Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Hogyan akarták átírni a nácik a Bibliát?

A kereszténység és a Biblia megtisztítása a zsidó befolyástól végső soron a reformáció beteljesedését fogja eredményezni - vallották 1939-ben a nácik.
1939. május 6-án a szombat déli harangszókor protestáns teológusok, lelkészek és egyszerű hívek gyülekeztek a Wartburg várának történelmi falai között, hogy megünnepeljék a németesen bonyolult nevű „Intézet a Német Egyházi Életre Ható Zsidó Befolyás Kutatására és Eltávolítására" (Institut zur Erforschung und Beseitigung des Jüdischen Einflusses auf das Deutsche Kirchliche Leben) megalakulását. Az avatóünnepség helyszínének szimbolikus üzenete volt: 1521-ben Luther itt fordította le a teljes Bibliát német nyelvre, ami igazi forradalmi tett volt a korabeli Európában.

Az 1939-es avatóünnepség résztvevői elénekeltek egy himnuszt, melynek címe: „Hiszünk az újban" (Wir glauben das Neue). A dal egy új hit megteremtéséről szólt, de szövege sem Istenre, sem a kereszténységre, sem Jézusra nem utalt. Ezután az Intézet igazgatója, egyben a rendezvény főszónoka, Siegfried Leffler (1900–1983) protestáns lelkész emelkedett szólásra, aki kifejezte abbéli meggyőződését, hogy tevékenységük eredményeképpen a Harmadik Birodalom népe „egy hamisítatlan evangéliumot" fog hamarosan a kezébe venni, s hogy a kereszténység és a Biblia megtisztítása a zsidó befolyástól végső soron a reformáció beteljesedését fogja eredményezni. Az ünnepi rendezvény egy Schubert szonátával ért véget.

Darwin és a kaukázusi faj

A röviden csak „Dejudaizáló Intézetnek" (Entjudungsinstitut) nevezett szervezet munkája nem volt előzmények nélküli. A felvilágosodás a 18. század végére megfosztotta a Bibliát hagyományos világmagyarázati szerepétől, a keletkezett ideológiai vákuumba pedig fokozatosan benyomult a materialista–racionalista alapon álló tudomány, amely a 19. század végére kizárólagos szerephez jutott a világ jelenségeinek értelmezésében.

A tudomány egyik központi kérdése volt az emberi faj eredete. A 18–19. század során felfedezett természeti népek azt a képzetet keltették az európaiakban, hogy az emberiség számos rasszból áll, aminek alapján megkérdőjelezték a bibliai monogenezist, vagyis hogy minden ember egyetlen őstől származik. Akkoriban általános vélemény volt, hogy az egyes rasszok nem egyenrangúak és hogy a „fehér faj" magasabbrendű a többinél. Ennek a nézetnek Charles Darwin (1809–1882) kutatásai is alapot adtak. A fajok eredetében (1859) példaként említi, hogy a néger és az ausztrál ember köztes helyzetben van a gorilla és a kaukázusi („fehér") rassz között, majd kifejezi reményét, hogy „valamikor a jövőben, évszázadokban mérve nem túl távol, az ember civilizált fajai már szinte biztosan kipusztítják a vad fajokat, és a világon mindenütt helyükbe lépnek."

Darwin legismertebb német propagátora, a világszerte tekintélynek örvendő Ernst Haeckel (1834–1919) csaknem ötven éven át volt a jénai egyetem professzora. A teremtés története címen 1914-ben megjelent könyvében írta: „A kaukázusi [fehér] ember, az emlékezet előtti időtől fogva valamennyi emberi faj vezetőjévé tétetett, mint a legfejlettebb, és legtökéletesebb rassz."

A darwini evolúció egyik alaptételét: az egymással vetélkedő egyedek közti természetes szelekciót a társadalomban zajló folyamatokra is alkalmazni kezdték a 19. század második felében. Természetes, hogy a tudomány forradalmi átalakulásának idején a teológusok is megpróbáltak felzárkózni az új eszmékhez.

Aligha csodálkozhatunk azon, hogy a korszakban olyan művek arattak sikert és váltak a további tudományos kutatás alapjaivá, mint Ernest Renan (1823–1892) „Jézus élete" című munkája (1863), amelyben a francia katolikus nyelvész és teológus nemcsak azt állította, hogy Jézus kizárólag ember volt, hanem azt is, hogy galileaiként megtagadta zsidóságát, és „túllépett saját faji korlátain". Az egyébként sémi nyelvekkel foglalkozó Renan 1855-ben azt nyilatkozta: „Én vagyok az első, aki felismertem, hogy a sémi faj, szembeállítva az indo-európai [árja] fajjal, valójában az emberi természet alsóbb rendű összetevőjét jelenti."

A cikk folytatása az atv.hu oldalon olvasható.

Olvasóink írták

 • 16. Mathiasking 2010. szeptember 25. 16:35
  „Celtis!

  A vallás a világ egyik legszarabb találmánya a pénz után.”
 • 15. allwin 2010. szeptember 23. 21:28
  „Celtis: te egy kib*szott zseni vagy!
  Így megfogalmazni!

