Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Halottak napja: A halál az élet része, mondja a kegyeleti szakértő

Amikor még nagy családokban éltek az emberek, akkor a rítusok révén a mindennapok része volt a halál.
A halál az élet része, foglalkozni kell vele, nem szabad hárítani - mondta Angyal Eleonóra tanatológus, kegyeleti szakértő halottak napja alkalmából az M1 aktuális csatorna pénteki esti műsorában.
 

Amikor még nagy családokban éltek az emberek, akkor a rítusok révén a mindennapok része volt a halál. A halott mosdatása, öltöztetése, a virrasztás, a búcsúztatás segített elfogadni a veszteséget, feldolgozni a tragédiát. A modern ember mindennapjaiból azonban már kivesztek a rítusok

- magyarázta. Szeretteink többnyire kórházban halnak meg, így a gyász feldolgozásában gyakran pszichológusok segítségére szorulunk - mondta Angyal Eleonóra.

A gyász segít visszatérni az életbe a pszichológus szerint

A gyász több szakaszból álló bonyolult folyamat, melynek végső soron az egyik funkciója, hogy visszasegítsen az életbe - erről beszélt halottak napja alkalmából Kalamár Hajnalka pszichológus az M1 aktuális csatornán péntek reggel. Elmondta, a gyász az első sokktól, döbbenettől, hitetlenkedéstől a tragédia elengedéséig tart.
 

A temetés utáni elcsendesedés különösen nehéz időszak: a gyászolóban vád és önvád, düh és bűntudat váltogatja egymást. Azután következik az emlékek keresése, majd pedig a lelki kiürülés. A gyászoló úgy érzi, halottja az ő életéből is elvitt valamit

- magyarázta a szakember.

Az elengedés szakasza nem mindig jön el, van aki "beleragad" a gyászba, "életstratégiává" válik számára, holott a gyász egyik funkciója éppen az, hogy visszavezessen az életbe, hogy az élet idővel körbefonhassa a gyászt - mondta Kalamár Hajnalka pszichológus.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltérképezik a Föld minden élőlényének genetikai kódját

Feltérképezik a Föld minden élőlényének genetikai kódját
A munkával tíz év alatt akarnak végezni. Tovább olvasom