Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Hitler mégsem lett öngyilkos?

Hitler halála mindig is vitatott kérdés volt a történészek körében, s számtalan legenda keletkezett egyebek között arról, hogy a Führer megmenekült.
Amerikai tudósok szerint Adolf Hitler náci vezér koponyájának Moszkvában őrzött darabjai nem származhatnak a Führertől, ez pedig újabb kételyeket ébreszt a történészekben Hitler utolsó óráit, illetve állítólagos öngyilkosságát illetően - jelentette a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap hétfőn.

A feltételezés szerint Hitler 1945. április 30-án feleségével, Eva Braunnal együtt öngyilkos lett a berlini Führerbunkerben: állítólag előbb a nő nyelte le a méregkapszulát, majd Hitler is bevette a mérget és főbe lőtte magát. A két holttestet ezután állítólag kivitték a bunker elé, leöntötték benzinnel, meggyújtották, majd a helyszínen a földbe temették.

E feltételezés egyik fő bizonyítékának számított egy állcsont- és egy koponyacsontdarab, amelyet 60 éve Moszkvában őriznek. A koponya darabját 2000-ben A harmadik birodalom agóniája című kiállításon első ízben közszemlére is tették Moszkvában.

Nick Bellantoni, az amerikai Connecticuti Egyetem kutatója Moszkvában mintákat vett a csontdarabokból, amelyekről korabeli fotók segítségével megállapította, hogy eredetiek. Kollégája, Linda Strausbaugh pedig a minták genetikai vizsgálata során rájött, hogy a csontok egyértelműen egy 20 és 40 év közötti korú nőtől származnak.

A feltételezés szerint Hitler 1945. április 30-án feleségével, Eva Braunnal együtt öngyilkos lett a berlini Führerbunkerben. Fotó: Daily Mail
A feltételezés szerint Hitler 1945. április 30-án feleségével, Eva Braunnal
együtt öngyilkos lett a berlini Führerbunkerben. Fotó: Daily Mail

1945 májusában az orosz elhárítás felügyelete alatt kiásták Hitler és Eva Braun feltételezett maradványait, s megvizsgálták a leleteket: megállapították, hogy a fogak állapota megfelel Hitler fogorvosának feljegyzéseiben szereplőkkel, s hogy a koponya egy része hiányzik. Sztálin megbízásából 1946-ban újabb titkos misszió kezdett ásni az érintett helyen: találtak egy koponyacsont-darabot rajta golyó ütötte lyukkal, amelyről úgy gondolták, a Hitler fejéből hiányzó darab lehet.

Sztálin ennek ellenére titkosította a náci vezető halálával összefüggő információkat. A maradványokat a kelet-németországi Magdeburgban lévő orosz lehárítási központ területén temették el, majd 1970-ben exhumálták, elégették és a hamvakat titokban kiszórták. Csak az állkapocscsont, a koponyacsontdarab és a véres díványhuzat egy darabja maradt meg, ezeket ettől kezdve a szovjet titkosszolgálat archívumában őrizték.

Eva Braunt, aki akkor 33 éves volt, a források szerint Hitler oldalán temették el a bunker mellett, de mindeddig semmilyen forrás nem utalt rá, hogy főbe lőtte volna magát, vagy valaki lelőtte volna őt. Bellantoni szerint a maradványok akárkitől származhatnak, azokban a napokban sokan vesztették életüket.

Hitler halála mindig is vitatott kérdés volt a történészek körében, s számtalan legenda keletkezett egyebek között arról, hogy a Führer megmenekült. A szenzációról szóló amerikai hírek rámutatnak: 64 év után még mindig nem tudni, mi történt valójában 1945. április 30-án a Führerbunkerben.

Olvasóink írták

 • 12. THK 2009. szeptember 29. 14:27
  „alig pár hónapja alapos dokumentumműsor is volt róla vmelyik csatornán - a tévedés kizárt, manipuláció esélye pedig bő 50 év távlatából pedig már érdektelen (de foglalkoztak a lehetőségekkel is, és ott, az utolsó napokban már nemigen lett volna esélye sem meglépni)”
 • 11. Krampampuli 2009. szeptember 29. 13:43
  „10. hozzászólás THK 2009.09.29. 12:25 ez így van feltéve, hogy az a hír miszerint már bizonyították igaz. Mert ugyanúgy lehet kamu mint minden más is! Sok mindent kijelentettek már aztán kiderült hogy csak egyes érdekek húzódtak mögötte... Az a feltételezés, hogy öngyilkos lett a legkényelmesebb megoldás ez egyértelmű... Le van zárva az ügy, slussz passz...”
 • 10. THK 2009. szeptember 29. 12:25
  „az állkapocsról már bizonyították, h egyértelmű az egyezés, mert nagyon durva fogászati beavatkozásokon ment át Hitler, és az mind jól azonosítható a maradványon is - kizárt, h másé legyen...”
 • 9. Martynko 2009. szeptember 29. 05:03
  „Onmagatokban sosem talaltok hibat? Csal egy napodat kiserd vegig es meg fogsz lepodni..”
 • 8. newdog 2009. szeptember 28. 19:38
  „Lerágott csont... Ez ma már nem kérdés. Bizonyított tény, hogy Hitler oly módon hagyta el e földi árnyékvilágot, ahogyan a történelemkönyvekben írva vagyon. Ezt az MTI munkatársainál hitelesebb szakértők bizonyították. :-)”
 • 7. H4rc0s 2009. szeptember 28. 16:48
  „Pedig nem is érdekel a cikk? Hogy lehet h aki írta, annak nem szúrta a szemét?

  Mert ez egy cikk akar lenni, nem 1 holmi firka, jobban oda kéne figyelni az igényességre is.:(”
 • 6. H4rc0s 2009. szeptember 28. 16:46
  „"Magdeburgban lévő orosz !!!lehárítási!!! központ "

  Nem el?:)”
 • 5. achilleus 2009. szeptember 28. 16:31
  „Lehet, hogy Hitler Sztálinnal is sakkozott? - Hátha előkerül egy fénykép.”
 • 4. pille 2009. szeptember 28. 15:27
  „imna!
  Na, csak ennyi legyen az össz bajod! Egyébként meg igazad van.”
 • 3. imna 2009. szeptember 28. 15:24
  „Ez se semmi: "...Magdeburgban lévő orosz lehárítási..."
  Szinte öröm olvasni ezeket a "cikkeket", mert mindig találni benne hibát. Ez kérem egy csodálatos színvonal, hajrá!
  Csak így tovább... na megyek, mert keresnem kell még 1-2 apró hibát...!”
 • 2. 19701230 2009. szeptember 28. 14:49
  „nem vagyok mai gyerek :) de anno kisgyerekként beszéltuk, ho tuti nem lett öngyilkos / mármint a tanarakkal”
 • 1. pille 2009. szeptember 28. 13:49
  „Pszichológiai szempontból nem gondoltam soha, hogy öngyilkosok lettek volna.Eva, igen, de HItler nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Chip adhatja vissza a megvakultak szeme világát

Mesterséges látórendszer prototípusát mutatták be az amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT)… Tovább olvasom