  A vízünk ugye már a franciáké....”
 • 14. .zSoLTi. 2010. szeptember 23. 17:15
  „A zsidók a legnagyobb rasszisták a világon, nem a nácik....”
 • 13. antikos 2010. szeptember 23. 16:09
  „atv.hu:) Naja.”
 • 12. Titanilla 2010. szeptember 23. 11:11
  „Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy azért van annyi vallás, mert a vezetőik piszok jól élnek. Ezzel együtt tiszteletben tartom mindenkinek a hitét, szive joga, a barátaim is többféle vallásúak, soha nincs ebből gond. Személy szerint az a véleményem ha egy az Isten, akkor nem is kell vallás, mindenki úgy imádja, tiszteli, imádkozik hozzá-vagy nem- ahogy akar. Mennyivel egyszerűbb lenne a világ.”
 • 11. SP 2010. szeptember 22. 21:59
  „http://atv.hu/cikk/20100825_hitler_nem_volt_arja_osei_afrikaiak_es_zsidok_lehettek?source=hirkereso

  """Egy belga újságíró megvizsgáltatta Hitler rokonainak DNS-ét, és arra az eredményre jutott, hogy az egykori náci vezér genetikai térképe szerint ősei berberek, szomáliaiak, sőt, akár askenázi zsidók is lehettek, de legkevésbé németek."""

  :) :)”
 • 10. SP 2010. szeptember 22. 21:56
  „Volt már reformáció a történelem során, református vallás.”
 • 9. Krampampuli 2010. szeptember 22. 21:32
  „4. hozzászólás Mathiasking 2010.09.19. 10:29 Utolsó mondatod gondold át...

  Én Popperrel értek egyet aki szintén valahonnan vette: "nem hiszek semmiben tehát mindent lehetségesnek tartok..."”
 • 8. jozko 2010. szeptember 19. 16:59
  „Gondolom, németül akarták átírni...
  Egyébként a Biblia sem több, mint emberek által szerkesttett és megírt, sok-sok fordítással eltorzított írás....
  Amiben azért megmaradt néhány, állítólag Jézusnak tulajdonítható mondat:
  Igenis el lehet térni az írástól. az Ember élete előbbre való...így valahogy szól a lényeg...többszöri fordítás után némileg eltér,...de érthető és igaznak tűnik!”
 • 7. rozator 2010. szeptember 19. 14:08
  „1,2,3,4,5,6,7,8! !!!! Nem vagyok vallásos, de annyit tudok, hogy Jézus ZSIDÓ volt! Ti meg jehük vagytok, ha ezzel egyáltalán foglalkoztok!”
 • 6. Celtis 2010. szeptember 19. 12:26
  „4. hozzászólás Mathiasking: A vallások nem eredetei a háborúknak, csak ürügyei. Minden háború akkor és azért tört ki, mert szűkébe kerültek valamilyen erőforrásnak. Legyenek azok asszonyok, termőföld, fűszerek, ásványkincsek, jelenleg olaj, nemsokára pedig az ivóvíz. Minél nagyobb a szűkösség, annál nagyobb az elégedetlenség, és annál egyszerűbb az embereket egy külső ellenségkép felé fordítani. Legyenek azok a szomszéd törzs, vagy egy másik vallás képviselői.”
 • 5. dodó 2010. szeptember 19. 11:40
  „Ma a biblának nem zsidótlanítása, hanem totális zsidósítása folyik nem kis részben a szocionista-liberális eszmerendszernek megfelelően. Elég itt csak utalni az SZDSZ prominens fetrengőire, a hitgyülis ATV agymosó műsoraira, az önjelölt - véletlenül egytől egyig zsidó - médiamagyarázókra, és főként korunk első számú zsidóbérenc messiására, a tanulatlan, de hívei között nagy népszerűségnek örvendő volt taxis hitszónok Németh Sándor államilag támogatott uszításaira és hülyítéseire. Nem hagyhatjuk szó nélkül a napi rendszerességgel tartott zsidó megemlékezéseket, vallási ünnepeiknek a majd tíz millió keresztény ünnepei elé helyezését, az egymást érő zsidó fesztiválokat, az állami és egyházi vezetők rendszeres látogatásait (permanens bocsánatkérésekkel) a zsinagógákban és a MAZSIHISZ-nél, és az állandó holokauszt-bűnbánat ránk-erőltetését, hogy az állandóan emelkező hetedízigleni folyamatos kárpótlásról ne is szóljunk.
  Mindezt már húsz éve a kormányok jól felfogott Izraelbarát-Izraelkiszolgáló érdekeinek alárendelten, burkolt és nyílt támogatásával.”
 • 4. Mathiasking 2010. szeptember 19. 10:29
  „A nácik a bibliát átírni akarták, a zsidókat meg kiírni illetve leírni . Elgondolkodtató.A zsidók a koránt és a bibliát nem olvassák, de az olvasóikat kiir(t)ják. Ez is elgondolkodtató. Miért kell vallási alapokra helyezni a népirtásokat? Ez megy a világban évezredek óta. Sosem lesz vége! Soha! A vallást kellene megszüntetni, mint a probléma eredetét.”
 • 3. JungHeinrich 2010. szeptember 19. 09:37
  „...hat a Biblia lenyegen az se valtoztatott volna sokat .”
 • 2. Mike3 2010. szeptember 19. 09:37
  „Nahát, hogy már Darwin is náci volt!

  Mi van akkor, ha át akarták írni a Bibliát? A zsidók meg a történelmet írták át :)”
 • 1. Léni 2010. szeptember 19. 08:41
  „Úgy tűnik minden "nagyember" át akar valamit írni, a saját személyére formálni!
  Ki ezt - ki azt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óegyiptomi múmia titkait tárták fel modern képalkotó berendezésekkel

A negyvenes évei végén, ötvenes évei közepén hunyhatott el az az óegyiptomi férfi, akinek a múmiáját a legmodernebb képalkotó eljárásokkal vizsgálták Kansas Cityben. Tovább olvasom