Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Hét atomból áll a világ legkisebb tranzisztora

Ausztrál tudósoknak mindössze hét atom felhasználásával sikerült megalkotniuk a világ legkisebb tranzisztorát, amelytől a méretcsökkenés mellett a mikrochipek jelentős sebességnövelését is várják.
A szilíciumkristályba ágyazott négymilliomod méteres, azaz mindössze 4 mikrométeres kapcsoló az első lépés a kvantumszámítógépek létrehozásához. A parányi alkatrészekkel ráadásul a mostani processzorok számítási teljesítményénél milliószor gyorsabb gépeket lehet alkotni.

Michelle Simmons, a tranzisztort fejlesztő csapat kutatási vezetője szerint az új technológia elsősorban az olyan processzorigényes területeken jelent áttörést, mint a kódfejtés, a pénzügyi tranzakciók, illetve az időjárás-előrejelzés, mert ezeken területeken roppant mennyiségű információt kell feldolgozni.

A tudósoknak mindössze hét atom felhasználásával sikerült megalkotniuk a világ legkisebb tranzisztorát.
A tudósoknak mindössze hét atom felhasználásával sikerült
megalkotniuk a világ legkisebb tranzisztorát.

"Az új technológiával egy klasszikus asztali számítógép is képes lesz arra, hogy magyarázatot adjon az olyan problémákra, amelyek megfejtéséhez a jelenlegi gépekkel az univerzum koránál is hosszabb időre lenne szükség" - magyarázta Simmons.

A Új-dél-wales-i egyetem Kvantum Számítógép-technológiai Központja (CQCT) és az amerikai Wisconsin-Madison Egyetem kutatói egy különleges mikroszkóp segítségével hozták létre azt a parányi tranzisztort, amellyel a chipeket a jelenlegi lapkaméretek századrészére csökkenthetik, ezzel együtt a processzorok teljesítménye viszont exponenciálisan növekedne.

Simmons szerint az új technológia gyakorlati felhasználására várhatóan öt év múlva kerülhet sor. A kutatók most egy olyan kvantumszámítógép fejlesztésébe fogtak, amely a jelenleg használt mikrochipek méretével egyezik meg.

Olvasóink írták

 • 7. sima 2010. május 29. 13:18
  „Még mielőtt a boltokba kerülne egy olyan számítógép , amiben hét atomból áll egy tranzisztor , előtte hadi célokra használják fel. Csak ezt követően kerülhet földi halandók kezébe. Ezt a néhány évtizedet, érdemes belekalkulálni a számítógépre várakozóknak.”
 • 6. joy 2010. május 29. 08:32
  „Megborzongató, hogy szinte már atomonkét pakolnak össze szerkentyűket, készülékeket a tudósok.
  Klónozás, DNS-szabászat...”
 • 5. Tvmedve 2010. május 28. 17:46
  „Már csak a részegységek közti átvitelt kellene okosan megoldaniuk, mert ha az nagyon vékony akkor gyorsan túlmelegszik, ha meg nem vékony, akkor meg a méretcsökkenéssel nem vagyunk sokkal előrébb. Vagy hatalmas hűtést szerveznek”
 • 4. Dema 2010. május 28. 12:10
  „Na végre! :D Már alig várom , hogy dolgozhassak rajta! :D:D A program tervezók is felköthetik a gatyájukat! :D
  Az orvostudomány biztos óriásit fejlődne! És jöhet az awatar! :D”
 • 3. Celtis 2010. május 28. 06:00
  „"Lehet még trükközni, de már nem sokáig!"
  És valóban: ez tényleg nagyon szép teljesítmény, de ezen az úton nagyjából el is jutott a megvalósíthatóság fizikai határaihoz. Vagyis ennél már nem lesz százszor kisebb tranzisztor (0,07 atomból :)).”
 • 2. qrumpli 2010. május 27. 18:08
  „Ezt azért megnézném magamnak!”
 • 1. Algaevo 2010. május 27. 09:08
  „Lehet, hogy megtudjuk a végső kérdésre a végső választ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptember 11.: rengeteg nő elvetélt

Országos sokkot okozott az Egyesült Államokban a 2001. szeptember 11-i terrortámadás-hullám: megugrott a vetélések száma. Tovább olvasom