Mail helyszíni tudósítójának elmondták: a házak is beleremegtek a rengésekbe, az emberek egymást taposva menekültek az utcára sikoltozva, ordítozva.
Az első, múlt heti 7-es erősségű rengés a becslések szerint 200 ezer embert ölt meg. A mostani rengés azokat a házakat is összedöntötte, amelyek az első után még nagyjából épségben maradtak. A romok egyre veszélyesebbek, nem lehet tudni, hogy a félig ledőlt házak mikor omlanak össze és temetnek maguk alá újabb és újabb embereket.

- Rettenetes volt a mai földrengés. Még a gyomrunkban is éreztük - magyarázta Lenis Batiste, aki az egyik parkban vert tanyát három kisgyerekével. Az amerikai katonák több menekülttábort állítottak fel a szigeten. Az egyikben 25 ezer menekültnek osztanak ételt és nyújtanak orvosi ellátást. A mai rengés középpontja mintegy 50 mérföldre volt a sziget fővárosától, Port-au-Prince-től - a múlt heti mindössze 36 kilométerre. A katasztrófavédelem szóvivője azt mondta, hogy még az első rengés miatt is sokan sokkos állapotban vannak a túlélők közül. A második rengés minden szempontból rontott a helyzeten. A múlt heti 7-es erősségű rengést Haitin eddig több mint 40 utórengés követte, a mai volt mind közül a legerősebb. Hivatalos becslések szerint a halottak száma 200 ezerre tehető, a sebesülteké 250 ezerre. A hajléktalanná váltak száma több mint 1,5 millió. A katasztrófa sújtotta országnak az egész világ segítséget nyújt, de a segélyek elosztása nem megy gördülékenyen, így mind a mai napig vannak olyanok, akik nem kaptak még sem élelmet, sem vizet a segélyszállítmányokból. A második rengés további káoszt és hisztériát okozott, az országban katasztrofális a közbiztonság is, annak ellenére, hogy a békefenntartók igyekeznek rendet tartani.

Haiti, a pokol szigete (galéria)

Ezrek táboroznak a szabad ég alatt, buszállomások környékén, és egyre többen próbálnak elmenekülni a földrengés sújtotta zónákból. A második rengés tönkretette a 28 éves Arnold Fleurigene otthonát is, aki feleségével és három gyermekével a főváros buszállomásán keresett menedéket. A háza összerogyott a rengés hatására, bátyja és nővére meghalt. - Szeretnék innen mielőbb kijutni - mondta a fiatal családapa. A szintén 3 gyermekes, 33 éves Yanique Verly egyelőre családtagjait keresi. - A házunk összedőlt. Mindent elveszítettünk. De még nem veszítettem el a reményt, hogy megtalálom a családtagjaimat - mondta a nő. A káosz ellenére a mentőcsapatok még mindig igyekeznek 24 órában dolgozni. Csodával határos megmenekülésekről keringenek legendák a szigeten. Mesélik, hogy egy 69 éves katolikus asszonyt egy hét után találtak meg a romok alatt. Mint később elmondta: minden percben imádkozott megmeneküléséért. Egy mexikói mentőcsapat tagjai találtak rá. Ena Zizi ezt követően napokig nem szólalt meg. Később azt nyilatkozta: "Ezekben a napokban csak a főnökömmel voltam hajlandó beszélni, Istennel." Az asszony kiszáradt, eltört a csípője és az egyik lába - de életben maradt.

A főváros egy másik területén két nőt temetett maga alá az egyetemi épület. Néhány nappal később a mosolygó és éneklő, 26 éves Lozama Hotteline-t menekítették ki a romok alól a francia mentőegységek. A mentőcsapatok tovább dolgoznak, de úgy vélik: minden nappal csökken az esélye annak, hogy még valaki élve kerül elő a romok alól. A vöröskereszt 700 sátrat állított fel a sziget földrengés sújtotta területein az otthon nélkül maradtaknak. Két mobilklinika lát el szolgálatot, az orvosok naponta 30 ezer embert látnak el Port-au-Prince-ben.

Guatemalában is rengett

Guatemalában és El Salvadorban is rengett a föld, de egyelőre nem érkezett jelentés anyagi kárról, illetve áldozatokról. Az Egyesült Államok Geológiai Kutató Központja szerint az epicentrumban 6-os erősségű volt a rengés.

Olvasóink írták

 • 14. apátfalvifaszagyerek 2010. május 23. 19:36
  „+”
 • 13. 4Angel 2010. január 25. 17:32
  „Ezek az emberek eszt írták meg maguknak, hogy eszt megtapasztják.”
 • 12. flexsnake 2010. január 24. 12:46
  „..Megrázza a föld magát. Leveti terhét magáról."
  Aschilius”
 • 11. Hmmm... 2010. január 22. 20:24
  „A termeszet eroi korlatlanok es kiszamithatatlanok. Tudom, vannak figyelo allomasok, megis rendszeresen tortennek "varatlan" tragediak. Ennel mar csak az szomorubb, amikor az emberiseg maga kreal ilyen tragediakat.”
 • 10. johnshoe 2010. január 22. 15:56
  „"Isten ott van és együtt szenved minden szenvedővel." Te amúgy normális vagy? Ha van Isten, akkor inkább röhög a markában. Ezt az Istent úgy hívják, hogy természet, és csak teszi a dolgát.”
 • 9. johnshoe 2010. január 22. 15:53
  „Szerintem meg kell a durva kép, hogy figyeljenek az emberek. És a reklám tényleg szégyen a Délmagyartól. Ássa el magát a szerkesztő!”
 • 8. THE 2010. január 21. 21:07
  „4. túlnépesedés van, sajnos a természet egyenlített.
  Isten csak annyit tehetett, hogy nem itt történt.
  Sajnálatos esemény, felfoghatatlan :(”
 • 7. Dorci79 2010. január 21. 16:33
  „Borzasztó! :-(”
 • 6. magyarok 2010. január 21. 16:13
  „Celits ebből senki nem húz egy fillért sem, végre összefogtak a telefontársaságok és ezt a pénzt utalják a UNICEF HAiti áldozatokért számlájára!”
 • 5. Celtis 2010. január 21. 14:54
  „Én inkább nem telefonálok (harmadik fél ne húzzon hasznot a segítési szándékomból), hanem átutalok valamelyik hiteles segélyszervezetnek.

  Isten ott van és együtt szenved minden szenvedővel.”
 • 4. hírfigyelő 2010. január 21. 13:36
  „Ilyenkor hol van Isten?”
 • 3. abrakapokusz 2010. január 21. 12:12
  „Nálam nem műkődik a képtár.”
 • 2. magyarok 2010. január 21. 11:24
  „mindenki hívja fel a 1749es számot! Nekünk 200ft semmi, ellenben 400 liter tiszta vizet tudnak csinálni belőle a HAITI áldozatoknak!”
 • 1. hírfigyelő 2010. január 21. 10:12
  „Ezek a képek szívszorítóak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra elmérgesedik a horvát–szerb viszony?

A két ország kapcsolatai az utóbbi időben, úgy tűnt, jó irányba haladtak, ám az elmúlt hetek… Tovább olvasom